Veszélyben az EU agrártámogatási programja
Amire valóban számítani lehet, az egyáltalában nem ilyen megnyugtató az uniós támogatásban részesülő gazdáknak.
2018. január 9. 12:47

„Az EU többet ér, mint napi egy csésze kávé” címmel idézi a vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, aki kijelentette, Brüsszelnek a Brexit miatt is több pénzre lesz szüksége a következő pénzügyi periódusban.

A 2014-től 2020-ig tartó pénzügyi időszakban a tagországok bruttó nemzeti jövedelmüknek egy százalékával járulnak hozzá az uniós költségvetéshez. Ez egy adófizetőre naponta egy csésze kávé árának felel meg, mondta Juncker, hozzátéve, nem kaphat mindenki ingyen sört és az EU többet ér, mint napi egy csésze kávé.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa elmondta, a Brexit miatt 12-13 milliárd euró lesz a hiány, miközben az Európai Uniónak új feladatai lesznek a határvédelem és a katonai védelem terén.

Ez a hiány nem egyenlíthető ki spórolással, tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy szerinte az uniós költségvetéshez nem kellene az EU bruttó nemzeti termékének 2 százaléka, „csak egy picit több mint 1 százaléka: 1,1 százalék” – mondta.

Ami például megoldható, ha a műanyagra adót vetnek ki.

Juncker is és Oettinger is egyértelműen megerősítette, írja a lap, hogy ők alapvetően nem tennék kérdésessé a mezőgazdasági politika és a kohéziós politika tételeit. Viszont reformra mindkét területen szükség van – így Juncker.

Amire valóban számítani lehet, az egyáltalában nem ilyen megnyugtató az uniós támogatásban részesülő gazdáknak.

Ezt a francia Contexte hírportál exkluzív értesüléséből láthatjuk.

Ugyanis birtokukba jutott a francia kormány azon belső irata, amely szerint Párizs a 2020 utáni időszakra vonatkozóan hajlandó lenne arra, hogy az Európai Unió új védelmi és biztonsági prioritásainak finanszírozása érdekében megkurtítsa a közös mezőgazdasági politika rendelkezésére bocsájtandó pénzösszegeket.

Azaz a 2020-tól kezdődő költségvetési időszakra nézve két dolog is fenyeget. Egyrészt az, hogy megvonják Magyarországtól a kohéziós alapok egészét vagy részét, mert nem vagyunk hajlandóak abból a hatalmas jótéteményből és előnyből részesülni, amely Brüsszel és a nyugati országok szerint a migrációból fakad, és az EU világában a történelemben először a jóból büntetés, mégpedig súlyos büntetés terhe mellett kötelező részesedni.

A másik pedig a készülődő agrártámogatások megvonása. Hiszen fegyverkezni kell „a bármikor bekövetkezhető orosz agresszió megelőzésére/kivédésére”, ugye?

Lovas István

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az európai szellemiség már rég megrogyott a harctéren
  Stoltenberg Washingtonból kapja a brosúrákat, azokból pedig az olvasható ki, hogy az ukrán elnököt nem szabad bántani, Zelenszkij a „mi emberünk”. Legalábbis egyelőre. De ki tudja, mit hoz a holnap? Zelenszkij ugyanis csereszabatos figura – fogalmaz Galló Béla.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
MTI Hírfelhasználó