Vágó nehezen viseli a kaftános-pajeszos zsidók látványát
Botrányos nyilatkozat Gyurcsány elvbarátjától
A Jobbikkal inkább elnéző, a KDNP-s Hollik Istvánt támogató Köves Slomó hitközségi vezetőt hevesen támadja Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbija. Nyilatkozatháború robbant ki egy választási szórólap miatt.
2018. február 8. 16:22

A DK-s Vágó István saját bevallása szerint nehezen viseli a „kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát”, nem hatják meg a szertartásaik, és nem érez velük közösséget.

„Ateistaként nem érdekel a zsidók és az I.ten (kiírva vagy kipontozva, nagy- vagy kisbetűvel, nekem édesmindegy) viszonya, nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát, nem hatnak meg szertartásaik, és semmi közösséget nem érzek velük. És nem is akarok” – írta a Facebookon, egy bejegyzéshez fűzött kommentjében a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Vágó István. Ismeretes, a volt műsorvezető szintén a közösségi médiában fakadt ki, mert Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerepel a Fidesz–KDNP belvárosi egyéni képviselőjelöltje, Hollik István szórólapján, mondván, a kereszténydemokrata politikus személyében garanciát lát arra, hogy „hitéleti és kulturális kiteljesedésünk minden szükséges segítséget megkapjon”. Később az egyházi vezető úgy nyilatkozott, bármely demokratikus párt jelöltje megkaphatja a támogatását, aki az említett célokat fontosnak érzi. Egyébiránt elnézést kért, mondván, nem akart a kampányba beavatkozni.

Megkeresésünkre Köves Slomó Vágó bejegyzése kapcsán úgy fogalmazott, sajnos ismét igazolódik, hogy a legnagyobb ellenségünk nem is a gyűlölet, hanem a gyűlöletet kiváltó mérhetetlen tudáshiány. „Vágó Istvánról semmiféle rosszindulatot nem feltételezek. A szüleim korosztályához tartozik, tudom, hogy a zsidó identitás kapcsán mennyi szorongással, tabusítással, félelemmel kellett megküzdeniük és kellett kompromisszumokat kötniük. Jöjjön el egyszer a közösségünkbe, ismerje meg azokat az embereket, akik az övéhez hasonló családtörténetek után úgy döntöttek, hogy a zsidó identitásnak egy olyan formáját szeretnék megélni, amely spirituális, lelki, közösségi tartalommal tölt fel.

Köves Slomó szerint a gyűlöletet kiváltó tudáshiány a legfőbb ellenség (Fotó: Varga Imre)

Az EMIH tagjai távolról sem mind kaftános pajeszosak, de a kaftános, pajeszos tagok is hozzá hasonló emberi dilemmákkal, kérdésekkel birkózó, gondolkodó emberek” – üzente a rabbi. Érdekes adalék, hogy mások mellett a Mazsihisz részéről Radnóti Zoltán rabbi is keményen támadta Köves Slomót, mégpedig a Simicska-féle Magyar Nemzetben, noha korábban a Jobbikhoz köthető Alfahírnek adott interjúban arról értekezett, hiába vannak vállalhatatlan elemek Vona Gáborék múltjában, attól még lehet felelős, sőt követhető kormányzati tényező belőlük.

Vágó a burkától és a rózsafüzértől is rosszul van

A DK-s politikus az atv kérdésére megerősítette, hogy ő írta ki Facebook-oldalára a botrányos bejegyzést, majd hozzátette: nem szánta antiszemitának a kijelentéseit, csupán arra akart utalni, hogy ateistaként a „túlhajtott vallásosság” minden formáját ellenzi. Vágó István kijelentette, hogy a vallás minden formáját ellenzi, és nem is nagyon lenne képes párbeszédre olyanokkal, akik „látványosan hisznek Istenben”, emellett semmilyen valláshoz kapcsolatos gyakorlatot nem tart, így a szombati munkaszünetben és a disznóhús tilalmában sem hisz, „amit amazok nem néznek jó szemmel”. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a rózsafüzérről vagy a burkáról, azt felelte, hogy minden, a valláshoz köthető szimbólumot vagy tárgyat ellenez.

Magyar Hírlap
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó