Kezdődik hazánk hitelminősítői vizsgálata
Bár még nem tudni, mit lépnek a hitelminősítők Magyarországgal kapcsolatban, a piac már „beárazta” hazánkat. A 2018-as hitelminősítést – februárban – a Standard & Poor’s kezdi.
2018. január 3. 11:04

„A piaci bizalom a hitelminősítők besorolásánál is fontosabb, a piaci szereplők értékelése pedig sokkal kedvezőbb annál, mint amit a hivatalos értékelések mutatnak” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Fitch Ratings hitelminősítő 2017-es utolsó bejelentésére reagálva.

Kiemelte: az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az építőipar, a járműgyártás és a gyógyszeripar teljesítménye, a növekedés mellett pedig nem alakult ki eladósodási hullám sem a lakosságnál, sem a vállalkozóknál vagy az államnál. A tárcavezető hangsúlyozta: rendkívül kedvező, hogy az államadósság hét éve csökken, az éves deficit pedig két százalék körüli és – mint a hitelminősítő is kiemelte – a foglalkoztatás is bővül. A jelentős béremelkedések azt jelzik, hogy nemcsak a termelési, hanem a keresleti oldal is támogatja a gazdaság erősödését – emelte ki Varga Mihály.

 

Varga Mihály közölte: a piac már beárazta Magyarországot (Fotó: MTI)

A magyar államadós-osztályzatok jövő évi hitelminősítői vizsgálatsorozata februárban kezdődik. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő – Standard & Poor’s, Fitch Ratings , Moody’s Investors Service – összesen hat felülvizsgálatot tervez.

Íme, a 2018-as hitelminősítői menetrend

A Londonban közzétett új menetrendek alapján 2018-ban először a Standard & Poor’s vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A cég Magyarország első jövő évi értékelési időpontját február 16-ára tűzte ki, ezután augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg: március 9-én, majd augusztus 31-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

A Moody’s Investors Service – az általa eddig alkalmazott gyakorlattól eltérően – ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki felülvizsgálati menetrendjében: Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra.

Ugyanakkor az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzatmódosítási lépéseket jelentsenek be.

Befektetésre ajánlott

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor’s „BBB mínusz”, a Moody’s ugyanennek megfelelő „Baa3” osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratings már 2016 májusában átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósság minősítését. A Standard & Poor’s 2016 szeptemberében, a Moody’s 2016 novemberében emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

A Standard & Poor’s és a Fitch korábbi felminősítései nyomán az intézményi befektetők szempontjából Magyarország már a Moody’s 2016 novemberi hasonló döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

A Fitch Ratings és a Standard & Poor’s további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást adott 2017-ben a magyar szuverén adósosztályzatra.

A Moody’s Investors Service továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, ám 2017-ben a magyar bankszektorban több pozitív hitelminősítői lépést is bejelentett. A cég októberben az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, röviddel utána a K&H Bank különböző besorolásait javította, mindenekelőtt az érintett bankok eszközminőségének, tőkehelyzetének és nyereségességének javulásával indokolva e minősítési lépéseket.

A Moody’s 2016 júniusában pozitívra javította a magyar bankrendszer egészére adott kilátását is. E pozitív kilátást néhány hete megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőségráta a teljes hitelportfólió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a 2016. év végén mért 14,7 százalékról.

hirado.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó