Hipp-hopp egy daloskönyv
2018. február 21. 00:56

A Falter című osztrák hetilap kedden azt írta, hogy egy újabb antiszemita, náci daloskönyv bukkant fel egy szabadságpárti tisztségviselő vezette ifjúsági szervezetnél.

Az 1871-ben alapított, bécsi székhelyű Bruna Sudetia az egyik legrégebbi német nacionalista diákegyesület Ausztriában. Elnöke Herwig Götschober, aki az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Norbert Hofer közlekedési miniszter csapatában dolgozik sajtóreferensként. A tisztségviselő a közösségi médiáért felel a tárcánál.

A minisztérium szerint Götschober nem ismeri az állítólag több antiszemita nótát is tartalmazó gyűjteményt. Az ő példánya sem tartalmilag, sem grafikailag nem egyezik azzal, amelyet a Falter bemutatott.

A Bruna Sudetia is visszautasította a Falter vádjait. A szervezet keddi közleményében azt írta, hogy sohasem volt tulajdonában a hetilaphoz került példány. Az egyesület rágalmazás miatt jogi lépéseket fontolgat a folyóirattal szemben - írta weboldalán a Die Presse című osztrák napilap.

Götschober a bécsi Leopoldstadt kerületi tanácsnoka. A Zöldeket képviselő kerületi vezető, Uschi Lichtenegger a cikk megjelenése után azonnali lemondásra szólította fel.

Leopoldstadt Bécs zsidó kerületének számít - hívta fel a figyelmet Lichtenegger kedden. "Nem várható el a zsidó közösségtől, hogy továbbra is elviseljen egy ilyen képviselőt a kerületben" - tette hozzá.

A szociáldemokraták egyik szóvivője, Sabine Schatz felszólította Norbert Hofer közlekedési minisztert, hogy váljon meg Götschobertől. Schatz rámutatott, hogy a sajtóreferens nem először váltott ki felzúdulást: 2009-ben például részt vett a náci légierő híres, ausztriai születésű parancsnoka, Walter Nowotny emlékére szervezett felvonuláson.

Januárban egy másik szabadságpárti politikus, Udo Landbauer kínos helyzetbe került, miután kiderült, hogy korábban a bécsújhelyi Germania ifjúsági szervezet alelnöke volt. A diákegyesület 1997-ben kiadott egy közismert nóták átírását tartalmazó daloskönyvet, amely a több millió halálos áldozatot követelő holokauszton viccelődő, rasszista szövegeket is tartalmazott. A botrány miatt Landbauer végül minden politikai tisztségéről lemondott.

Az FPÖ-t egykori osztrák nácik alapították 1955-ben, de a párt szakított múltjával, és igyekszik kizárni soraiból a nemzetiszocialista eszméket hirdető tagjait. A szabadságpárt bejelentette, hogy létrehoz egy történészbizottságot múltjának feltárása érdekében. A testület az említett ifjúsági szervezetekkel is foglalkozik majd.

Infostart - MTI
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna-díjat
  A Rákóczi Szövetség kapta idén a Duna Televízió által alapított, idén hetedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.
 • Normalitás és radikalizmus
  A jellegtelenség puha diktatúrájában radikálisnak kell lenni, de a szó eredeti értelmében.
MTI Hírfelhasználó