Mogherini gyászruhában fogadta Tillersont
Mogherini, az EU csúcsdiplomatája úgy nézett ki, hogy boldogabban érezné magát egy fogorvos székében.
2017. december 6. 14:41

Mogherini gyászruhában fogadta az amerikai külügyminisztert Brüsszelben

A zűrzavart nem sok minden fejezte ki jobban, mint a belga fővárosba érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és Mogherini uniós külpolitikai főbiztos közös sajtótájékoztatója.

Az amerikai-európai kapcsolatok ilyen szétziláltsága és a nekünk dirigálni akaró központok gyengülése láttán nehéz kivételesen nem Mao Ce-Tung azon mondására gondolni, hogy a világon nagy az anarchia, tehát minden rendben van.

A zűrzavart nem sok minden fejezte ki jobban, mint a belga fővárosba érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és Mogherini uniós külpolitikai főbiztos közös sajtótájékoztatója, amelyről az amerikai Politico brüsszeli kiadása nem csak írt, de olyan vészterhes fotót közölt róla, ami köteteknél többet mond a transzatlanti viszony mai állásáról.

A Politico helyszíni beszámolója a két politikusról e sajtótájékoztatón felvett fotó alatt ezzel az egyetlen mondatot tartalmazó bekezdéssel kezdődik: „Federica Mogherini, az EU csúcsdiplomatája úgy nézett ki, hogy boldogabban érezné magát egy fogorvos székében”. Miközben valóban nagyon morózusan néz Tillersonra.

A második bekezdés felütése sem marad el az előbbitől: „Az Európai Tanács pódiumán állva és temetéshez illető fekete ruhát viselve Mogherini kedden üdvözölte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert mindazzal a melegséggel, mint ami Helsinkiben van egy decemberi napon.”

Tillerson két napra érkezett Brüsszelbe, hogy uniós diplomatákkal és NATO külügyminiszterekkel tárgyaljon azon feszültséghalmazról, amely Trump elnöksége idején terheli Washington és Európa viszonyát.

Tillerson még nem nevezte meg nagykövetjelöltjét az EU-ba, mely ordító űr, írja a tudósítás, de jelzésértékű volt, amikor Tillerson röviden megállt az amerikai nagykövetségnél és az ottani alkalmazottakhoz beszélt – főként azon költségmegtakarításokról, amelyeket ő fog foganatosítani a külügyminisztériumban.

Sok minden feszíti a két partner viszonyát. Így Trump általános kétértelmű viszonya Európával.

Vitái Merkellel a katonai kiadásokról, kiszállása a párizsi klímaegyezményből, a Kínát és Oroszországot érintő viszonya, az iráni nukleáris megállapodásból való kifarolása és legutóbbi veszekedése Theresa May brit miniszterelnökkel egy szélsőjobboldali brit párt „muzulmánellenes” videójának megosztása miatt.

A találkozó sikeres kimenetelét azon hírek sem segítették, hogy Tillersonnak hamarosan át kell adnia a helyét Mike Pompeónak, a CIA jelenlegi igazgatójának.

Mindehhez hozzájárult még az is, hogy Trump várhatóan ma budapesti idő szerint este 7-kor akarja bejelenteni azt a már most óriási vihart kiváltott bejelentését, hogy nyilvánosan Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

Amit messze nem csak az arab és egyéb muzulmán államokban ítélnek el, mint ahogyan azt a hazai balliberális sajtónk említ kizárólagossággal, de szerelmük, Emmanuel Macron francia elnök is, mint ahogy uniós beszélgetőpartnerével, Mogherini kül- és biztonságpoltikai főbiztossal egyetemben.

Ez a tervezett trumpi bejelentés – áll az uniós szakportál, az EUobserver mai számában – Sigmar Gabriel német külügyminisztert is nagyon kihozta sodrából, aki tegnap azt mondta a Tillerson és a NATO külügyminiszterei közötti megbeszélésen, hogy Jeruzsálemnek Izrael fővárosaként történő elismerése „nem hogy csillapítaná a konfliktust, hanem azt tüzeli” és hogy az „nagyon veszélyes fejlemény”.

Mindehhez nem csak ironikusan, de talán meglehetős valóságtartalommal lehet hozzá tenni, hogy minél nagyobb a transzatlanti viszály, annál kevesebb energiája lesz mind Washingtonnak, mind Brüsszelnek, hogy heti rendszerességgel Magyarországot állítsa a sarokba azzal a hazug váddal, hogy nálunk szörnyű elnyomás van.

Lovas István

magyaridok.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó