Gyurcsány-vagyon: fény derülhet a titkokra
A parlament mentelmi bizottságához fordult a Magyar Idők főszerkesztője, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezve Gyurcsány Ferenccel szemben. A beadványban Gajdics Ottó azt kérte, állapítsák meg az összeférhetetlenséget, ha a DK-elnök szándékosan titkolt el adatokat vagyonnyilatkozatából.
2018. február 3. 10:49

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi bizottságánál Gyurcsány Ferenccel szemben a Magyar Idők főszerkesztője. Gajdics Ottó azt kéri a testülettől, ellenőrizze a DK elnökének vagyonnyilatkozatában foglaltak valóságtartalmát, kérje be tőle a vagyonnyilatkozatában feltüntetett vagyoni, jövedelmi és érdekeltségi viszonyokat igazoló dokumentumokat. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a képviselői kötelezettségét Gyurcsány szándékosan mulasztotta el, vagy a vagyonnyilatkozatban lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közölt, akkor mondja ki az összeférhetetlenséget – kezdeményezte Gajdics Ottó.

A Magyar Idők számolt be arról, hogy a DK elnöke valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le. Nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amelyet Bécsben egy elitbankban, a Schoellerbank AG-nál helyezett el.

Gyurcsány bár elismerte, hogy egy osztrák bankban is van számlája, azt állította, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett, 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésének egy része van Ausztriában. Leszögezte ugyanakkor, hogy nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban, ezért beperli lapunkat. Időközben megtudtuk azt is, hogy az egykori kormányfőnek már 2016-ban is volt számlája Bécsben, ebben az évben még több mint 180 millió forint lapult a Schoellerbankban, vagyis mintegy 30 millióval több, mint jelenleg. Az azonban, hogy részben külföldön tárolja a vagyonát, a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

A volt kormányfő a Rothschildok ősi palotájában működő bécsi bankban helyezte el pénzét Fotó: privatbankchecker.com

Gyurcsány Ferenc arra az újságírói kérdésre, hogy miért tartja Ausztriában a befektetését, kitérő választ adott. – Miért kellene itthon tartanom minden pénzemet? Európai polgár vagyok, Európában tartom a pénzemet – fogalmazott a volt kormányfő.

Mindeközben a Ripost kiderítette, hogy az ominózus bank történetesen a Rothschildok ősi bécsi palotájában található. „Ez a milliárdosok csúcsbankja. Bécsben köztudomású sok offshore-­tulajdonos ügyeskedő is itt tartja a pénzét. Süppedő szőnyegek, egy palota minden csillogása és kényelme, no és a diszkréció ígérete jár a kétes pénzek gazdáinak” – írta a lap.

Az újabb számlabotrányt az is érdekessé teszi, hogy éppen Gyurcsány volt az, aki tavaly áprilisban eltitkolt külföldi bankbetétekkel próbálta meg hírbe hozni Orbán Viktort, ám állításait semmivel sem tudta bizonyítani. A DK elnöke tegnap a Hír TV-ben újra arról beszélt, hogy még a választás előtt elő fognak kerülni az Orbán-kormányra nézve terhelő bizonyítékok.

– A korrupt módon megszerzett vagyont vissza kell adni az embereknek, a korrupt politikusokat pedig börtönbe kell juttatni. Ez egy hazug, mocskos, köztörvényes kormány – jelentette ki Gyurcsány.

magyaridok.hu
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó