Orbán: Nem engedhetünk a belga miniszterelnök zsarolásának
A Fidesz elnökségi ülésén tárgyalta Charles Michel belga miniszterelnök bejelentését, mely szerint ha június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat. Orbán Viktor az elnökségi ülésen hozott állásfoglalást közölve kijelentette: nem engedhetünk a zsarolásnak.
Utoljára frissítve: 2018. február 7. 14:50
2018. február 7. 13:01

Közösségi oldalán megosztott videóban közölte Orbán Viktor kormányfő, hogy a belga miniszterelnök szándékának – mely szerint „a közép-európaiakat, köztük Magyarországot is, ha kell, erővel kényszerítik arra, hogy a migránsokat fogadja be” – hazánk nem enged.

A miniszterelnök a Fidesz elnökségének állásfoglalását tolmácsolva így fogalmazott: „Nem engedhetünk a zsarolásnak, számunkra Magyarország az első, harcolni fogunk azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy szerdai Facebook-videóban, a Fidesz elnökségének keddi állásfoglalását ismertetve.

A kormányfő közölte: a tanácskozáson megtárgyalták a belga miniszterelnök bejelentését, miszerint a közép-európaiakat - köztük Magyarországot is - ha kell, erővel kényszerítik arra, hogy migránsokat fogadjon be.

A terv szerint ez júniusban, a miniszterelnökök brüsszeli csúcsértekezletén következik be - mutatott rá.

Charles Michel belga kormányfő hétvégén beszélt arról, hogy "ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító" visegrádi országoknak, s amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.

Belgian Prime Minister Charles Michel (Belga/AFP)

Fidesz: a belga kormányfő nyilatkozata jelzi a kötelező kvóta veszélyét

A Fidesz szóvivője szerint a belga miniszterelnök napokban tett nyilatkozata jelzi azt a veszélyt, hogy Brüsszel mindenáron keresztül akarja verni a kötelező kvótát a tagállamokon.

Puskás Imre ezt azzal kapcsolatban mondta szerdán az MTI-nek, hogy Charles Michel belga kormányfő hétvégén arról beszélt: "ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító" visegrádi országoknak, s amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.

A Fidesz szóvivője szerint Brüsszelt egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy vannak tagországok, amelyek nem értenek egyet a kötelező kvótával.

Emlékeztetett: a visegrádi országok már sokszor kinyilatkoztatták, hogy kifejezetten elutasítják a kötelező kvótát.

A belga miniszterelnök nyilatkozata viszont azt jelzi, hogy ha kell, Brüsszel a visegrádi országok akarata ellenére is elfogadná a migránsok kötelező betelepítési rendszerét - mondta Puskás Imre.

Szerinte "újra a Soros-terv egy pontjának a megvalósulásáról" van szó. Soros György ugyanis már 2015-ben azt javasolta Brüsszelnek, hogy hozzon létre olyan mechanizmust, amellyel a bevándorlókat felső korlát nélküli kötelező rendszerben osztanák szét az európai uniós országok között - fejtette ki.

A szóvivő hozzátette: Brüsszel a gazdasági migránsok legalizálását tervezi, mindez pedig azt jelenti, hogy az EU meghívót küld több tízmillió migránsnak. Ha ők beérkeznek az EU-ba, az unió pedig elfogadná a kötelező kvótát, akkor felső korlát nélkül osztanák szét ezeket a migránsokat a tagállamokba - mondta.

"Ha ez megtörténne, akkor Magyarország nagyon gyorsan egy bevándorlóországgá válna. Ezért nekünk a kötelező kvótát meg kell akadályoznunk, Magyarországot meg kell védeni, és sajnos az is látszik, hogy ebben a munkában nem számíthatunk az ellenzékre" - jelentette ki a fideszes politikus.

MTI
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó