Egymásra mutogatnak a vesztesek
Úgy tűnik, hogy nem enyhülnek az indulatok az országgyűlési választások után. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezdte, de kedden már az egész ellenzék választási csalásról beszél. Mindeközben folyik a vesztesek egymásra mutogatása és a felelősség áthárítása, valamint a lemondások sorozata. Simicska Lajos pedig egyik pillanatról a másikra bezárja a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót. Az M1 Szemtől szembe című műsorában Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója és Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa elemezte a kialakult helyzetet.
2018. április 11. 09:57

Törcsi Péter szerint a választási eredmény tudatában sejteni lehetett azt, hogy Simicska Lajos feleslegesen égetett el több milliárd forintot. „A Jobbikot támogatta az elmúlt 3-4 évben, aminek semmi foganatja nem lett, egy százalékot nem tudott növekedni a párt támogatottsága” – nyilatkozta a szakértő.

Deák Dániel elmondta: Simicska Lajos mindent egy lapra tett fel, ami a Jobbik volt, abban reménykedett, hogy a párton keresztül tudja majd érvényesíteni a politikai és gazdasági érdekeit Magyarországon.

A kiszivárgott információk szerint a Hír Tv-nél is jelentős leépítésekre kell számítani. Látszik az, hogy a „Jobbik-projekt” megbukott, valami másba fog kezdeni Simicska Lajos – tette hozzá.

Nem működik, ha egy párt ilyen mértékben kiszolgáltatott egy oligarchának, és a választók számára egyértelműen taszító, ha ezt látják – vélekedett a politológus.

Az ellenzék kétségesnek tartja a választás tisztaságát

A Demokratikus Koalíció nem fogadja el a választás végeredményét és szintén újraszámlálást követel több körzetben. Gyurcsány Ferenc pártelnök azt mondta: vasárnap „előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú csalás” történt. A DK mellett újraszámlálást követelnek a Liberálisok is.

Törcsi Péter szerint jobban tenné az ellenzék, ha megőrizné a méltóságát, tudomásul venné a vereséget és elgondolkodna azon, mi okozta azt, hogy ilyen katasztrofális eredményt értek el.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje újságíróknak nyilatkozik az ellenzéki pártok egyeztetése előtt a Demokratikus Koalíció (DK) központi irodájában 2018. március 18-án. Mögötte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

Egy kisebb települést találtak Baranya megyében, ahol valóban hibáztak a szavazóköri bizottságnak a tagjai, 25 esetben rossz szavazólapot osztottak ki, és ezért született egy eredmény, amiért le kellett vonni minden párttól annyit, amennyi elrontott szavazólap bekerült az urnába – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Úgy folytatta: az ilyen esetekbe próbál belekapaszkodni az ellenzék, de minden választásnál történnek ilyen hibák, ez még nem jelenti azt, hogy választási csalás történt volna.

Az EBESZ szerint ellenséges volt a választás légköre

Az EBESZ álláspontja szerint a választások technikai lebonyolítása szakmailag megfelelő és átlátható volt, a választási folyamatokban általában tiszteletben tartották az alapvető emberi szabadságjogokat, de a választás légköre ellenséges volt.

Deák Dániel szerint nem meglepő az EBESZ állásfoglalása, az ellenzéki pártokat igyekeznek segíteni. „Ez egy rossz irány, ahelyett, hogy a pártok saját magukban keresnék a hibát, másokra mutogatnak, és külső körülményeket keresnek kifogásként” – mondta.

Ez a választókat nem érdekli, színtiszta eredmények vannak, az említett hibák nem befolyásolják az országgyűlési választás eredményét – hangsúlyozta a Figyelő főmunkatársa.

hirado.hu - M1
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Beérett Lánczi András igazsága
  A Konzervatív kiáltvány jelenlegi politikai viszonyaink alapító nyilatkozata.
 • Hősies küzdelem után ezüstérem
  A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államoktól a szombati döntőben a Margitszigeten.
 • Segítség a legjobbaknak
  Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.
MTI Hírfelhasználó