Több szállal kötődik az SZDSZ-hez
Karácsony Gergely szerint a politikába belefér, hogy mást cselekszik, mint amit mond. Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ezt egy Budai Liberális Klubban tartott rendezvényen fejtette ki évekkel ezelőtt. Kijelentése részben megmagyarázza, miért ajánlotta fel szolgálatait az általa korábban megvetett szocialistáknak.
2018. február 10. 10:36

Rendszeresen elmondjuk, hogy mit fogunk csinálni, de aztán lehet máshogyan – mondja Karácsony Gergely egy interneten kallódó videón, amelyen az MSZP és a Párbeszéd jelenlegi miniszterelnök-jelöltje éppen azt ecseteli, mennyit ér, ha pártja megígér valamit. A felvétel 2010-ben, a Budai Liberális Klub rendezvényén készült, ahol Karácsony és Pető Iván, a néhai SZDSZ ügyvivője a baloldal korabeli összeomlására próbált magyarázatot találni.

Pető részben a választókat hibáztatta, Karácsony pedig egyetértett vele, és – érdemes talán megjegyezni – nem tiltakozott akkor sem, amikor szabaddemokrata partnere éppen kevesellte a 2006-ban alkalmazott rendőri erőszakot (Pető azt mondta, Nyugaton sokkal jobban elverték volna a tüntetőket, s ha a hazaiak is ezt teszik, gyorsan véget ért volna a tiltakozás).

Karácsony fellépése a budai liberálisoknál sokakat meglepett, hiszen akkori pártja, az LMP, az MSZP és az SZDSZ, valamint a kormányzásukat jellemző korrupció ellenében határozta meg önmagát. A jelenleg párbeszédes politikusról ugyanakkor tudni érdemes, hogy 2004 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárságának tanácsadójaként tevékenykedett, a politikai államtitkár pedig abban az időben a szabaddemokrata Horn Gábor volt.

Figyelemre méltó továbbá az is, hogy az SZDSZ Kóka Jánoshoz húzó fele – szemben például Fodor Gáborral – éppen akkor kezdte szorgalmazni az ökopárttal való összefogást, amikor Karácsony Gergely lett az LMP kampányfőnöke. De az igaz, hogy az SZDSZ befolyásos tagjai közül a fent említett klubesten egyedül Kóka János tűnt fel a hallgatóság soraiban. Egyébként, mint arról tegnap beszámoltunk, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének tanácsadó testületében nagy többségben vannak a Soros-alapítvány és az SZDSZ egykori holdudvarához tartozó személyek.

Karácsony és Molnár – különös házasság

Ha már egyszer Fodor Gábor neve szóba került, említsük meg: Karácsony nem szíveli az egy százalékra mért Magyar Liberális Párt vezetőjét. Négy évvel ezelőtt például a HVG azon kérdésre, mennyiben tartja kudarcnak, hogy Gyurcsány és Fodor is ott van az egyébként megújulást, korszakváltást hirdető Együtt–PM-mel közös listán, annyit mondott: „Nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet…” Igaz, korábban az MSZP-ért sem rajongott, amelynek a bejutási küszöb alá mért Párbeszéd társelnökeként tavaly mégis felajánlotta szolgálatait.

Karácsony még a 2000-es években, politikai elemzőként az MSZP-t egy értékek és ideológia nélküli pártként írta le, 2011-ben a második kerületi időközi választáson pedig már csak azért sem lépett vissza a szocialista jelölt javára, mert úgy vélte, az MSZP a Fideszhez hasonlóan azt képviseli, ami ellen ő és pártja fel kíván lépni – derül ki például a Népszabadság korabeli tudósításából.

Utóbb, azaz 2014-ben persze – ahogy ő állította – az értelmiségi és választói nyomás együttműködésre késztette a bukott baloldal pártjaival. Az ATV egyik műsorában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy közös listát csak olyan pártoknak kéne állítaniuk, amelyek azonos értékeken és jövőképen osztoznak. A Párbeszéd ezek szerint mostanra egészen hasonult a Karácsony által korábban megvetett, korrupt rendszert fenntartó MSZP-hez.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó