Számok igazolják a családpolitikát
Hazánkban már több mint 35 éve tart a népességfogyás, de a kormány családpolitikájának köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv. A teljes termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent, de nőtt a házasságkötések száma, kevesebb a válás és az abortusz is – nyilatkozta a Magyar Időknek Fűrész Tünde, a közelmúltban létrejött Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke.
2018. március 19. 15:19

Magyarország 2010-ben nemcsak gazdasági értelemben állt a szakadék szélén, hanem demográfiai szempontból is, ami egyenes következménye volt annak, hogy 2010 előtt semmiféle népesedéspolitikát nem folytatott az akkori kormányzat - emlékeztetett Fűrész Tünde. Mint mondta, a kormányrúd átvételét követően, amikor az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztériumban átvették a hivatalt, nem volt olyan ajtó, amelyre a „család” szó ki lett volna írva. Az előző, balliberális kormány ugyanis a szociálpolitika részeként kezelte a családok ügyét és támogatását, a családpolitikai ellátásokat a segélyek főosztályán kezelték.

Emlékeztetett, segélynek tartották azt az amúgy is csekély családtámogatási ellátást, amely a 2002-es kormányváltás után egyáltalán még megmaradt. A családpolitikai fordulatnak egyik eleme volt az, hogy a Szociális és Családügyi Államtitkárságon belül létrejött a családpolitikai főosztály. "Megfogalmaztuk, hogy a mi gondolkodásunkban a gyermekvállalás nem jelenthet szegénységi kockázatot, illetve a munkavállalás és a gyermekvállalás nem egymást kizáró, sokkal inkább egymást erősítő tényezők" - tette hozzá. A Kopp Mária professzor asszony által 2009-ben létrehozott Népesedési Kerekasztal a kezdetekkor számos javaslatot fogalmazott meg, köztük azt, hogy harmonizálni kell a készpénzes családtámogatási ellátásokat az adórendszerrel, illetve a munkavégzéssel. Az első intézkedések között volt a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, illetve a gyes harmadik évének visszaállítása. 2011-ben alkottuk meg a családvédelmi sarkalatos törvényt, újítottuk meg a családbarát munkahely pályázati rendszerét is. 2014 jelentett igazi mérföldkövet, hiszen ekkor jött létre az önálló családügyi államtitkárság Novák Katalin jelenlegi államtitkár vezetésével.

Fűrész Tünde kitért arra is, hogy évről évre nő a három év alatti gyermekeket nevelő, a munkaerőpiacra visszatérő nők aránya. Mint folytatta, a gyermek kétéves kora előtt uniós összehasonlításban kis mértékű a női foglalkoztatottság, de a két és három év közötti gyermekeket nevelő anyáknak már mintegy egyharmada dolgozik, s amikor a gyermek óvodás lesz, már hetvenkét százalékuk áll munkába. Ebből is látszik, hogy nagyon nagy szükség van a bölcsődékre és az óvodákra - fűzte hozzá.

– Hazánkban már több mint 35 éve tart a népességfogyás, ugyanakkor a kormány családpolitikájának köszönhe­tően nőtt a gyermekvállalási kedv. A teljes termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent. 2010-hez képest 1,4 százalékkal több gyermek született úgy, hogy közben a 20 és 40 év közötti női korosztály létszáma 10 százalékkal csökkent - ismertette a legfrisebb adatokat. Hozzátette: a gyermekek 90 százaléka ebben az életszakaszban születik meg, tehát önmagában nagy eredmény, hogy annak ellenére nőtt a születések száma, hogy mindeközben a gyermekvállalási korban lévők létszáma csökkent. A házasságkötések száma 2010-hez képest megugrott, 42,5 százalékkal több házasságot kötöttek tavaly, mint 2010-ben. Kevesebb a válás és az abortusz is. Véleménye szerint visszaigazolódik az a családpolitika, melynek során az elmúlt nyolc évben megduplázódott a családokra fordított pénzek összege.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó