Már nem olyan vörös
Örülünk annak, hogy Molnár Gyula belátja, Szabó Szabolcsra Csepelen marhaság ráindítani Bangónét Püspökladányból.
2018. január 11. 09:57

Mármint az egykori indulókban is megénekelt vörös Csepel, ahol a jelek szerint a 2014-ben győztes Szabó Szabolcs, annak idején az Együtt jelöltje, 2018-ban sem hajlandó az MSZP-Párbeszédhez átigazolni.

Pedig az utóbbi négy év alatt az Együtt nemigen erősödött, sőt: megmaradt agilis törpepártnak. Miközben persze az MSZP sem mutatott elsöprő lendületet, aligha lett életrevalóbb, sőt: váltópárti potenciálja szertefoszlott, középpártként is a végét járja.

Az Együttnél azonban így is, még agóniájában is jóval erősebb. 

De Szabó Szabolcs úr a párthűség rendíthetetlen ólomkatonájaként, tagja kíván maradni – ahogyan ő fogalmazott – „politikai családjának”.

Szabó Szabolcs hangosbeszélővel az Országgyűlésben (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Mire, jó ellenzéki szokás szerint, az MSZP kilátásba helyezte egy saját jelölt indítását, aki ugyan sosem volt csepeli, ám ezen kívül semmi baj vele. Ha csak az nem, hogy vidéki körzetében sem nyert még soha egyéni választást, eddig csupán az MSZP listájáról jutott be a parlamentbe.

Itt tartunk most, de ha emiatt valaki tövig rágná a körmét izgalmában, hát nem kell.

Hiszen jó ellenzéki szokás szerint az illetékes pártvezetők természetesen lázasan tárgyalnak már, s bizonyára hosszan és alaposan vitatják majd meg a problémákat. „Van valamiféle nyitottság – nyilatkozta máris Juhász Péter, az agilis törpepárt vezetője – örülünk annak, hogy Molnár Gyula belátja, Szabó Szabolcsra Csepelen marhaság ráindítani Bangónét Püspökladányból.”

Biztosan belátja.

Vagy nem.

Az egész persze mindössze azért érdekes (mérsékelten), mert az egyéni körzetekben zajló egyezkedések jellemző cseppjét észlelhetjük benne.

Kisejlik belőle az ellenzék, fura szókapcsolás, de így van: strukturális impotenciája.

A protest-hangulatba vetett végtelen bizalmukat (ami már önmagában is kérdéses), képtelenek bármiféle közös politikai öntőformába becsatornázni. Egyéni és kiscsoportos túlélési érdekeik minden más szempontot megelőznek, s mivel ezt az ellentmondást talán maguk is érzik, jobb híján a társadalom megengedő bölcsességére számítanak.

Arra, hogy a társadalom protest-hangulata olyan erős, megbocsátja nekik a hosszú évek óta tartó, színvonaltalan és tragikomikus marakodást.

Arra, hogy ha a győzelemhez ez nem is elég, más szóval, ha ellenzéki „fülkeforradalom” nem is lesz, a túlélést azért még biztosíthatja.

Túlélésen persze mindenki a saját politikai jövőjének meghosszabbítását érti. Senkinek sem akaródzik elfogadnia azt, hogy esetleg már csak szűk három hónapja van a politikában.

Az ilyesmi nyilván eléggé frusztrálja az embert, már ha politikus; következésképp a kampányfinisben egyre több frusztrált politikusra számíthatunk.

Még az olyan homogén körzetekben, mint az egykor vörösnek megénekelt Csepelen is.

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó