A király is felszólalt Davosban
A katalán krízis lecke a világ összes demokráciája számára, hogy meg kell óvni a jogállamiságot, amely a demokrácia és a politika sokszínűség tiszteletben tartásának "sarokköve" - hangsúlyozta VI. Fülöp spanyol király Davosban, a 48. Világgazdasági Fórumon mondott beszédében szerdán.
2018. január 24. 22:54

A katalán krízis lecke a világ összes demokráciájának

Az uralkodó elmondta: szemben azzal a szándékkal, hogy Katalóniában aláássák demokratikus rendszer alapvető szabályait, a nemzeti szuverenitás mindenkié, a jólét és a haladás nem érhető el elszigeteléssel vagy megosztással.

Katalónia Spanyolország lelkének és színes identitásának valóban alapvető része - jelentette ki.
Mint mondta, a politikai ellentéteket, vitákat a demokratikus szabályokkal, az alkotmány által meghatározott értékekkel, és a törvények keretein belül kell megoldani.

Az alkotmány a spanyolok saját akaratának kifejezése és megérdemli a maximális tiszteletet - hangsúlyozta VI. Fülöp, hozzátéve, hogy az nem csupán "díszítő elem", hanem a demokratikus együttélés pillére.

Megemlékezett arról, hogy Spanyolország alkotmánya ebben az évben lesz 40 éves, és a béke, a szabadság és a fellendülés példa nélküli időszakát biztosította a dél-európai országban.

A spanyol király felszólalásában igyekezett eloszlatni a kétségeket Spanyolország jövőjével kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági krízis után közös erőfeszítésekkel és reformokkal sikerült egy nagyon versenyképes gazdaságot teremteni, amely hozzájárul az Európai Unió erősödéséhez.

Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1j-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány kezdettől fogva ellenzett és törvénytelennek tartott, az alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt.

A rendhagyó körülmények között megrendezett és rendőri erőszakba torkollt referendumon a katalán kormány adatai szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak, 2,04 millióan közülük Katalónia függetlenségére.

A katalán kormány az eredményre hivatkozva függetlenségi nyilatkozatot terjesztett be a katalán parlamentnek, amelyet október 27-én megszavazott a függetlenségpárti többség.

Madrid még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki.  A történtek miatt a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is eljárást kezdeményezett a spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kormányának négy tagja azóta Brüsszelben tartózkodik önkéntes száműzetésben, Spanyolországban letartóztatási parancs van érvényben ellenük. Oriol Junqueras volt elnökhelyettes és Joaquim Forn volt belügyi tanácsos pedig előzetes letartóztatásban van.

 

Az elszigetelődés nem válasz a gazdasági problémák megoldására

Az elszigetelődés és a protekcionizmus nem megoldás azokra a gazdasági kihívásokra, amelyekkel a világ országainak szembe kell nézniük – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon.

Angela Merkel beszédében azt is hangsúlyozta, nyitott azzal kapcsolatban, hogy milyen partneri viszonyt alakítson ki az Európai Unió Nagy-Britanniával ez utóbbi európai uniós kiválása (Brexit) után, de a tárgyalásokon nem születhet kompromisszum az EU alapvető elveit illetően.

Megismételte, hogy az unió közös piaca együtt jár a szabad mozgással. „Ebben nem tehetünk kompromisszumokat” – hangsúlyozta.

Európa „sajnálja” a kilépésre vonatkozó brit döntést, és szoros kapcsolatokat kíván továbbra is ápolni Londonnal – mondta Merkel. Hozzátette: Nagy-Britannia kilépésre vonatkozó döntése után a többi 27 uniós tagállamnak egységes hangon kell megszólalnia a külpolitikában, „ha azt akarja, hogy komolyan vegyék őket”.

Merkel szerint a Brexit-döntés gyengítette az EU-t, és az uniónak nagy kíhívásokkal kell szembenézni, mint például Kína növekvő befolyása.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak erősebb és egységesebb külpolitikát kell kidolgoznia. „Nagyobb felelősséget kell vállalnunk, kézbe kell vennünk a sorsunkat” – szögezte le.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetések, az afrikai válságok és a szíriai háború kapcsán az EU sokáig habozott – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Merkel ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az uniónak nem szabad bezárkóznia a bevándorlás előtt.

„A Római Birodalom és a kínai Nagy Fal óta tudjuk, hogy a bezárkózás nem segít” – hangoztatta a kancellár, nemzetközi együttműködést, fejlődést és csatlakozást szorgalmazott a globális fenyegetésekkel szemben.

Merkel szerint az európai jobboldali populizmus a megoldatlan problémák okozta „méreg”.

Németországban a nacionalista, bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországért (AfD) szeptemberben első ízben bejutott a parlamentbe, és hasonló pártok több országban, így Franciaországban és Hollandiában is megerősödtek – emlékeztettek a hírügynökségek.

A német kancellár – anélkül, hogy név szerint megnevezte volna ezeket a pártokat – szerdán reményét fejezte ki, nem nő tovább a támogatottságuk. Hozzátette: Németország igyekszik ellenőrzés alá vonni a jobboldali populizmust, mert ez „méreg”.

A kancellár aggasztónak nevezte a több országban is megjelenő nemzeti önzést, populizmust és a megosztó légkört.

Merkel szerint Európának nem szabad panaszkodnia, amikor más országok, közöttük az Egyesült Államok adóreformot hajt végre, hanem saját reformokkal kell erre válaszolnia. Az alpesi elit üdülőhelyen tartott tanácskozáson a kancellár utalt a közös vállalati adórendszer létrehozására irányuló német és francia erőfeszítésekre, és közölte, hogy az európai országoknak versenyképesebb adórendszerre van szükségük.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó