Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj
A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra.
2018. március 28. 10:11

Az 1980 óta működő Bethlen Gábor Alapítvány – a hazai és külhoni magyarok áldozatkészsége, kurátorai munkája révén – anyagi, szellemi és lelki támogatásával, ösztöndíjaival és díjaival úttörő szerepet vállalt a nemzeti összetartozás szolgálatában, a Közép-európai szellemi együttműködésben, mai határainkon túl élő magyarság hazai megismertetésében, kiváló képviselőinek, értékeinek népszerűsítésében, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásában. Az elmúlt, közel négy évtizedben adományozott mintegy négyszáz kitüntetésünk kétharmada külhonba került. Azokat négy kontinens mintegy félszáz országában élő nemzettársaink kapták magyarságszolgálatukért, illetve részesültek abból Közép-Európa jeles képviselői, szervezetei is népeink kulturális együttműködésében játszott kiemelkedő munkásságukért.

A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdetett a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra. Ezt az ösztöndíjat olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdették meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

A kutatónak az alábbi témakörök közül egyet kell kiválasztania, és először annak 3-5000 karakteres összefoglalóját, bevezetőjét kell elküldenie 2018. március 30-ig Hágen Ádám kurátor részére a hagen.adam.me@gmail.com e-mail címre. Ezt követően a szakmai zsűri április 30-ig dönt a tartalmi és formai követelmények alapján arról, hogy a munka további kidolgozásra alkalmas-e. Pozitív elbírálás esetén a pályázó lehetőséget kap arra, hogy munkáját 20-40.000 karakterben kifejtse, azt Hágen Ádám részére augusztus 1-ig megküldje. A szakmai zsűri döntése alapján 2018 novemberében, Budapesten kerül sor a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj ünnepélyes átadására.

A pályázat díjazása: 1. helyezett – 250.000 Ft pénzjutalom; 2. helyezett – 200.000 Ft pénzjutalom; 3. helyezett – 150.000 Ft pénzjutalom. Húsz könyvből álló csomag minden pályázónak, aki augusztus 1-ig pályamunkáját megküldi. A BGA Kuratóriuma vállalja, hogy a nyertes dolgozatot megjelenteti a Hitel/SZIN folyóiratban.

A választható témakörök: • Bethlen Gábor pályafutásának kezdeti évei – út a fejedelemmé válásig • Bethlen Gábor, Erdély fejedelme – Erdély aranykora • Bethlen Gábor külpolitikája • Bethlen Gábor egyház- és valláspolitikája • Bethlen Gábor művelődés- és oktatáspolitikája • Bethleni örökség a XXI. században – Mit tanít nekünk a fejedelem? • Bethlen Gábor utóélete, hatása a magyar közgondolkodásra a 17. századtól napjainkig • Udvari reprezentáció Bethlen Gábor udvarában • Művészet és építészet Erdélyben Bethlen Gábor korában.

Az összefoglaló és a pályamunka formai követelményei megtalálhatók a www.nepfolakitelek.hu internetes oldalon.

További információk: Hágen Ádám kurátor (hagen.adam.me@gmail.com)

gondola
MTI Hírfelhasználó