Furcsa véletlenek bizottsága
Brüsszel megtörné a magyar kormányt
A téma elvileg a magyar jogállamiság helyzete volt a LIBE-bizottság ülésén, azonban inkább szólt a magyar kormány és Soros György által finanszírozott szervezetek küzdelméről, hiszen a testületben több olyan EP-képviselő is ült, aki tagja Soros György brüsszeli hálózatának – hangzott el az M1 Szemtől Szembe című műsorában.
2017. december 8. 11:33

Szijjártó Péter a meghallgatást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a bizottság Magyarországról szóló jelentése már készen van – a stúdióban ülő Ifj. Lominici Zoltán szerint azonban nem ez volt az egyetlen szürreális mozzanat a sajtótájékoztatón. Megemlítette: több sajtóorgánumtól olyan kérdések érkeztek a magyar miniszterhez, amelyek az elfogultságról, illetve a szakértelem hiányától „tettek tanúbizonyságot”.

Az alkotmányjogász úgy fogalmazott: a magyar külügyminiszter elítélte az egyik EP-képviselő elleni netes támadásokat, tette mindezt annak ellenére, hogy sokan megengedhetetlen hangnemben támadják Magyarországot és a magyar kormányt azért, mert egy európai álláspontot képvisel a migrációs vitában.

Megváltozhat az Unió iránti szeretet

Tóth Norbert nemzetközi jogász – Szijjártó Péter első kijelentését felidézve, miszerint óriási világnézeti különbségek állnak szemben egymással a meghallgatáson – úgy fogalmazott: már az is szimbolikus volt, ahogy a résztvevők egymás mellett ültek, hiszen a magyar miniszter mellett az a Judith Sargentinit nevű holland EP-képviselő ült, aki a bizottság által kijelölt jelentéstevőként a Holland kommunista Párt utódpártjának tagja.

Azt nyilvánvalónak látta a jogász, hogy a mostani meghallgatás a korábbiakhoz képest nem volt olyan heves, ez szerinte is összefügg azzal, hogy nyilvánvalóan megvan a jelentésnek a váza, „kialakultak a frontvonalak”, így az elképzelhetetlen szerinte, hogy az egyik fél meg fogja győzni a másikat.

A jelentés további sorsával kapcsolatban elhangzott: először 2018 nyarán lesz egy bizottsági szavazás a végső jelentésről, majd egy év múlva, 2018 őszén szavazhat az EP a LIBE-jelentésről. ifj. Lomnici Zoltán szerint ha ott elmarasztalják Magyarországot, akkor ugyan a Hunxit még nem, de az az Unió iránit szeretett, ami jelenleg Magyarországon az emberekben megvan, könnyen megváltozhat.

Furcsa egybeesések: Soros-párti EP-képviselők döntenek Magyarországról

Nem tartja véletlennek ifj. Lomnici Zoltán, hogy ugyanazon napon, amikor az EP egy szakbizottsága tartott meghallgatást Magyarország ügyében, az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárás bírósági megindítását hirdette meg. Mint kifejtette: ezek után senki sem mondhatja, hogy nem igaz az a feltételezés, hogy Brüsszel meg akarja roppantani a magyar kormányt, és megtörni bevándorláspolitikája miatt – aki továbbra is az ellenkezőjét hiszi, az nem látja szerinte a reálisan a dolgokat.

Azt is furcsa véletlennek tartja az alkotmányjogász, hogy mindig a LIBE-nél köt ki Magyarország és a magyar kormány, annál az EP-bizottságnál, ahol felülreprezentáltak a Nyílt Társadalom Alapítvány listáján előkelő helyen lévők – és ugyan nem tudja, hogy milyen belső ügyrend vagy eljárásrend alapján köt ki mindig a magyar kormány a LIBE előtt, de azt borítékolja, hogy a LIBE-bizottság előtt jól nem jöhet ki Magyarország. Egy bevett táncrend szerint történik minden – jelentett ki ifj. Lomnici Zoltán.

Az európai integráció fontos útelágazáshoz érkezett, a brüsszeli események mellett az is fontos esemény volt, hogy az SPD-kongresszuson Martin Schulz pártelnök bejelentette, 2025-ig létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat, akinek ez nem tetszene, azt pedig egyszerűen ki kell rakni az új Európából – foglalta össze a nap másik fontos eseményét Tóth Norbert.

Szerinte az föderális Európa a jelenlegi Európai Unió megszűnését jelentené, így teljesen helyénvaló volt Szánthó Miklósnak, az Alapjogokért Központ vezetőjének kijelentése, aki szerint identitásvita volt a meghallgatáson.

Egy műsorvezetői elszólásra reagálva ifj. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott: látja nyomait, hogy egy új „feudális” Európa kezd kialakulni, a nemzeti szuverenitás teljes félreállítását lehet így is értelmezni. Martin Schulz-al kapcsolatban megjegyezte: a szociáldemokrata pártelnök egy új uniós alkotmánytervezetet is közölt a Twitterén.

A továbbiakról szólva úgy vélte: az a folyamat, hogy az állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács szerepét „lefojtsák”, már elindult, hiszen a föderalista Európa terveinek útjában ez a fórum áll csak már.

Tóth Norbert szerint, aki létre akarja hozni az Európai Egyesült Államokat, annak érdemes Alexis de Tocqueville 19. századi francia diplomata és gondolkodó gondolatait megfogadni, aki közel kétszáz évvel ezelőtt úgy fogalmazott: Európának azért nem lehet „Egyesült Államok”, mert ha nagyon erős szereplőkhöz hozzáteszünk jóval gyengébbeket, akkor azok előbb-utóbb a nagyon erősek játszótereivé válnak, így ennek alapján nem lehet föderalista államot létrehozni a kontinensen.

Magyar jelenlét: DK-s képviselő kémvádja

A Niedermüller Péter által feltett kérdésre, miszerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik a NGO-kat, ifj. Lomnici Zoltán úgy reagált: a Nyílt Társadalom Alapítványban sok egykori titkosszolga is vezető szerepben van, sőt, az egyik legmagasabb pozíciót Wesley Clark volt amerikai tábornok kapta.

Ezért – fogalmazott az alkotmányjogász – a DK-s képviselőnek inkább Soros Györgyéknek kellett volna ezt a kérdést feltennie.

hirado.hu - M1
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán Viktor francia republikánus vezetővel tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét; a politikus vezeti majd a Polgári Magyarországért Alapítvány szerdai "Európa cenzúrázatlanul" című webkonferenciáját.
 • Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít
  Figyelmet fordítunk a nemzeti múltunk különböző eseményeit feldolgozó darabok bemutatására. Lásd például idén A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája, a Tóték, a Pornó – Feleségem története, az Eltűntek, A kassai polgárok, Hallgatni akartam című előadásokat. Idén négy előadásunk foglalkozik külön Trianonnal, illetve a következményeivel.
 • A nép uralma
  Amikor a szemünk láttára hullik szét a nyugatias demokrácia, egyre sürgetőbb lenne elgondolkodnunk, hogy vajon mi jöhet az összeomlás után.
MTI Hírfelhasználó