Jemen: béke a láthatáron
Kivételesen az amerikai szenátusnak köszönhetően?
A kongresszus nem hirdetett háborút és nem is engedélyezte azt, hogy katonai erő vegyen részt e konfliktusban.
2018. március 2. 12:58

Akik figyelemmel kísérik a külföldi híreket, tudják, nincs szinte óra, hogy az amerikai hadiipar érdekében ne érkezzen egy-egy újabb vészjósló hír, amely ilyen-olyan „megelőző” csapást helyez kilátásba, vagy ne konfabulálnának arról, miként készül háborúra Oroszország, Kína, Irán vagy Észak-Korea és, hogy milyen szankciókat vezettek be a Washingtonban nem kedvelt országok ellen, amiért azok nem úgy demokratikusak, mint ahogyan az az amerikai szoldateszka cselédsajtójának megfelel. Mint mondjuk a választásokat rendszeresen tartó Venezuela, de soha az USA Perzsa-öbölbeli demokrácia-, választások- és emberi jogok nélküli szövetségesei.

Most viszont egy olyan fordulattal állunk szembe, amely valóban történelmi jelentőségű, mint az arra készülő Bernie Sanders szenátor irodája azt közölte.

Erről maga Bernie Sanders, a 2016-os elnökválasztás egyik demokratapárti versengője nyilatkozott a független (ilyen is van) amerikai Real News médiumnak. A tévéinterjút a portál teljes terjedelemben le is írta, itt olvasható, illetve látható a videón.

Három éve folyik az USA és Szaúd-Arábia háborúja, amelynek következtében Jemen a földkerekség legszörnyűbb humanitariánus katasztrófájává vált.

Bernie Sanders és a republikánus Mike Lee szenátor most kétpárti törvénytervezetet terjesztett be, hogy megszüntessék Amerika részvételét a háborúban.

Bernie Sanders a tervezet benyújtását kampánnyal kíséri és azt tegnap mutatta be egy sajtókonferencián.

Hogy az MTI tudósítója ott volt-e, azt ellenőriztük, de a közintézmény honlapja szerint Járai Judit utolsó washingtoni keltezésű tudósítása február 24-i keltezésű ezzel a címmel: „Trump volt kampánymenedzsere európai politikusoknak fizetett, hogy lobbizzanak az előző, oroszbarát ukrán kormány mellett”. Taps a neokon oldalon, tehetnénk hozzá.

Sanders elmondta, az amerikai kongresszus, a demokrata és a republikánus kormányzat kibújt alkotmányos kötelezettsége alól a háború engedélyezésében. Vagyis már messze itt az idő, hogy a kongresszus ismét magára vállalja alkotmányos szerepét e téren.

Sandersék törvénytervezete idézi az 1973-as háborús felhatalmazási határozatot, amely a kongresszusnak felügyeletet biztosít a végrehajtó hatalom által viselt háborúk ügyében. A szenátor hivatala – mint említettük – hangsúlyozta: a törvénytervezet történelmi jelentőségű, mert az most a szenátus történetében az első alkalommal, szavazást fog kikényszeríteni arról, hogy az amerikai haderőt visszavonják egy nem engedélyezett háborúból.

Sanders hangsúlyozta, hogy a kongresszus nem hirdetett háborút és nem is engedélyezte azt, hogy katonai erő vegyen részt e konfliktusban. Hozzátette: az Egyesült Államok katonai jelenléte Jemenben alkotmányellenes, azt nem engedélyezték, és hogy az amerikai hadseregnek be kell fejeznie a szaúdi koalíció támogatását.

2015 márciusa óta az Egyesült Államok Szaúd-Arábiát segítette abban, hogy szünet nélküli bombázási kampányt folytasson Jemenben és ott az országot megbénító blokádot kényszerítsen ki. Washington a Jemenben lévő huszi lázadók leverésének segítségére több milliárd dollár értékű fegyvert adott el Szaúd-Arábiának, és azokat válogatás nélkül vetették be a Közel-Kelet eme legszegényebb országa civil területei ellen. Az USA ráadásul közvetlen szerepet játszott a háborúban: üzemanyaggal tölti fel a szaúdi hadigépeket, katonai hírszerzést nyújt Rijadnak és segíti a blokád fenntartását, sőt amerikai katonatiszteket küldött a szaúdi hadi irányítás és a hadműveleti irányítóközpont támogatására.

A háború a világ legnagyobb humanitariánus válságát robbantotta ki, jemeni emberek ezreinek elkerülhető halálát okozva, milliókat sodorva az éhhalál szélére és a történelem legnagyobb kolerafertőzését kiváltva.

A törvénytervezetet Utah állam konzervatív republikánus szenátora, Mike Lee támogatja és mindketten hangsúlyozták, abban semmi pártjelleg nincs. Hanem alkotmányos elv. Sanders elmondta, a háborút Obama elnöksége idején kezdték és azt Trump elnöksége alatt csak fokozták.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó