Publicus Intézet: Mélyponton az MSZP és a Jobbik
A Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék, az MSZP tábora nem változott, 9 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent szinten 9 százalékra, mindkét párt idei mélypontján van – írta a pestisracok.hu a Publicus Intézet decemberi felmérésére hivatkozva. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint az Együtt, a Kétfarkú, valamint a Momentum támogatottsága egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP ebben a hónapban sem érték el az egy százalékot.
2017. december 18. 09:37

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 8 és 13 között, 1005 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat – tette közzé a Pestisracok.hu internetes oldalán.

Az elemzésben felidézik, az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék – mindkét párt idei mélypontján van.

Az elemzésben kifejtik, míg a Fidesz támogatottsága az elmúlt hónapban egy százalékpontot növekedett, az utóbbi hónapban ismét 26 százalékra csökkent. Hozzáteszik, a biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos. Az MSZP támogatottsága változatlanul 9 százalék, a biztos szavazó, pártválaszók körében 15 százalék.

A Jobbik támogatottsága ugyanakkor az elmúlt hónap változatlansága után most egy százalékpontot csökkent, így már 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében 14 százalék a támogatottságuk. Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék.

A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

Politikusok népszerűsűgére is kitért a közvéleménykutatás

Az elemzés kitér az egyes politikusok támogatottságára is, amely szerint Orbán Viktor népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest pár pontot növekedve 42 pontos, április óta a 39-42 pontos sávon belül marad.

Molnár Gyula (MSZP) ismertsége 70 százalékos, míg népszerűsége 30 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább, a Jobbik szavazók körében a legkevésbé népszerű. Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismertsége 77 százalékos, míg népszerűsége 38 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 55 pontos a népszerűsége.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 30 pontos, júniusban mért csúcsához képest hat pontot csökkent. Szél Bernadett (LMP) ismertsége 81 százalékos, népszerűsége a múlt hónapban mért 42 ponthoz képest két pontot növekedve 44 pontos.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 19 pontos. A DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont).

Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos. Karácsony Gergely (P) ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont.

pestisracok.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó