Az MSZP kitart Bangóné indulása mellett
A tisztségéből korábban menesztett Nyakó Istvánt nevezték ki ismét a szocialisták sajtófőnökének.
2018. január 9. 12:37

Az MSZP elnöksége támogatja, hogy Bangóné Borbély Ildikó induljon Csepelen, ám a végső döntést helyi szinten hozzák majd meg. Az viszont eldőlt, hogy február 10-én tartják kongresszusukat a szocialisták, és újra sajtófőnökké nevezik ki a Gyurcsány Ferenc DK-elnök állítólagos nyomására nemrég menesztett Nyakó Istvánt.

A jelek szerint a szocialisták némi nyomásgyakorlással akarják rávenni az Együttet a közös listára. Az MSZP elnöksége tegnap ugyanis kiállt amellett, hogy Bangóné Borbély Ildikó induljon áprilisban Csepelen, a végső döntést azonban helyi szinten hozzák majd meg – értesült a Magyar Idők.

Forrásaink azonban megjegyezték, hogy ha az Együtt az eddigieknél nyitottabbnak mutatkozik a közös listára, úgy elméletileg szóba jöhet Bangóné visszaléptetése.

Mint arról beszámoltunk: az Együttben nagy felháborodást keltett, hogy a szocialista politikus személyé-ben ellenzéki riválist kapott saját jelöltjük, Szabó Szabolcs, akinek 2014-ben közös baloldali jelöltként sikerült legyőznie Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét.

Juhász Péter, az Együtt elnöke a Fidesszel való kollaborációval vádolta meg az MSZP-t, ám azóta kiderült, hogy a szocialisták decemberben felajánlották Szabónak, hogy ő legyen a jelölt. Mivel Szabó január 2-án jelezte, hogy nem tudja vállalni az indulást az MSZP és a Párbeszéd színeiben, csak az Együtt logója alatt, a szocialisták Bangóné mellett döntöttek.

Szabó Szabolcs az Indexnek elismerte a történteket, állítása szerint ugyanakkor az MSZP nem kompromisszumra törekedett, hanem gyakorlatilag ultimátumot adott neki, amit nem fogadott el, ezért az Együtt színeiben indul majd áprilisban.

A történteket a szocialisták sem hagyták szó nélkül. Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja az ATV-ben úgy fogalmazott: a választások előtt 100 nappal egy középkategóriás politikusnak is el kéne jutni odáig, hogy nem akkor próbál egyeztetni egyéni körzetekről és listás helyekről, amikor már gyűjteni kéne az aláírásokat, és kész kampánytervvel kéne rendelkezni.

A politikus (jobbra) újra a médiaügyekért felelhet Fotó: Havran Zoltán

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese pedig közösségi oldalán azt írta: „értse már meg mindenki, hogy ez a felháborodás nem a kormányváltásról szól, hanem arról, hogy egy 1-2 százalékos párt hogyan akarja túlélni a következő éveket.

Ha a kormányváltás lenne a célja, akkor nem hagyná, hogy a rá adott szavazatok elvesszenek azzal, hogy nem hajlandó Karácsony Gergő mögé beállani, és mindenáron külön listát akar.”

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra a felvetésre, hogy kit választana ellenfelének Csepelen az országgyűlési választáson, Bangónét vagy Szabót, úgy reagált: teljesen mindegy, „jöhet bármelyik, nem érdekelnek (…), felőlem Gobbi Hilda is elindulhat”.

Az MSZP elnöksége tegnap döntött arról is, hogy február 10-én tartják meg a párt kongresszusát, amit eredetileg december elejére terveztek, de az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalások siralmas helyzete miatt elhalasztottak.

Eldőlt az is, hogy a párt sajtófőnöke újra Nyakó István lesz, akit még októberben mentett fel a munkavégzés alól Molnár Gyula, az MSZP elnöke, sajtóhírek szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök nyomására.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó