A vizitdíjért harcolt a baloldal jelöltje
A Gyurcsány-kormány által bevezetett vizitdíj egyik legnagyobb támogatójaként vált ismertté 2004-ben Komáromi Zoltán. A háziorvost Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy mutatta be, mint az ellenzéki párt leendő egészségügyi miniszterét. Komáromi két hónapja lépett ki az Együttből, de szerencséjére éppen kerestek egy megbízható embert a kizárólag „szakértőket” felvonultató árnyékkormányba.
2018. március 16. 10:43

Hosszú ideje rendszeres szereplője az ellenzéki televíziók háttérműsorainak Komáromi Zoltán háziorvos, a baloldaliak számára tehát ismert arc, ebben az értelemben nem nyúlt mellé Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd kormányfőjelöltje azzal, hogy őt nevezte meg mint a leendő önálló egészségügyi tárca első emberét.

Csakhogy Komáromi neve visszavonhatatlanul és menthetetlenül összeforrt a Gyurcsány-kormány egyik legvitatottabb intézkedésével, a vizitdíjjal, miután az egyik fő támogatója volt a 300 forintos fizetési kötelezettségnek.

A Vizitdíj2008.doctor.hu honlapon közzétett kiáltvány egyik fő szervezőjeként többek között azt mondta: „El kell ismernünk, a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele átlagosan közel harmadával növekedett… Az akció célja az, hogy meglássuk, van-e civil kurázsi a háziorvosokban, képesek-e kiállni az érdekeik mellett.”

Nos, a honlap tanúsága szerint a kezdeményezést mindössze 384 orvos és 3337 állampolgár támogatta, annak ellenére, hogy – mint arról a Heti Válasz egyik akkori cikke írt – bár civil háziorvosnak adta ki magát, Komáromi Zoltán valójában az egészségügyi miniszter által kinevezett országos háziorvosi szakfelügyelőként gyűjtötte alárendeltjei aláírását a vizitdíj mellett.

Csakhogy a vizitdíj az orvosokat is rendkívüli módon megosztotta, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől. Nem véletlen, hogy a Fidesz–KDNP kezdeményezte népszavazás eredményeként el kellett törölni a szocialisták által kivetett sarcot, amelyet nem mellesleg a felmérések szerint a lakosság többsége is elutasított.

Komáromi doktort 2014-ben Bajnai Gordon volt kormányfő támogatta Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Karácsony Gergely persze tagadja, hogy hatalomra kerülésük esetén fizetőssé akarnák tenni az egészségügyet. A politikus az állította: szó sem lehet arról, hogy bármilyen szinten fizetős legyen a magyar egészségügy, nekik pont az a céljuk, hogy mindenki számára hozzáférhető, magas színvonalú szolgáltatást biztosítsanak.

Komáromi, aki most már az MSZP–Párbeszéd „szakértői háttérkormányának” tagja, idén január közepéig még az Együtt szakpolitikusa volt. Azé a párté, amelynek egyik háttérintézményét, a Haza és Haladás Egyesületet Soros György is támogatta. Ezt korábban Szigetvári Viktor társelnök ismerte el a Magyar Nemzetnek.

A háziorvos úgy érvelt a szakítás mellett Facebook-oldalán: „Nem tudtam azonosulni, nem tudtam egyetérteni azzal a kamikaze mentalitással, amivel Szigetvári Viktor vezetésével az Együtt a túlélése érdekében elindult.” Juhász Péter, az Együtt elnöke erre ugyanott így reagált: „Kedves Zoli, egyrészt nagyon sajnálom a döntésedet, másrészt nagyon zavar az, amit most a médiában csinálsz.

Száz ember előtt mondtad el ugyanis, hogy a listán ettől még rajta maradsz, most meg ennek az ellenkezőjét állítod. És száz ember előtt mondtad, hogy nem akarsz ártani ettől még az Együttnek, most pedig ezt teszed.”

Az már csak hab a tortán, hogy Komáromi Zoltán – még Együtt-tagként – aktívan részt vett az MSZP választási programja egészségügyi fejezetének kidolgozásában is, ami még akkor készült, amikor Botka László volt a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Ezzel kapcsolatban még mint az Együtt szakpolitikusa azt mondta a Fuhu.hu-nak: nincs konfliktus a pártvezetéssel amiatt, hogy ő készíti Botka László egészségügyi programját, miközben a két párt között nincs választási együttműködés. Azt is mondta, hogy a programon már évek óta dolgoznak. Magyarul: Komáromi hazatalált az MSZP-hez.

Magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó