Mégsem lesz Horthy-emlékmise
Nem állt szándékában a szervezőknek feszültséget kelteni az egykori kormányzóért idén is bemutatni tervezett emlékmisével.
2018. január 26. 11:07

A minap komoly visszhangot keltett, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bejelentette: a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én 10 órakor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban emlékeznek – ahogy a meghívóban szerepel – „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós (1868–1957) kormányzóra és menyére, Horthy Istvánné (1918–2013) született Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre”.

Osztie Zoltán, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom plébánosa most a Szemlélek blognak elmondta: eszükbe nem jutott, amikor elkezdték a szervezést, hogy a dátum épp a holokauszt emléknapjára esik.

„Egy koncertszervező cég nyilván megnézi, hogy mi mivel ütközik, egy kultúrház nem szervez programot talán focimeccs idejére. Mi nem így vagyunk ezzel. Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt a legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy az Auschwitzcal kapcsolatos nemzetközi emléknap is épp erre a dátumra esik” – fogalmazott.

Hozzátette: fel lehet róni nekik, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve úgy döntöttek, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartják meg.

Az interjúban egyébként szóba került az is, hogy a hódmezővásárhelyi plébános a szentmise végén, de annak részeként fogalmazott meg politikai jellegű gondolatokat. „Ilyet nem szabad tenni” – reagált.

Szerdán Osztie Zoltán még egész másként vélekedett az ügyről. A HVG.hu kérdésére válaszolva ugyanis azt mondta, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Osztie egyben az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szervezete belvárosi csoportjának lelki vezetője is.

Szombatra tiltakozó tüntetést is hirdettek a Horthy-emlékmise ellen. Az esemény Facebook-oldalán csütörtök délután közölték, hogy a tüntetés elmarad.

MNO - Szemlélek
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó