Washington felforgatta Bukarestet
Ellenzéki képviselők elhagyták a parlamentet
Parlamenti botránnyal „hangoltak” a mai nemzeti ünnepre a román honatyák. Az egyesülés ünnepe, a Szent András-nappal együtt négynapos munkaszünettel járó hosszú hétvége előtt az amerikai külügyminisztérium kritikus állásfoglalására adott válasz szolgált egységbontó izgalmakkal Bukarestben.
2017. december 1. 14:38

Felfüggesztették a román szenátus szerdai plenáris ülését, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakciója elhagyta az üléstermet. Az ellenzék így tiltakozott a többség állásfoglalása ellen, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériumának közleményére adott közzé Liviu Dragnea képviselőházi és Calin Popescu-Tariceanu szenátusi elnök. A honlapján megjelent állásfoglalásában az amerikai külügyminisztérium néhány nappal korábban felkérte a bukaresti parlamentet, hogy ne fogadja ez az igaz­ságügyi törvények azon módosításait, amelyek befolyásolják a korrupcióellenes fellépést, az igazságszolgáltatás függetlenségét, gyengítik a jogállamot.

„Az Egyesült Államoknak bíznia kell az igazságügyi törvények módosításait tárgyaló román parlamentben, mert ez ugyanaz a parlament, amelyik elfogadta a Románia és az Egyesült Államok közötti két évtizedes stratégiai partnerséget ünneplő nyilatkozatot, védelmi kiadásokra fordította a bruttó hazai termék két százalékát, döntött a román katonai erők részvételéről az afganisztáni és iraki misszió­ban, valamint az Iszlám Állam elleni koa­lícióban az Egyesült Államok és más szövetségesek mellett elfogadta a Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvényeket” – állt a házelnökök közleményében.

Liviu Dragneának sok bosszúságot okoz a korrupció Fotó: Reuters

Ennek a közleménynek az utólagos elfogadását utasította el az ellenzék. A kérdés napirendre tűzését az USR szenátusi frakcióvezetője, Vlad Alexandrescu kérte arra hivatkozva, hogy a nyilatkozat árt Románia jövőjének az euroatlanti térségben. Szerinte ez a legsúlyosabb dolog, ami az utóbbi időben Romániában történt, és leszögezte, hogy pártja elhatárolódik Dragnea és Popescu-Tariceanu állásfoglalásától. Alina Gorghiu, a PNL szenátora kijelentette: frakciója sértve érzi magát, mivel nem kérték ki a véleményüket, és a közös házszabály 13. cikkelyére hivatkozott, amelynek értelmében a nyilatkozatokat, üzeneteket vagy más, kizárólag politikai jellegű állásfoglalásokat az együttes plénumban kell megbeszélni.

Az USR-frakcióvezető javaslatát azonban elutasította a többség, ezt követően hagyta el az USR és a PNL frakciója a szenátus plenáris ülését, amelyet kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni. Az USR bűnvádi feljelentést megtételét is fontolgatja Liviu Dragnea képviselőházi elnök ellen, miután Dan Barna, a politikai alakulat vezetője fél órán keresztül tárgyalt a képviselőházi elnökkel. Utóbbi szerint joga volt megfogalmazni az állásfoglalást, és véleménye felvállalható a parlament által.

Dragnea távollétében döntött aznap a Legfelsőbb Bíróság a szociáldemokrata pártelnök fellebbezésének ügyé­ben is, amelyet azt követően nyújtott be, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség zár alá helyezte a vagyonát a Tel Drum elnevezésű korrupciógyanús ügyben. Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2016 októberében tett feljelentése alapján indított eljárás – amelyben a hivatal jelezte, felmerül annak gyanúja, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat megyei utak felújítására – körülbelül 127 millió lejes (mintegy 27,6 millió euró) károkozást valószínűsít. Ezt a pénzt igyekeznek Dragnea és további nyolc gyanúsított vagyonának zárolásával visszaszerezni a hatóságok.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)

magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó