Benzinkútnál találkozott Szél és Vona
Demszky Gábor Szélütött Berninek nevezte az LMP miniszterelnök-jelöltjét
Valóban létrejött tegnap este a találkozó az LMP és a Jobbik vezetői között – erősítette meg Dúró Dóra, a Jobbik képviselője az ATV Start című műsorában.
2018. március 20. 10:24

Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató az M3-as mentén, a borsókúti benzinkúton tanácskozott azért, mert mindkét párt vezetői vidéki kampánykörúton vannak.

Szél Bernadett röviden annyit mondott a megbeszélés után, hogy jobb volt a hangulat, mint a vasárnapi ellenzéki megbeszélésen, de így is sok a különbség az álláspontok között. Dúró Dóra a Startban azt ígérte, hogy miután mindkét párt belső egyeztetést is folytat a mai napon mindenképpen tájékoztatják a nyilvánosságot az eredményről.

 

Titkos háttéralkuk keretében jöhet létre az ellenzéki együttműködés

Együttműködésről ültek le tárgyalni, de nem sokra jutottak. Sarkosítva így lehet összefoglalni a Demokratikus Koalíció, az MSZP-Párbeszéd és az LMP vasárnapi egyeztetését. Az M1 Szemtől Szembe című műsorában Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elemezte a kialakult helyzetet.

Gyurcsány Ferenc meghívta egyeztetni az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik nem ment el, az LMP viszont csak akkor akar tovább tárgyalni, ha a Jobbik is csatlakozik. Gyurcsány Ferenc szerint az LMP veszélyezteti a kormányváltás esélyeit. Közben hétfőn tárgyalt egymással Szél Bernadett és Vona Gábor, de hogy mire jutottak, egyelőre rejtély.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az ellenzéki pártok egyeztetése előtt a DK központi irodájában 2018. március 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Nem érdekük a teljes, nyilvános összefogás

Deák Dániel szerint eddig is teljes káosz volt az ellenzéki pártoknak az együttműködési helyzete, ebből a szempontból március 15-e is egy fordulópont volt.

„Ott láttuk, hogy vezető ellenzéki politikusok egymásnak ellentmondva beszéltek a színpadon. Egyértelművé vált, hogy az ellenzéki pártok különböző stratégia mentén alkotják a politikájukat, az MSZP-n kívül egyetlen ellenzéki párt sem szeretne nyilvános, teljes körű összefogást” – nyilatkozta a politológus.

„Kijelenthető, hogy nem érdekük az összefogás, csak a helyi körzetekben történő, titkos háttéralkuk keretében történő együttműködés a céljuk. Ezt hívják Soros-paktumnak, minden egyéni körzetben vissza szeretnék léptetni a kevésbé esélyes jelöltet, és kiválasztani azt, amelyik a leginkább bevándorláspárti álláspontot képviseli” – tette hozzá.

„Ez a terv létezik, ezt már egyre több forrásból látjuk, ugyanakkor a nyilvános összefogás számukra nem elfogadható, mivel ha Gyurcsány Ferenccel egyezkedik Vona Gábor, abban a pillanatban megfeleződik a Jobbik tábora” – vélekedett a szakértő.

Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat

Deák Dániel szerint az ellenzéki pártok a saját szavazóik számára is azt mutatják, hogy nem jelentenek komoly kormányzati alternatívát. „Ha három héttel a választások előtt a legalapvetőbb kérdésekben sem tudnak megegyezni, akkor mit várhatunk tőlük kormányra kerülésük esetén” – vélekedett.

„A politikai közbeszéd legalja zajlik az ellenzéki térfélen, a szálakat pedig Gyurcsány Ferenc mozgatja, ő csinálja azt a műsort, amit az ellenzéki szavazók figyelnek” – fűzte hozzá a Figyelő főmunkatársa.

Láthatatlan lehet az ellenfél

Lomnici Zoltán szerint „matematika” zajlik az ellenzéki oldalon, amely kizárólag a „szavazatmaximalizálásról”, illetve az Országgyűlésen belüli mandátumszerzésről szól. „A Jobbik azt mondja, hogy csak a 21. századi pártokkal kooperál, ami az LMP-t és a Momentumot jelenti számukra” – mondta.

„A Jobbik erőteljesen koncentrál például a vidék magyarságára, ezen belül is Északkelet-Magyarországra, míg tudjuk, hogy a Momentum egyik prominens tagja hogyan vélekedik a vidék magyarságáról. Mécs János egy írása végén azt mondta: fel kell tekerni a hangerőt, be kell feküdni a kádba, és el kell viselni, hogy ennyi vidéki van” – emlékeztetett Lomnici Zoltán.

A Jobbik is elvtelenül, kizárólag a hatalom megszerzésének érdekében, bárkivel összeállna – fűzte hozzá.

Deák Dániel szerint a  Jobbik nem mer belemenni egy országos együttműködésbe a baloldali pártokkal, mivel a Jobbik-szimpatizánsoknak csupán a negyede lenne hajlandó átszavazni egy DK-s, vagy egy MSZP-s jelöltre.

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédét felidézve elmondta: láthatatlan lesz az ellenfél, láthatatlan lesz, hogy valójában kik állnak az ellenzéki térfélen a nemzeti kormány jelöltjeivel szemben. „Arra kell felkészülni, hogy az utolsó pillanatban, mindenféle kommentár nélkül fognak visszalépni egymás javára” – mondta.

Vádaskodás és pereskedés van, de összefogás nincsen

Az MSZP és a DK is az LMP-t teszi felelőssé a hétvégi sikertelen ellenzéki egyeztetésért. Sőt, Gyurcsány Ferenc be is perli Vágó Gábort, aki arról beszélt, hogy a DK elnöke részeg volt a tárgyaláson. Se vége, se hossza az ellenzéki torzsalkodásoknak.

Együttműködés helyett kölcsönös vádaskodás lett a vége az MSZP–Párbeszéd, a DK és az LMP hétvégi sikertelen tárgyalásának, amelyre a Jobbik nem ment el. – Az LMP mandátumok sorát veheti el az ellenzéktől és veszélyeztetheti a kormányváltást azzal, ha koordináció nélkül indítja el fővárosi ­jelöltjeit – jelentette ki tegnap az egyeztetést kezdeményező Gyurcsány Ferenc.

Állítása szerint a szocialisták és a DK ki akarták szélesíteni a két párt korábbi megállapodását, az LMP viszont konkrét javaslat nélkül érkezett és konkrét javaslat megtétele nélkül távozott. A volt miniszterelnök bírálta az LMP-t, amiért az csak a Jobbikkal együtt lenne hajlandó megállapodni az együttműködésről.

Megismételte: tárgyalni kell a Jobbikkal, de a tárgyalásoknak nem választási együttműködésről vagy közös kormányzásról kell szólniuk, hanem arról, hogy hogyan működnek majd együtt a parlamentben „Orbán bűnös rendszerének lebontásában”.

A DK elnöke egyébként beperli az ­LMP-s Vágó Gábort, aki a hétvégi egyeztetés után ittassággal vádolta őt, mondván, „ha én mondjuk részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őket is megkínálom whiskyvel”. Gyurcsány aljasságnak nevezte Vágó megnyilvánulását, és hangoztatta: a tárgyalásra vidékről érkezett egy olyan autóval, amelyet ő vezetett, és amelyben felesége és hároméves gyermekük is ott ült, ezért a feltételezést is kikéri magának, hogy a családját veszélyeztetné.

Karácsony, Szél és Vona a Gödör Klubban – nincs megegyezés Fotó: Kurucz Árpád

Mindeközben az MSZP elnöke is teljesíthetetlennek nevezte az LMP feltételeit, és arra kérte a pártot, hogy gondolja át álláspontját, miszerint csak a teljes körű együttműködés jelenthet megoldást. Molnár Gyula közölte: olyan vonat után nem futnak, amelyik nem akarja felvenni őket.

Szél Bernadett viszont Gyurcsány Ferencet okolta azért, mert a Jobbik nem vett részt a hétvégi egyeztetésen. Az LMP miniszterelnök-jelöltje közölte: korábban arra kérte a DK elnökét, hogy a találkozóra semleges helyszínen kerüljön sor, hátha akkor Vona Gábor is eljön.

Korábbi bejelentések szerint Szél tegnap este találkozott Vona Gáborral annak érdekében, hogy a Jobbik elnökét rávegye a teljes ellenzéki együttműködésre. A Magyar Idők értesülése szerint ennek érdekében Szél felül szeretné írni az LMP országos politikai tanácsának döntését, amely szerint csak tegnapig volt lehetőség a Jobbikkal való egyezkedésre. „Szélütött Berni azért hadakozik, hogy a Jobbikot szalonképessé tegye. Gyalázatos színvallás” – írta Facebook-oldalán ­Demszky Gábor.

hirado.hu - M1 - atv.hu - magyaridok.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Fontos adóügyi könnyítésekről döntött az Országgyűlés
  Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.
 • Kocsis Máté: „Nagy svindler” Gyurcsány Ferenc
  Nagy svindlernek nevezte Gyurcsány Ferencet a Fidesz frakcióvezetője, miután a DK elnökéről kiderült, hogy tőle függésben levő fiatalokkal akarta saját népszerűségét bizonyítani. Kocsis Máté már korábban is arra figyelmeztette az ifjú korosztályt, hogy keressenek rá, és meglátják, ki is az igazi Gyurcsány Ferenc. „Jó nektek, hogy titeket már nem vernek agyon, ha tüntetni mentek” – írta a kormánypárti politikus.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
MTI Hírfelhasználó