Határozat a Soros-terv végrehajtásával szemben
Az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a „Soros-terv végrehajtásáról szóló” határozatával szemben fogadott el határozatot a Magyar Országgyűlés. A 142 képviselő által megszavazott dokumentum kimondja, hogy a parlament felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot. A határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.
Utoljára frissítve: 2017. december 12. 14:38
2017. december 12. 14:28

Határozatot fogadott el az Országgyűlés az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a „Soros-terv végrehajtásáról szóló” határozatával szemben. A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 – független képviselőtől érkezett – nem szavazattal fogadták el a képviselők.

A parlament ezzel kimondja, hogy felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára.

A bevándorlók kötelező kvóta alapján történő szétosztása visszafordíthatatlanul megváltoztatná Európa jövőjét és kultúráját – olvasható a határozatban.

A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.

Az Országgyűlés kimondta azt is: elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, a magyarok népszavazáson kinyilvánított akaratát.

A Ház a kormányt is felszólítja, hogy ne engedjen az Európai Parlament és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg az ország jogait, utasítsa el a „Soros-tervet” és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a „Soros-terv” végrehajtásának állásáról és a kormány intézkedéseiről.

A vasárnap, több fideszes és kereszténydemokrata képviselő által benyújtott javaslatot kivételes eljárásban tárgyalták meg, a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

Németh Szilárd: rendkívül veszélyes a brüsszeli határozat

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában a határozati javaslat előterjesztője, Németh Szilárd kormánypárti képviselő mind Magyarországra, mind Európára nézve rendkívül veszélyesnek nevezte az EP november 16-ai plenáris ülésén elfogadott véleményét.

Hozzátette: már a javaslat címét sem egyszerű megfejteni, de amikor belelapoznak abba, kiderül, hogy „az gyakorlatilag a Soros-terv”. Megjegyezte, az EP-ben elfogadott javaslat a második lépcsője az uniós jogalkotásnak, mert az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) már októberben elfogadta ezt az előterjesztést.

Németh Szilárd szerint a határozatban egyértelműen kimondják: szükség van a kötelező kvótára.

Szerinte ez azt jelenti, amit Soros György leírt, vagyis évente 1-1,5 millió embert – leginkább a muzulmán országokból – kell beengedni és szétosztani a 27 tagországban felső létszám- és időkorlát nélkül.

A kormánypárti képviselő értékelése szerint ezzel gyakorlatilag egész Európára kötelezővé tennék a párhuzamos társadalmakat.

A terv részeként beszélt arról, hogy attól a tagállamtól, amely ebben nem hajlandó részt venni, elvennék azt a pénzt, amely uniós tagállamként jár neki. Ezek felzárkóztatási és földalapú támogatások – jegyezte meg, hozzátéve: ezekből a pénzekből új pénzalapokat hoznának létre, amelyből jutalmaznák azokat, akik a bevándorlóországokat akarnak létrehozni.

Szó van büntetésről is – folytatta Németh Szilárd -, minden egyes be nem fogadott bevándorló után az országnak 78 millió forintot kellene befizetnie Brüsszelnek.

A fideszes politikus szerint szembemegy a genfi egyezménnyel és a dublini rendszerrel, hogy az ideérkezők megválaszthatnák hol élnek. A menekültügyi egyezmények szerint az első biztonságos országban kell dönteni arról, ki az, aki menekült – magyarázta.

Hozzátette: 30 fős csoportok dönthetnek arról, hol szeretnének élni. A családegyesítésre vonatkozó elképzeléseket is elképesztőnek nevezte, mert „bemondásra” lehetne családokat létrehozni. Elmondta, a nemzetbiztonsági szervek szerint egy-egy ember után 10-15, akár 20 családtag is érkezhet Európába.

Szólt az úgynevezett szponzorációról is, ami elmondása szerint arról szól, hogy ha vannak olyan „álcivil szervezetek, Soros-szervezetek”, amelyek részt vehetnek a menedékkérők szétosztásában és ezért fizetnék is őket.

Németh Szilárd úgy összegzett: ez az EP-határozat teljes egészében szembemegy a magyar érdekekkel és nemcsak Magyarország, hanem valamennyi ország szuverenitását csorbítja.

Közölte, a határozat a lisszaboni alapszerződéssel is ellentétes, amely kimondja, hogy a menekültügy közösségi, a bevándorlás azonban tagállami hatáskör. Ez a határozat ezt a kettőt összemossa, hogy a nemzetállamok szuverenitását megkérdőjelezze – mondta.

Kitért arra, a menekültek az összes bevándorló másfél százalékát teszik ki, míg a gazdasági bevándorlók, illegális bevándorlók 98,5 százalékukat.

Németh Szilárd szerint csorbítja a határozat azon nemzetállami hatáskört is, hogy a közrendet, közbiztonságot garantálja.

Szólt arról is, hogy a múlt héten három kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen, az egyik a felsőoktatási törvény miatt. De mindenki tudja, hogy ez nem a felsőoktatási törvényről szól, hanem a Soros-egyetemről – közölte.

Németh Szilárd színvallásra szolította fel a parlamenti pártokat a Soros-tervvel kapcsolatban Fotó: MTI/Soós Lajos

Németh Szilárd azt kérte az Országgyűlés valamennyi frakciójától, nyilvánítson véleményt: elfogadja, vagy ellenáll a Soros-tervnek.

Tuzson: ha a bevándorlás megvalósul, örökre megváltozhat az ország

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint az EP lépést váltott azzal, hogy elfogadta ezt a határozatot, amely a kötelező betelepítésről szól és a Soros-terv több elemét is tartalmazza.

Tuzson Bence elmondta, szuverenitási kérdésről van, vagyis arról, meddig terjed Brüsszel hatásköre.

Hozzátette: a bevándorlásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. A hatáskörtúllépés, amit az EP a határozat elfogadásával megvalósított, átírná az EU történetét, felépítését úgy, hogy az EU központjában hozzák meg a döntéseket és a tagállamoknak csak a végrehajtás jutna – magyarázta.

Az államtitkár azt vélelmezte, hogy a folyamat nem fog megállni, több döntés is várható, ezeket pedig meg kell próbálni megállítani.

Tuzson Bence azt mondta, a nemzeti konzultáció keretében 2,3 millió ember már véleményt nyilvánított, döntő többségük elutasítja a „Soros-tervet”. Ezt kérte a baloldaltól is, amely az EP-ben támogatta a határozat elfogadását.

Ha a bevándorlás megvalósul, akkor Magyarország végleg, akár 100-200 évre, vagy akár örökre is megváltozhat – jelentette ki.

A törvényalkotási bizottság elvárja az EU-tól, hogy tartsa tiszteletben hazánk szuverenitását

Salacz Lászlónak, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fideszes tagjának ismertetése szerint ha a parlament megszavazza a határozatot, akkor azzal elutasítja a bevándorlók beáramlásának felgyorsítását és csoportban történő áthelyezését.

Hozzátette: elvárják az EU-tól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását és a magyar emberek akaratát a kötelező kvóta elutasításáról.

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szavaz az Európai Parlament Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben című határozati javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 12-én. MTI Fotó: Soós Lajos

MTI
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
  • Olaf Scholz titokzatos pénzügyei (2. rész)
    Az ügy, amelybe a német kancellár belegabalyodott, vaskos adócsalás vagy inkább adólopás.
MTI Hírfelhasználó