Karácsony elmondhatja: minden sarkon állt már
LMP-s múlt, SZDSZ-es kapcsolatok, visszatérő érdekbarátság az MSZP-vel. És ha érdekei úgy kívánják, akár szét is szakítja a pártját. Röviden így foglalható össze Karácsony Gergely politikusi portréja. A Párbeszéd társelnökét tettein kívül politikai kiszólásai jellemzik a legjobban.
2018. január 27. 10:37

Karácsony Gergely karrierje 2007-ben kezdődött, akkor lett a Medián piac- és közvélemény-kutató cég kutatási igazgatója. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején, 2002 és 2008 között az SZDSZ közelében tevékenykedett. Horn Gábor akkori miniszterelnökségi, koalícióért felelős államtitkár szakértői stábjának volt a tagja.

A HVG-ben 2010 januárjában megjelent Civil a pályán című esszéjében jelentette be Karácsony Gergely: otthagyja a Mediánt, és háttérember lesz az LMP-ben.

Ennek előzménye, hogy az LMP számára sikeresnek mondható 2009-es EP-választás után – mandátumot nem, de több szavazatot szereztek, mint az SZDSZ – jelentkezett be Schiffer András pártjánál.

A 2010-es országgyűlési választásokon a formáció kampányfőnöke lett, majd a budapesti területi listán mandátumot szerzett, egy ideig a képviselőcsoport frakcióvezető-helyettese is volt.

Fotó: Balázs Attila

Az Egyenlítő TV Facebook-oldala 2012. november 21-én arról számolt be, hogy Karácsony Gergely a Debreceni Egyetemen tartott előadásában egyebek közt a következőket mondta: „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt”, illetve „azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik s…ggéből az összefogást”.

Karácsony öt nappal később az Atv.hu-n visszautasította a neki tulajdonított mondatokat. „Senkit nem utálok” – fogalmazott. A szocialisták támogatásának kérdése végül szétszakította az LMP-t.

Az LMP összefogáspárti emberei, akkor már Karácsony Gergely is, megalakították a Párbeszéd Magyarországért (jelenleg Párbeszéd) pártot, és betagozódtak előbb az Együtt pártba, majd az MSZP-vel közös úgynevezett Összefogás választási szövetségbe.

A 2014-es paktumról Karácsony azt mondta, hogy csak néhány Unicummal a gyomrában bírta feldolgozni a fejleményeket. Ezt a kijelentését ugyan nem tagadta, de szerinte csak a szerződés kapcsán megivott áldomásról szólt.

A Párbeszéd egy ideig a Korszakváltók nevű pártszövetségben közösen mozgott az Együttel, majd 2014 végén önállósodtak, de Karácsony előbb még polgármesteri széket szerzett a főváros XIV. kerületében, Zuglóban PM–Együtt-színekben.

Tavaly áprilisban a Párbeszéd Magyarországért a miniszterelnök-jelöltjeként nevezte meg, majd december elején a szocialisták is őt választották kormányfőjelöltjüknek.

A Karácsonytól megszokott kiszólás nem maradt el: „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem” – mondta egy zártkörű találkozóról kiszivárgott hangfelvételen az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjeként, újabb magyarázkodásra adva okot.

magyaridok.hu