Publicus Intézet: Mélyponton az MSZP és a Jobbik
A Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék, az MSZP tábora nem változott, 9 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent szinten 9 százalékra, mindkét párt idei mélypontján van – írta a pestisracok.hu a Publicus Intézet decemberi felmérésére hivatkozva. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint az Együtt, a Kétfarkú, valamint a Momentum támogatottsága egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP ebben a hónapban sem érték el az egy százalékot.
2017. december 18. 09:37

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 8 és 13 között, 1005 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat – tette közzé a Pestisracok.hu internetes oldalán.

Az elemzésben felidézik, az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék – mindkét párt idei mélypontján van.

Az elemzésben kifejtik, míg a Fidesz támogatottsága az elmúlt hónapban egy százalékpontot növekedett, az utóbbi hónapban ismét 26 százalékra csökkent. Hozzáteszik, a biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos. Az MSZP támogatottsága változatlanul 9 százalék, a biztos szavazó, pártválaszók körében 15 százalék.

A Jobbik támogatottsága ugyanakkor az elmúlt hónap változatlansága után most egy százalékpontot csökkent, így már 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében 14 százalék a támogatottságuk. Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék.

A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

Politikusok népszerűsűgére is kitért a közvéleménykutatás

Az elemzés kitér az egyes politikusok támogatottságára is, amely szerint Orbán Viktor népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest pár pontot növekedve 42 pontos, április óta a 39-42 pontos sávon belül marad.

Molnár Gyula (MSZP) ismertsége 70 százalékos, míg népszerűsége 30 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább, a Jobbik szavazók körében a legkevésbé népszerű. Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismertsége 77 százalékos, míg népszerűsége 38 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 55 pontos a népszerűsége.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 30 pontos, júniusban mért csúcsához képest hat pontot csökkent. Szél Bernadett (LMP) ismertsége 81 százalékos, népszerűsége a múlt hónapban mért 42 ponthoz képest két pontot növekedve 44 pontos.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 19 pontos. A DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont).

Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos. Karácsony Gergely (P) ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont.

pestisracok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó