Először tölti be az unió soros elnöki tisztét Bulgária
Az év elejétől Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnökségét, csatlakozása óta először ellátva ezt a félévente, tagállamról tagállamra szálló tisztet. Szófia már véglegesítette a programját és annak a prioritásait, mindenekelőtt a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, valamint a digitalizációra helyezve a hangsúlyt. Bulgária fontos időszakban vette át az elnökséget, ez az Európai Parlament utolsó teljes éve ebben a ciklusban, ráadásul Bulgáriának jutott az a feladat is, hogy levezényeljen egy, a hetes cikkely szerinti eljárást, amit a bizottság még a múlt év végén indított el Lengyelország ellen.
2018. január 22. 15:31

Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke azt nyilatkozta újságíróknak: „álmatlan éjszakákat okozna”, ha a hetes cikkelyt valóban beélesíteni az Európai Bizottság. A bizottság karácsony előtt kilátásba helyezte azt, hogyha Lengyelország három hónapon belül nem változtat az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatos intézkedésein, akkor elindul a hetes cikkely szerinti eljárás – mondta a közmédia brüsszeli tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Februárban fognak először a tanácsban tárgyalni az ügyről, márciusban vagy áprilisban pedig meghallgathatják a lengyeleket is – tette hozzá. Mindenki abban reménykedik, hogy lesz előrelépés a bevándorlást érintő kérdésekben is. A migráció külső dimenzióit tekintve konszenzus van a tagállamok között, amely szerint a migrációs problémát ott kell orvosolni, ahol keletkezik – mondta a tudósító. A dublini rendelet reformja, illetve az állandó kvótarendszer kérdése azonban nem haladt érdemben előre – fűzte hozzá.

Lesz-e megoldás az ír-északír határhelyzet rendezésére?

A brit kilépési tárgyalások egyik sarokpontja az ír-északír határ kérdése. a két ország gyakorlatilag teljesen összenőtt, szabad az átjárás, azonban a Brexitet követően ez megváltozhat, ám ennek súlyos következményei lehetnek.

Az I. világháború után, a húszas évek elején létrejött az ír szabad állam a mai Ír Köztársaság területén, az ír sziget pedig megosztott maradt, hiszen az észak-keleti területen létrejött az Észak-Írországnak nevezett terület – ekkor még önkormányzatisággal nem rendelkezett.

Folyamatosan napirenden volt Észak-Írország státuszának kérdése; Dublinban a mai napig vannak olyan jelentős politikai erők, akik Írország egyesítését szorgalmazzák, és ezt a társadalom igen jelentős része is támogatná – mondta el Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, az Alapjogokért központ kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Támogatás a startupoknak – félmilliárd forintra lehet pályázni

Magyarország is bekapcsolódott az Európai Unió technológiai és innovációs intézetének munkájába, hogy segítse az egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó fiatal vállalkozásokat.

Ha van valakinek egy jó ötlete, akkor az uniós program szinte minden lépésben tud számára segítséget nyújtani – mondta el Kristóf Péter regionális koordinátor a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Hozzátette, hogy a programban kutatók, vállalkozók is megtalálják a megfelelő továbblépési lehetőséget.

A vállalkozások számára egyéni képzési programokat is indítanak, de a nagyobb, már működő árbevételt termelő, piacon lévő cégek számára is továbblépési lehetőséget biztosítanak – fűzte hozzá.

A programban egy inkubátor cég, a SinguLab Inkubátor Zrt. is jelen van, akik keresik azokat a lehetőségeket, melybe befektetve gyorsan nagyméretű vállalkozássá tudnak vállalkozásokat növelni, a befektetésük pedig ezáltal megtérülhet – magyarázta Kristóf Péter.

Kossuth Rádió / Európai Idő
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
MTI Hírfelhasználó