A Nézőpont honlappal segítené a bizonytalan szavazókat
A Nézőpont Csoport kedden mutatta be Pártkereső 2.0 nevű honlapját, amely – a négy évvel ezelőtti parlamenti voksoláshoz hasonlóan – ezúttal is elsősorban a bizonytalan szavazók döntését kívánja segíteni az április országgyűlési választások előtt.
2018. február 6. 16:29

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a budapesti bemutatón tartott rövid köszöntőjében elmondta, bár az ellenzéki pártok gyakran potenciális szavazóikként tüntetnek fel 30-40 százalék bizonytalan szavazót, felméréseik alapján legfeljebb a társadalom 8 százaléka mehet el úgy szavazni, hogy most még nem döntötte el, kire szavaz.

Nagy Dániel, az intézet vezető kutatója ehhez hozzátette, a rejtőzködő kormányváltó szavazók száma nem haladja meg a lakosság 3 százalékát.

A Pártkereső 2.0 honlapot ismertetve elmondta, alkalmazásuk 32 kérdést tartalmaz a gazdaság, a társadalom, a bevándorlás, valamint az állam és a nemzet témaköreiben.

A Nézőpont a kérdéseket elküldte a pártoknak is, a tőlük kapott válaszokat pedig egy súlyozott módszerrel vetik össze a felhasználók döntéseivel, akik a teszt végén megtudhatják, melyik párt áll legközelebb saját vélekedésükhöz – fejtette ki Nagy Dániel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Párbeszéd nem válaszolt a kérdéseikre, ezért az esetükben a pártvezetők korábbi nyilatkozásait, illetve parlamenti szavazásait vették figyelembe.

Hangsúlyozta, a honlap első változatát néhány ezren használták, reményeik szerint a frissített változatot már több tízezren veszik igénybe. Aláhúzta azonban, hogy a válaszok nem adnak reprezentatív felmérést. Példaként említette, hogy a Pártkereső első változatát kitöltők több mint fele diplomás, budapesti választó volt, a válaszadók legnagyobb arányban 18-29 évesek voltak, 75 százalékban pedig férfiak.

Nagy Dániel a rendezvény kerekasztal beszélgetésén elmondta, a baloldal mindaddig nem számíthat sikerre, amíg a személyi, illetve kisebb szakpolitikai viták miatt nem tud egységet felmutatni.

A Nézőpont munkatársa szerint míg a Fidesz ügyesen „letapogatja” a többség akaratát, addig a baloldal „balféknek” tűnik. Hozzátette, az ellenzék nem ismerte fel, a sikerhez az egzisztenciális alapon szavazókat is meg kell győznie.

Löffler Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar politológia tanszékének docense kifejtette, visszaszorult a politikai programok és közpolitikai alternatívák jelentősége, mert ezekről nincsenek viták, a választók ehelyett érzelmeik, elsősorban a pártok vezetőinek megítélése alapján döntenek. Hangsúlyozta, a jobboldal sikerességnek kulcsa egyértelműen Orbán Viktor „vezér státusza”, míg a baloldal évek óta nem tud felmutatni egy „ellenorbánt”.

Löffler Tibor szerint mindaddig amíg ez nem történik meg, addig a baloldal pusztán közpolitikai javaslatokkal nem tudja leváltani Orbán Viktort. Megjegyezte, utoljára Gyurcsány Ferencnek volt meg az a képessége, hogy vezesse a baloldalt.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója pozitív irányba mutató kezdeményezésként értékelte a Nézőpont új honlapját, ugyanakkor megjegyezte, azt várhatóan azok töltik majd ki, akik érdeklődnek a politika iránt és egyébként is részt vennének a szavazáson.

A Republikon munkatársa emellett hiányolta a felmérésből az egészségügyi és oktatási kérdéséket, egyúttal megjegyezte, nem gondolja, hogy a kitöltők a honlapon jönnek rá kormánypárti, vagy ellenzéki beállítódottságukra, ezért szerinte az alkalmazás elsősorban a baloldali pártok közötti választást segítheti.

Mikecz Dániel a baloldal hibájának nevezte, hogy modernizációs ajánlat helyett azt várják a szavazóktól, hogy szinte kizárólag morális elvárások alapján támogassák őket.

MTI
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • A kommunizmus dermesztő meséje
  Álom, valóság, rémálom. Három szóval leírható a kommunizmus dermesztő meséje. Emlékeztetni kötelesség.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
MTI Hírfelhasználó