Tízezer migránst kellene befogadnunk évente
Több mint tízezer menedékkérőt kellene befogadnia évente Magyarországnak egy új európai uniós szakértői javaslat alapján, amely szerint válsághelyzet esetén kötelezővé válna a migráció terhe alatt roskadozó tagállamok megsegítése, vagyis bevándorlók áthelyezése más tagállamokba – tudta meg lapunk.
2018. február 20. 09:48

– Az Európai Uniónak van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval. Orbán Viktor azt mondta: egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, miközben korábban ezret említettek. Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó – emelte ki.

A Magyar Idők birtokába került egy olyan uniós szakértői dokumentum, amely a dublini rendelet megreformálására vonatkozik. A rendelet szerint egy unión kívüli állampolgár által benyújtott menedékkérelem megvizsgálásáért az az EU-tagállam felel, amelynek a területén lépett először az EU-ba az illető. Az egyezmény eredeti célja annak megakadályozása volt, hogy egy menekült több tagállamban is benyújtson kérelmet.

A rendelet a 2015-ben tetőző bevándorlási hullám idején értelmét vesztette, miután a bevándorlók sokszor regisztrálás nélkül indultak el Görögországból, illetve Olaszországból és gyalogoltak át ellenőrizetlenül Európa hatá­rain. A törvényeket nem tartotta be Angela Merkel német kancellár sem, aki elhatározta, hogy a szí­riai menedékkérelmek elbírálását magára vállalja a német bevándorlási hivatal. Az EU-n belül ezért egyetértés van arról, hogy a rendeletet mindenképp meg kell reformálni.

A bolgár elnökség által a többi EU-tagállam számára elérhetővé tett javaslat egy szolidaritási mechanizmust, pontosabban az önkéntes és a kötelező áttelepítést vezetné be. Az önkéntes áthelyezés akkor lépne életbe, ha egy tagállam eléri a számára meghatározott „tisztességes részesedés” száz százalékát, míg a kötelező áthelyezés 160, illetve 180 százaléknál lépne életbe.

Orbán Viktor a bolgár kormányfővel, Bojko Boriszovval fog kezet Szófiában Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tisztességes részesedés a menedékkérők egy konkrét száma, akikért egy adott tagállam felel. Ezt a számot pedig egy algoritmus alapján határozzák meg, amely az adott tagállam lakosságszámától és GDP-jétől, illetve az EU-ban egy évvel korábban benyújtott menedékkérelmek számától is függ. A tavalyi menedékkérelmek alapján Magyarország tisztességes részesedése 10 518 személy lenne.

Amikor valamelyik tagállam eléri a számára megállapított tisztességes részesedés 100 százalékát, arra kell törekedni, hogy a többi tagállam pénzügyi, szak­értői és technikai támogatásával visszaállítsák a normális körülményeket. Ha a menedékkérők száma meghaladja a tisztességes részesedés 160 százalékát, illetve az adott tagállam népességének több mint 0,1 százalékát teszi ki, a javaslat kötelező áthelyezést szorgalmaz, és egy kétéves periódus alatt maximálisan teljesíthető plafonszámként kétszázezer menedékkérőt határoz meg.

A konkrét intézkedéseket az Európai Tanács minősített többséggel fogadná el, vagyis egy vagy két tagállam vétója sem lenne elegendő az áttelepítések megakadályozására. A tervezet alapján minden tagállamnak az előre megállapított részesedése legalább 75 százalékát kellene kötelezően fogadnia, a fennmaradó 25 százalékot alternatív intézkedésekkel válthatná ki, például személyenként 30 ezer eurós összeggel. A tisztességes részesedés 180 százalékánál még szavazásra sincs szükség, az áttelepítések automatikusan megkezdődnek.

Az új dublini rendszer számításai szerint a tavalyi menedékkérelmek alapján Görögország esetében a tisztességes részesedés aránya csaknem 13 ezer kérelmező, és mivel tavaly a görögök majdnem 59 ezer új kérelmet regisztráltak, a 180 százalékot bőven meghaladva 455 százalékkal érnék el a kritikus helyzetet. Ez azt jelenti, hogy csak Görögország területéről több mint 45 ezer lenne az áthelyezendő személyek száma. A rendelkezésre álló adatok és a tervezet logikája alapján Magyarországnak 737 főt kellene befogadnia.

A bonyolult számításokat tartalmazó tervezetben nincsenek egyértelmű rendelkezések, hogy a tagállamoknak a kötelező relokáció esetén milyen számítás szerint kellene menedékkérőket átvenniük, továbbá a tervezet alapján az sem egyértelmű, hogy pontosan hogyan kerül meghatározásra a kötelezően áttelepítendők száma.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő fogadja az Orbán Viktor vezette magyar delegációt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az uniós terv egybecseng az Európai Parlament által tavaly novemberben elfogadott, a dublini rendelet reformjára vonatkozó javaslatával, amely a menedékkérők felső korlát nélküli áthelyezését és a befogadásuktól vonakodó tagállamok büntetését tenné lehetővé.

– A kötelező kvótáról szóló vita ösztönzi a migrációt. A folyamat veszélyes a közbiztonságunkra, a jólétünkre és az európai keresztény kultúrára is – mondta tegnap Orbán Viktor Szófiában. A miniszterelnök jelezte: saját javaslatot készítettek, amelynek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme szétosztásról beszélni addig, amíg nem garantáljuk a külső határok légmentes védelmét – jelentette ki Orbán Viktor, átadva a dokumentumot Bojko Boriszovnak. Azt mondta, a magyar alkotmány világossá teszi: abban a kérdésben, hogy kik tartózkodhatnak és élhetnek Magyarországon, csak a magyar nép által megválasztott és felhatalmazott személyek, szervezetek dönthetnek.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: európai szolidaritásra nem a migránsok szétosztásánál, hanem a határok védelménél van szükség. A magyar javaslat minden schengeni tagállamtól azt követeli meg, hogy teljesítse a határvédelmi kötelezettségeit. Ha erre nem képes vagy nem hajlandó, bátran le kell vonni ennek konzekvenciáját. Ilyenkor „helyezzük egy országgal beljebb” a schengeni határvédelmet, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó