A lengyel és a magyar nép barátságát ünnepeljük
Legendás és talán az egész világon példa nélkül álló a lengyel és a magyar nép barátsága, amelynek néhány éve már hivatalos ünnepnapja is van. A közös történelmi-kulturális emlékeken túl egy rövid versike és annak több tucat változata is jól illusztrálja ezt a szoros kapcsolatot: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki”.
2018. március 24. 11:19

Az idén kerül sor tizenkettedik alkalommal a magyar–lengyel barátság napjának megünneplésére, amely eseménysorozatok központi helyszíne minden évben felváltva hol Lengyel-, hol Magyarország. A 2018-as házigazda Veszprém.

Az ünnep alkalmából pénteken hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is.

A kezdetek

2006. március 24-én avatta fel Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben a magyar–lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Két esztendővel később hasonló emlékművet avattak fel a dél-lengyelországi Jaroslawban.

Andrzej Wyczawski, Jaroslaw polgármestere és Sólyom László magyar köztársasági elnök felavatja a magyar-lengyel barátsági emlékművet Jaroslaw-ban 2008. november 11-én (MTI-fotó: Kovács Attila)

Andrzej Wyczawski, Jaroslaw polgármestere és Sólyom László magyar köztársasági elnök felavatja a magyar-lengyel barátsági emlékművet Jaroslaw-ban 2008. november 11-én (MTI-fotó: Kovács Attila)

A két köztársasági elnök által aláírt Győri nyilatkozat kezdeményezte, hogy március 24-ét nyilvánítsák a magyar–lengyel barátság napjává.

Az Országgyűlés egy évvel később a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – március 23-át a magyar–lengyel barátság napjává nyilvánította.

Négy nappal később, március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is.

Első alkalommal, 2007-ben Przemysl, 2008-ban Debrecen, 2009-ben Krosno, 2010-ben Óbuda-Békásmegyer (a III. kerületi Katyni mártírok parkjában ekkor avatták fel a katyni mártírok emlékművét), 2011-ben Poznan, 2012-ben Ópusztaszer, 2013-ban Tarnów (Bem József szülővárosa), 2014-ben Eger következett.

2015-ben a házigazda Katowice volt, ahol ekkor avatták fel a második világháború idején a magyarországi lengyel menekültek vezetőjeként tevékenykedő és zsidómentő Henryk Slawik és a lengyel menekülteket segítő idősebb Antall József közös emlékművét.

Áder János köztársasági elnök és vendéglátója, Bronislaw Komorowski lengyel államfő a Nemzeti Kongresszusi Központ előtt a lengyelországi Katowicében, ahol közösen ünnepélyesen felavatták Henryk Slawik és idősebb Antall József közös emlékművét 2015. március 21-én (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)

Áder János köztársasági elnök és vendéglátója, Bronislaw Komorowski lengyel államfő a Nemzeti Kongresszusi Központ előtt a lengyelországi Katowicében, ahol közösen ünnepélyesen felavatták Henryk Slawik és idősebb Antall József közös emlékművét 2015. március 21-én (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)

2016-ban Budapest, tavaly pedig az a Piotrków Trybunalski volt a barátság nap házigazdája, amelyet Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 1578-ban tett meg az általa alapított lengyel Királyi Ítélőszék székhelyéül.

A városban a magyar és a lengyel államfő emléktáblát is avatott, amely az 1925-ben ott rendezett nemzetközi légi bemutatón életét vesztő Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés úttörőjének állít emléket.

Közös a régmúlt…

A szoros magyar–lengyel kapcsolatok a középkorra nyúlnak vissza, a két uralkodóházat már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze.

Az Anjou-házi Nagy Lajos király idején perszonálunió fogta össze a két országot. Lajos kisebbik lánya, Szent Hedvig Lengyelország védőszentje. A lengyelek ma is legnagyobb uralkodóik között tartják számon Báthory István erdélyi fejedelmet, aki 1575 és 1586 között lengyel király is volt.

II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1703-ban lengyel földről hazatérve indította meg szabadságharcát, az 1848-1849-es magyar szabadságharc egyik kiemelkedő katonai vezetője pedig a lengyel szabadsághős, Bem József volt.

Nem csak a történelmünk közös: egy kutatás szerint genetikai rokonságban is állhat a két nép egymással, miután a lengyel és a magyar nemzet génállományában fordul elő Európában leggyakrabban az Y kromoszómán található R1a1-mutáció. A jelek szerint a két nép egy körülbelül tízezer évvel ezelőtt élt közös őstől származhat.

Hazánk 1920-ban a csepeli Weiss Manfréd Művekben gyártott 22 millió lövedékkel segítette a lengyeleket a támadó szovjet Vörös Hadsereggel szemben. Amikor 1939-ben a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, Magyarország lengyel menekültek ezreinek adott otthont.

Az 1956. júniusi poznani felkelés, a lengyelek szabadságküzdelme iránti szolidaritás hangsúlyos szerepet játszott a magyar forradalom érlelődésében. 1956. október 23-án Budapesten, a Bem-szobornál rendeztek nagygyűlést, és a forradalom idején a lengyelek elsőként küldték segélyszállítmányokat Magyarországra.

A képen: Lelkes tüntető fiatalok állják körül a Bem-szobrot Budapesten 1956. október 23-án. (MTI-fotó: Müller Lajos)

A képen: Lelkes tüntető fiatalok állják körül a Bem-szobrot Budapesten 1956. október 23-án. (MTI-fotó: Müller Lajos)

A poznani eseményeknek és a magyar forradalomnak emléket állítva két éve mindkét ország parlamentje határozatban nyilvánította a magyar–lengyel szolidaritás évének 2016-ot. 2017-ben Katowicében avatták fel az 1956-os magyar forradalmat segítő lengyelek emlékművét, Varsóban pedig az 1956-os magyar forradalmat és a lengyelek szolidaritását jelképező emlékművet.

A rendszerváltozás idején a lengyel Szolidaritás mozgalom szolgált példaképül a magyar ellenzéki erőknek. A két közép-európai ország egyszerre lett a NATO és az Európai Unió tagja, és 2011-ben Magyarország után az év második felében Varsó vette át az EU soros elnökségét.

Waclaw Felczak-intézmények alakultak

Az Országgyűlés tavaly november 14-ei határozatában a magyar-lengyel kapcsolatok erősítése céljából a Waclaw Felczak Alapítvány létrehozásáról döntött. A lengyel ikerintézmény, a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvényt a lengyel törvényhozás mindkét háza idén februárban fogadta el.

Wacław Felczak (1916-1993) lengyel történész, a második világháború alatt a Lengyelország és Magyarország közötti illegális futárszolgálat szervezője és parancsnoka volt. 1948-tól 1956-ig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt politikai fogoly volt. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetemen Magyarországgal és Jugoszláviával foglalkozott. Könyvet írt Magyarország történetéről. 1993. október 23-án, az 56-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján halt meg.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó