Összeborulna az ellenzék Vásárhely után
Az MSZP Debrecenben Gurmai Zitát, a DK Salgótarjában Kovács Zsoltot lenne kész visszaléptetni az ellenzéki együttműködés nevében – értesült a Magyar Idők. A Jobbikban viszont komoly feszültséget okozott, hogy Vona Gábor az eddig hangoztatott önálló indulással ellentétes nyilatkozatot tett.
2018. március 1. 09:20

Valóságos zsibvásár kezdődött az ellenzéki oldalon, miután az általuk támogatott, függetlenként induló Márki-Zay Péter győzött a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi választáson. Ezen felbuzdulva az ellenzéki pártok most a kölcsönös visszalépések esélyeit latolgatják annak érdekében, hogy az egyéni választókerületekben lehetőleg csak egy kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek.

Úgy tudjuk, az MSZP Debrecenben Gurmai Zitát lenne kész visszaléptetni, ha a többi ellenzéki párttal sikerülne megállapodni egy inkább jobboldalinak mondható közös jelöltben. Az elképzelés alapját a hódmezővásárhelyi tapasztalatok képezik: jobboldali városban alapvetően jobboldali értékrendű jelöltnek lehet esélye a győzelemre. Meg nem erősített információk szerint ez akár a Jobbik jelöltje, Herpelgel Róbert is lehet.

 

Együtt a színpadon – különös házasságok köttethetnek a következő hetekben Fotó: Bach Máté

A szóbeszédre a helyi Cívishir.hu is rákérdezett a debreceni Jobbik első emberénél. Kőszeghy Ábel állította, hogy semmiképpen nem lépnek vissza se az MSZP, se a DK javára, és tőlük sem várják ezt irányukba. Gurmai egyébként nyugodt szívvel gyakorolhatna nagyvonalúságot az ellenzéki összefogás nevében, hiszen a befutó, tizedik helyen szerepel az MSZP–Párbeszéd közös országos listáján.

Hasonlóképpen járt el a közelmúltban a szocialisták két korábbi elnöke, Tóbiás József és Mesterházy Attila is: előbbi Érden lépett vissza a függetlenként induló, volt SZDSZ-es Csőzik László javára, míg utóbbi Veszprémben a független Kész Zoltán esélyeit növelendő. ­

Tóbiás a hetedik, Mesterházy pedig a nyolcadik helyen szerepel az MSZP–Párbeszéd listáján. Helyi forrásainkból úgy értesültünk, hogy a DK Salgótarjában Kovács Zsoltot lenne kész visszaléptetni az LMP színeiben induló Dömsödi Gábor, egykori televíziós személyiség, Pásztó polgármestere javára.

A nagy ellenzéki összeborulás a Jobbikban komoly feszültséget okoz. A párt hivatalos álláspontja szerint senkivel nem működnek együtt, és önálló jelöltekkel indulnak az áprilisi választáson. Hétfői nyilatkozatában ezt képviselte a Jobbik országgyűlési képviselője Dúró Dóra is, aki kizártnak nevezett bármiféle egyezkedést az MSZP-vel.

A szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek – hangoztatta Dúró Dóra. Közlése szerint az LMP-vel is csak a választás után lennének készek tárgyalóasztalhoz ülni.

Dúró egyébként komolytalannak nevezte Szél Bernadettéket, mondván: az LMP nem hozta nyilvánosságra mind a 106 egyéni jelöltjét, ami arra utal, hogy a pártnak ez problémát jelent. Másnap azonban Vona Gábor már arról beszélt az ATV-ben, hogy az LMP-vel, a Momentummal, az új politikai formációkkal nyitottak az együttműködésre.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc újabb megengedő nyilatkozatot tett a Jobbik irányába. A DK elnöke a Hír TV-nek arról beszélt, hogy egyelőre kizártnak tartja a Jobbikkal való együttműködést, de mint fogalmazott, ő is hallja azoknak a hangját, akik „már az ördögre is szavaznának, hogy ne a Fidesz legyen kormányon”.

magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó