Továbbra is kaotikus az együttműködés
Zárug Péter Farkas politológus szerint az ellenzékben van törekvés arra, hogy valahogyan egy az egyben álljon fel a Fidesz-jelölt és az ellenzéki jelölt, de ez szemmel láthatóan már nem megoldható.
2018. március 18. 12:49

„Ilyen értelemben továbbra is kaotikus az együttműködésben való gondolkodás. Összerendezhetetlen elemek vannak egymás mellett, összerendezhetetlen politikusok vannak egymás mellett, és mindenki a saját maga szavazatmaximalizáló stratégiájával fog belelendülni az április 8-i választásokba. Kevés esélyét látom annak, amit a miniszterelnök mondott, hogy végül is ki tudják kényszeríteni, hogy egy az egyben álljanak föl a Fidesz jelöltjeivel szemben” – világított rá Zárug Péter Farkas a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd, Szél Bernadett, az LMP és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Független Diákparlament oktatásról rendezett miniszterelnök-jelölti vitáján a VI. kerületi Gödör Klubban 2018. március 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Megjegyezte, látszik, hogy a jelöltek elindításával tisztázódott az, hogy a kis pártoknak szükségük van a töredékszavazatokra, és a biztos parlamentbe jutáshoz nem tudnak visszalépni. Számukra olyan minimális tartalék van a rendszerben, hogy nem engedhetik meg maguknak a visszalépést. A Jobbik esetében ugyanez a helyzet: Vona Gábor is szavazatmaximalizáló álláspontot vett fel, tehát nem fognak visszalépni, mert minden egyes szavazatra szükségük van az országos listára.

„Tehát innentől kezdve összefogásról mondhat bárki bármit, mindenki a saját maga logikája szerint már abban gondolkodik, hogy listáról hány képviselője fog a parlamentbe jutni” – hangsúlyozta.

Sikeres volt a Békemenet 

A szakértő szerint a március 15-i Békemenet egyértelműen nagyobb siker mind a szervezőknek, mind általában a kormánypártoknak. A politológus hozzátette, számháborúzni teljesen felesleges, az az esetleges vád pedig, hogy ez csak a Fidesz belső jól szervezettségének az eredménye, butaság.

A jobboldali tábor, amely felsorakozott a kormánypárt oldalán, ki akarta fejezni azt, hogy nem pártolt el, jöhetnek a vádak, ez a tábor tud „priorizálni”, és úgy érzi, hogy hadrendbe tud állni amellett, amit a miniszterelnök mond – vélekedett Zárug Péter Farkas.

Budapest, 2018. március 15. Résztvevők a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén az Alkotmány utcában 2018. március 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Résztvevők a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén az Alkotmány utcában 2018. március 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az élet adta a témát 

Orbán Viktor beszédéről a politológus azt mondta, az a 2015 és 2018 közötti időszak összefoglaló beszéde volt, amelyben a miniszterelnök elmondta a maga történetét arra vonatkozóan, hogy miért a migráció a választott kampánytéma, miért ezt tartja fontosnak, és ahhoz milyen módon és mire kéri a felhatalmazást április 8-án.

A politológus úgy látja, a témát az élet adta, azonban a miniszterelnök felismerte, hogy a 2014 során ütemvesztésbe került Fideszt valamilyen módon össze kell fogni, és végül egy téma mentén össze is tudta rántani a pártot. Hozzátette, ettől jó egy politikus: tud priorizálni, tudja, hogy mi az elsődleges egy ország számára és mi az elsődleges egy kormány számára, és mindezt hogyan tudja lefordítani a saját választói számára, ezzel pedig meg tudja tartani a szavazói többségét.

„Én mindig, amikor hallom az ellenzéknek ilyen-olyan óbégatását, akkor az fogalmazódik meg bennem, hogy mert ők nem ezt tartanák logikusnak a politika logikája szerint? Az egy másik kérdés, hogy a programjuk szerint így tartanák-e” – fejtette ki véleményét a politológus.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédéhez készül az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Zárug Péter Farkas arra is kitért, Orbán Viktor azt mondta március 15-i beszédében, hogy erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni a választások után. A politológus szerint ez egy kiszólás, egy kiállás, és valószínűnek tartja, hogy a beszélő különösen fontosnak tartotta ezt odailleszteni. Úgy látja, ezt a mondatot a cselekedetek fogják feltölteni tartalommal.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
  • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
    A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
MTI Hírfelhasználó