Európa megerősítéséhez együtt kell működni
Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.
2018. január 10. 21:34

Német kollégája társaságában tett nyilatkozatában Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy „Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába”. Ezt jelzi, hogy a visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal meghaladja a német-francia kereskedelmi forgalmat, és a duplája a német-brit kereskedelmi forgalomnak. Ezért az európai gazdaság versenyképességének helyreállításában kulcsszerepe van Németország és Közép-Európa együttműködésének – mondta a miniszter.

Aláhúzta, hogy Magyarország a V4-ek soros elnökeként az élen jár az együttműködés fejlesztésében. A német-magyar gazdasági kapcsolatok minden rekordot megdöntöttek, 2017-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom 50 milliárd eurót (15 600 milliárd forint) tett ki, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és a Magyarországon tevékenykedő 6000 német vállalat több mint 300 ezer embernek ad munkát.

Szijjártó Péter kiemelte: teljes az egyetértés Magyarország és Németország között abban, hogy a legfontosabb feladat erőssé és versenyképessé tenni Európát. Hozzátette, hogy az Európai Unió (EU) tagjainak védelmi együttműködésének elmélyítéséért is szorosan együtt dolgozott Magyarország és Németország, amely „vezető szerepet játszott és elévülhetetlen érdemeket szerzett” az úgynevezett állandó strukturált védelmi együttműködés (PESCO) létrehozásában.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy „szinte végtelen” számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak. Hozzátette, hogy vannak nézeteltérések is, a menekültek ügyében és abban a kérdésben, hogy hogy mi nemzetállami, és mi európai feladat. Azonban a német-magyar kapcsolatok „soha nem lehetnek annyira nehezek, hogy elfedjék mindazt, ami összeköt” – húzta alá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, kiemelve: „a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból”, amiért a németek örökké hálásak lesznek.

Képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség

Valóban vannak kérdések, amelyekben „nem feltétlenül egyezik” a magyar és a német álláspont, és „a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma”. Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak és elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett, továbbá azt vallja, hogy az EU területén kívül kell döntést hozni arról, hogy ki léphet be a közösség területére, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig fordítva – tette hozzá.

Magyarország továbbra is készen áll arra, hogy „megbélyegzés és képmutatás helyett tényeken alapuló, kulturált vitát” folytasson ezekről a nézeteltérésekről – mondta Szijjártó Péter.

Sigmar Gabriel kiemelte, hogy a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, és el kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az Európai Unióban, mert „Európa jó jövőjét” csak együtt lehet biztosítani.
A német diplomácia vezetője magyar kollégáját tegezve megjegyezte, hogy a német és magyar politikusok között előforduló nyilvános viták ellenére nagyon jól megérti magát Szijjártó Péterrel, és elfogadja budapesti viszontlátogatásra szóló meghívását.

Képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség az Európa jövőjét érintő legnehezebb kérdésekben is. Szijjártó Péter elmondta, vannak kérdések, amelyekben „nem feltétlenül egyezik” a magyar és a német álláspont, és „a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma”.

MTI
  • A vallási turizmus a teljes embert megszólítja
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a vallási turizmus az ember teljes antropológiai valóját megszólítja, testi, szellemi és lelki összetettségében.
  • Iskolai agresszió
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg.
  • Atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi
    A magyar kormány célja, hogy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő két új blokk épüljön fel Pakson, amely évtizedeken át hozzá tud járulni Magyarország szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátásához - fejtette ki Süli János a Planet 2021 tanácskozáson.
MTI Hírfelhasználó