Erősíti a gazdaságot a stabil adórendszer
Jelentős változáson ment keresztül 2010 óta az adórendszer, bármelyik adónemet is nézzük. Többek között ennek is eredménye, hogy jó állapotba került a gazdaság – mondta a Magyar Időknek Lőcsei Tamás, a tanácsadással foglalkozó PwC cégtársa. Szerinte az sem igaz, hogy a mostani kormány több támogatást ad a multiknak. A szakértő úgy ítéli meg, ez a kormány nem ad többet, mint az elődei, sőt miután a társasági adó egy számjegyű lett, így a kedvezmények is csökkentek. Azaz összességében kevesebb a multiknak juttatott támogatás, mint korábban volt.
2018. február 13. 10:54

Töméntelen bírálat érte az elmúlt években az Orbán-kormányt, hogy nem kiszámítható a gazdaságpolitikája, és nem hagy kellő időt a felkészülésre az adóváltozásokkal kapcsolatban. A Magyar Időknek nyilatkozó szakértő szerint azonban mára stabillá vált az adórendszer. Ha ez bármilyen okból nem folytatódik, az az egész gazdaságra rányomhatja a bélyegét.

– Az elmúlt nyolc év alatt egyértelműen kiderült, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadóval és az alacsony társasági adóval az állam a jövedelmeket mérsékelten adóztatja, a fogyasztást viszont jelentősen – mondta kérdésünkre Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa. A társadalmi igazságosság jegyében ugyan egyforma a jövedelmek adóterhe, de aki többet keres, az többet fogyaszt és így többet is adózik. Ez látszik a költségvetési számokon is, jelentősen emelkednek az állam bevételei.

A 27 százalékos áfa nemzetközi összevetésben is valóban magas, de nem biztos, hogy az általános adókulcs csökkentésével kedvező hatást lehet elérni. Ezért előremutatóbb, ha a munkáltatót terhelő adót csökkentik, azaz a szociális hozzájárulási adót, amely a jelenlegi 19,5 százalékról 15 százalékra apad a kormány és a szociális partnerek közötti megállapodás értelmében.

Ezzel együtt – magyarázta a szakértő – célzott áfacsökkentés így is létezik, így például az egyes élelmiszereknél, a szálláshelyek esetében, az internetnél és az építőiparban. Lőcsei Tamás szerint ezzel segítséget kapnak a rászorultabb rétegek, míg az építőipar lendületéből az egész gazdaság profitál. Az adószakértő úgy látja, ez utóbbi ágazatban az átmenetileg bevezetett ötszázalékos áfát tovább tartják majd hatályban, mint eredetileg tervezték.

A PwC cégtársa megemlítette a feketegazdaság elleni küzdelemben elért eredményeket is. Szerinte jó ötlet volt az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer, az on­line pénztárgépek bevezetése, ahogy az on­line számlázóprogramok és az adóhatóság közötti kapcsolat nyárra tervezett megteremtése is, bár ez utóbbi esetében véleménye szerint lehetne kicsivel hosszabb felkészülési időt biztosítani.

Hozzátette: a feketegazdaság ellen a készpénzforgalom visszaszorítása is nagy fegyvertény lenne. Az olaszoknál például 1000 euró az a határ, ameddig készpénz cserélhet gazdát vállalat és vállalat, valamint cégek és fogyasztók között.

Lőcsei Tamás a pozitív változások közé sorolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a bevallások elkészítését, de szerinte ezen a téren is tovább lehetne erősíteni a digitális folyamatokat, beleértve az ügyek kezelését, a revizori tevékenység támogatását vagy éppen a kockázatelemzést.

A szakértő szerint az ország versenyképességét is lehet még erősíteni adóváltozásokkal, a cégeknek például hátrányt jelentenek a helyi adók, pontosabban az iparűzési adó, amelyet a nettó árbevétel után kell fizetni.

A célzott áfacsökkentés egyes esetekben, így az internethasználatban is segítség a fogyasztóknak Fotós: Bach Máté

Ennek mértéke két százalék, igaz, vannak olyan települések, ahol alacsonyabb, akár nulla százalék az adókulcs. Felmerült ötletként, hogy ezt össze lehetne vonni a társasági adóval, így nem a forgalmat, hanem a nyereséget adóztatnák, de ez esetben az önkormányzatok kárpótlásának kérdése várna megoldásra.

Lőcsei Tamást végül megkérdeztük azokról a vádakról is, amelyekkel az ellenzék illeti a kormányt, miszerint túl nagy kedvezményeket ad a multinacionális cégeknek. Erre válaszként elmondta: ez a kormány nem ad többet, mint az elődei, sőt miután a társasági adó egy számjegyű lett, így a kedvezmények is csökkentek. Azaz összességében kevesebb a multiknak juttatott támogatás, mint korábban.

magyaridok.hu
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
 • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
  Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
 • Vörös segély kell a szélsőségesnek
  A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
 • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
  Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
 • A finom hazugság a legaljasabb
  Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI