A szembeszegülő államok megbüntetése zajlik
Az Európai Unióban is tudják, hogy egy elmarasztaló döntés esetén sem végrehajtható a kötelező kvóta szerinti migráns-elosztás, azonban továbbra is ragaszkodnak a magyarországi meghallgatásokhoz. A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője és Zárug Péter Farkas politológus elemezték az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni lépéseit.
2017. december 10. 15:22

Mráz Ágoston Sámuel elmondta: az Európai Parlamentnek nincs meg az a jogosítványa, mint az európai tagállamok parlamentjeinek, hogy kormányt válasszon. Az Európai Parlamentnek 751 tagja van, akiknek a jelentős része nem is jár be az ülésekre – tette hozzá.

Az európai elit fenntartóhelye

Az Európai Parlament egy olyan európai elitnek a fenntartóhelye, ahol többségben vannak a föderalisták, akik a nemzetállami önállóságot, a szuverenitást büntetni akarják – fogalmazott a szakértő.

Jelenleg önmegvalósítás történik, az európai elit ideológiájával szembemenő szuverén államok megbüntetése zajlik – hangsúlyozta az elemző.

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásáról Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Jogi útra terelik a politikai csatákat

Mráz Ágoston Sámuel szerint a politikai csatákat jogi útra tereli az Európai Bizottság.

A szakértő abszurdnak nevezte azt a három pert, amit az Európai Bizottság indított Magyarországgal szemben az Európai Bíróság előtt.

Az Európai Bizottság „eljogiasítja” ezeket a konfliktusokat, a bizottság abszurd érvekkel támadta meg Magyarországot – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Egyre többen látják, hogy Magyarországnak igaza volt

Zárug Péter Farkas politikai elemző a meghallgatással kapcsolatban elmondta: kevesen voltak a teremben, majd szép lassan szivárogtak be a képviselők, nem tűnt úgy, mintha egy fontos kérdést tárgyalnának. Ilyen típusú eljárást még nem indítottak ország ellen – hangsúlyozta.

Úgy vélte, egy hosszú eljárás kisebb epizódja volt ez a meghallgatás. Az eljárás vége az is lehet, hogy Magyarország szavazati jogát felfüggesztik az Európai Unióban, ez mutatja a téma komolyságát – tette hozzá. A politológus szerint azonban ennek kevés a valószínűsége.

Három ügy lett peresítve, az egyikben, a kvótával kapcsolatban egyre többen látják Európában, hogy Magyarországnak igaza volt – mondta Zárug Péter Farkas.

A nemzetállamok mindig alkothatnak új törvényeket

Mráz Ágoston Sámuel szerint függetlenül attól, hogy megerősítő vagy elítélő ítélet születik, lehet majd belőle tanulni, valamint a nemzetállamok szuverén joga, hogy az Európai Bíróság esetleges elítélő ítéletét alapul véve új jogszabályokat alkossanak, amivel a saját céljukat teljesíteni tudják.

A „pontot az i-re” nem az Európai Bíróság, hanem a nemzetállamok fogják feltenni, a nemzetállamoknak joga van törvényeket alkotni, az Európai Bíróság csak bírálhatja ezeket a törvényeket, de ha hoz egy elítélő ítéletet, a nemzetállamok mindig alkothatnak új jogszabályokat – hangsúlyozta az elemző.

Húsvétig is elhúzódhat a német kormányalakítás

A „támadó csapatoknak az egyik tábornoka” Emmanuel Macron francia elnök, aki a német választások másnapján azt mondta, a nemzeti szuverenitásokkal szemben egy európai szuverént kellene létrehozni, de semmiképp sem a közép-európai országok függetlenségét tiszteletben tartva – mondta a szakértő.

A német választásokkal kapcsolatban az elemző elmondta: Németországban még csak a kormányról szóló tárgyalások sem indultak el, így arra lehet számítani, hogy akár Húsvétig is eltolódik a kormányalakítás.

 

 • Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorló érkezik társaival az észak-afrikai spanyol területen fekvő Melilla jachtkikötőjébe 2017. november 28-án. (MTI/EPA/F. García Guerrero)
 • Fontos esemény lesz az európai parlamenti választás

  2019-ben, az európai szerződések értelmében, az állam- és kormányfők tanácsa fog jelölni egy új elnököt a bizottság élére, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke már bejelentette, hogy nem fogja újrajelöltetni önmagát – idézte fel a szakértő.

  Fontos esemény lesz a 2019 májusában várható európai parlamenti választás, akkor a tagállamok választópolgárai elmondhatják, hogy melyik pártra bízzák az európai politika irányítását az Európai Parlamentben – mondta.

  Nyugat-Európában nincs kapacitás az elkövetett hibák kijavítására

  A bevándorlással kapcsolatban a szakértő elmondta: már Nyugat-Európában is megtörtént a felismerés, hogy hiba volt befogadni ilyen sok migránst és ellenőrizetlenül átengedni őket a határokon.

  Szerinte azonban nincs meg Nyugat-Európában a kapacitás arra, hogy ki is javítsák az elkövetett hibát, 2019 tavaszán pedig nem lesz kevesebb illegális bevándorló Európában.

  hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Orbán: magyarnak lenni jó!
   Magyarnak lenni jó, a magyarság "egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján, ahol arról is beszélt: a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest Projektet.
  • Az Európai Unióban csak a magyarokat védi rezsicsökkentés
   Miközben számos uniós tagállamban brutális mértékben drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, hazánkon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére. Több országban megduplázódott a földgáz vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy a korábbinál négyszer-ötször kell többet fizetni ezekért a tételekért – olvasható az Origó.hu cikkében.
  • Brüsszelben fordítva ülnek a lovon
   A brüsszeli olajembargó gazdasági következményei a tagországok egy részét, köztük Magyarországot sújtanák.
  MTI Hírfelhasználó