Először tölti be az unió soros elnöki tisztét Bulgária
Az év elejétől Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnökségét, csatlakozása óta először ellátva ezt a félévente, tagállamról tagállamra szálló tisztet. Szófia már véglegesítette a programját és annak a prioritásait, mindenekelőtt a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, valamint a digitalizációra helyezve a hangsúlyt. Bulgária fontos időszakban vette át az elnökséget, ez az Európai Parlament utolsó teljes éve ebben a ciklusban, ráadásul Bulgáriának jutott az a feladat is, hogy levezényeljen egy, a hetes cikkely szerinti eljárást, amit a bizottság még a múlt év végén indított el Lengyelország ellen.
2018. január 22. 15:31

Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke azt nyilatkozta újságíróknak: „álmatlan éjszakákat okozna”, ha a hetes cikkelyt valóban beélesíteni az Európai Bizottság. A bizottság karácsony előtt kilátásba helyezte azt, hogyha Lengyelország három hónapon belül nem változtat az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos intézkedésein, akkor elindul a hetes cikkely szerinti eljárás – mondta a közmédia brüsszeli tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Februárban fognak először a tanácsban tárgyalni az ügyről, márciusban vagy áprilisban pedig meghallgathatják a lengyeleket is – tette hozzá. Mindenki abban reménykedik, hogy lesz előrelépés a bevándorlást érintő kérdésekben is. A migráció külső dimenzióit tekintve konszenzus van a tagállamok között, amely szerint a migrációs problémát ott kell orvosolni, ahol keletkezik – mondta a tudósító. A dublini rendelet reformja, illetve az állandó kvótarendszer kérdése azonban nem haladt érdemben előre – fűzte hozzá.

Lesz-e megoldás az ír-északír határhelyzet rendezésére?

A brit kilépési tárgyalások egyik sarokpontja az ír-északír határ kérdése. a két ország gyakorlatilag teljesen összenőtt, szabad az átjárás, azonban a Brexitet követően ez megváltozhat, ám ennek súlyos következményei lehetnek.

Az I. világháború után, a húszas évek elején létrejött az ír szabad állam a mai Ír Köztársaság területén, az ír sziget pedig megosztott maradt, hiszen az észak-keleti területen létrejött az Észak-Írországnak nevezett terület – ekkor még önkormányzatisággal nem rendelkezett.

Folyamatosan napirenden volt Észak-Írország státuszának kérdése; Dublinban a mai napig vannak olyan jelentős politikai erők, akik Írország egyesítését szorgalmazzák, és ezt a társadalom igen jelentős része is támogatná – mondta el Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, az Alapjogokért központ kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Támogatás a startupoknak – félmilliárd forintra lehet pályázni

Magyarország is bekapcsolódott az Európai Unió technológiai és innovációs intézetének munkájába, hogy segítse az egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó fiatal vállalkozásokat.

Ha van valakinek egy jó ötlete, akkor az uniós program szinte minden lépésben tud számára segítséget nyújtani – mondta el Kristóf Péter regionális koordinátor a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Hozzátette, hogy a programban kutatók, vállalkozók is megtalálják a megfelelő továbblépési lehetőséget.

A vállalkozások számára egyéni képzési programokat is indítanak, de a nagyobb, már működő árbevételt termelő, piacon lévő cégek számára is továbblépési lehetőséget biztosítanak – fűzte hozzá.

A programban egy inkubátor cég, a SinguLab Inkubátor Zrt. is jelen van, akik keresik azokat a lehetőségeket, melybe befektetve gyorsan nagyméretű vállalkozássá tudnak vállalkozásokat növelni, a befektetésük pedig ezáltal megtérülhet – magyarázta Kristóf Péter.

Kossuth Rádió / Európai Idő
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó