Tovább töredezhet az ellenzék a választási kudarc után
A Fidesz–KDNP elsöprő győzelmet aratott tegnap, így a korábbinál is erősebb felhatalmazással folytathatja a kormányzást. Közben az ellenzéki pártok vezetői közül többen is benyújtották a lemondásukat, és az azóta eltelt órákban el is kezdődött az egymásra mutogatás.
2018. április 9. 14:55

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: minden választásnak van egy meglepetés faktora, a mostaninak a kormánypártok újabb kétharmados győzelme volt ez. Rendkívül magas részvétel mellett aratott szép győzelmet a Fidesz–KDNP, mindez pedig különösen erős legitimációt ad a parlamentnek és a negyedik Orbán-kormánynak.

A szakértő szerint az ellenzéknél közben megkezdődött a felelősök keresése, amit kevésbé a saját soraikban kezdtek el. Nagyon sok politikus méltatlanul a választókat kezdte el okolni az eredményért. De voltak olyanok is, akik a választási rendszert kezdték kritizálni.

Fodor Csaba szerint ugyanakkor csak önmagukat hibáztathatják a „brutális” választási vereségért, ugyanis három parlamenti ciklus sem elég, hogy javítsanak a pozícióikon, az előző két ciklus alatt pedig képtelenek voltak megújulni. Hozzátette: a most következő négy évben vélhetően tovább folytatódik a belső marakodás az ellenzéki oldalon.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy miután 2010-ben, 2014-ben és idén sem sikerült az összefogás, az ellenzéki pártok számára leginkább most már csak az működhet, ha olyan témákkal operálnak, ami a választók számára fontosak, a nemzeti ügyekkel nem kellene szembepozicionálni magukat. Az egyik legfontosabb kérdés az elmúlt években például a bevándorlás kérdése volt Magyarországon, amivel kapcsolatban egy sikeres népszavazás és megannyi felmérés is alátámasztotta, hogy a magyarok egyöntetűen gondolkodnak ebben a kérdésben. Ennek ellenére az ellenzéki pártok szembehelyezték magukat az állampolgárok többségének az akaratával.

A szakértő szerint ezek a pártok egy buborékba zárták be magukat ahelyett, hogy például egyetértettek volna a kormány bevándorláspolitikájával. Ezzel szemben inkább ahhoz, az egyre inkább szűkülő támogatói körhöz kezdtek el beszélni, amelynek kizárólag az volt a fontos, hogy ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök.

Jöhet a pártszakadás a Jobbiknál?

Fodor Csaba szerint a Jobbikkal kapcsolatban kérdés, hogy a jelenlegi formájában milyen utat választ majd a jövőben. Nagyon sok nemzeti radikális elfordult a párttól, Vona Gábor néppártosodási kísérletei gyakorlatilag totális kudarcot vallottak a balra tolódással együtt, és ezek miatt nem lehet mondani, hogy a Jobbik lenne az érdemi kihívó.

Vona Gábor politikai karrierjében jöhet egy olyan forgatókönyv, hogy a lemondás után is a folyamatok élére áll, ugyanakkor az biztos, hogy a párton belül komolyan megerősödhet az az ellenzék, amit az elmúlt néhány évben hatalmai eszközökkel próbált lenyomni. Akár párszakadás is lehet – tette hozzá.

Gyurcsánynak egyetlen célja volt

A szakértő azt is kifejtette, hogy a Demokratikus Koalíció számára mindenképpen elgondolkodtató ez a választás, ahol Gyurcsány Ferenc egyetlen célja az volt, hogy meglegyen a parlamenti frakciója. Ez sikerült is, ugyanakkor az MSZP–Párbeszéd támogatottságának megközelítése inkább csak vágyálom volt.

Arra számítottak az ellenzéki pártok, hogy a magas részvétel nekik kedvez

Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: az ellenzéki pártok arra számítottak, hogy a magas részvétel majd nekik kedvezhet, ugyanakkor ez most egyértelműen a kormánypártok malmára hajtotta a vizet, ugyanis nekik is komoly tartalékaik voltak a bizonytalan szavazók körében. Tipikusan ilyen párt a DK is, ami épp csak meghaladta emiatt az öt százalékot.

Az ellenzéknél ráadásul rossz következtetéseket vonnak le, az embereket hibáztatják, emellett hiába mondanak le a vezető politikusaik, ugyanott fogják folytatni a politizálást, ahol abbahagyták – tette hozzá.

A legnagyobb vesztes az MSZP

A szakértő szerint ennek a választásnak egyértelműen az MSZP a legnagyobb vesztese, amely több százezer szavazót vesztett 2014-hez képest. Az egykori domináns nagy pártból szép lassan nem csak közép, hanem inkább kis párt lett. Egyéni körzetekkel vigasztalódhatnak ugyan, de itt egy mélyrepülésben lévő pártról van szó, amely szerette volna Karácsony Gergely népszerűségét átkonvertálni a maga javára, ám ez nem sikerült. Jelen pillanatban az a kérdés, hogy négy év múlva egyáltalán beszélhetünk-e MSZP-ről, ennek a folyamatnak a nyertese pedig Gyurcsány Ferenc lehet.

Az LMP lehet az új MSZP?

A Lehet Más a Politika alapvetően jobban szerepelt, mint négy évvel ezelőtt. A szakértő szerint az LMP mérsékeltebb politikát folytat, és a korábbi szocialista szavazókat akarják majd megnyerni.

M1 Ma reggel, Kossuth Rádió 180 perc
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó