A magyarok nem tudnak ünnepelni a románokkal
Megkezdődik az a rendezvénysorozat, amely Erdély és Románia „nagy egyesülésének” százéves évfordulóját méltatja.
2017. november 28. 10:31

Románia a közelgő nemzeti ünnep lázában ég. Az idei december elsejével veszi kezdetét a centenáriumi év, megkezdődik az a rendezvénysorozat, amely Erdély és Románia „nagy egyesülésének” százéves évfordulóját méltatja a legkülönbözőbb formában. Az esemény kapcsán ismét megfogalmazták elvárásaikat az erdélyi magyarok képviselői.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Transindex hírportálnak nyilatkozva megismételte korábbi, nagy visszhangot keltő kijelentését, miszerint a magyarok nem tudnak együtt ünnepelni a románokkal december elsején, de hozzátette: meg kell próbálni a jövő felé nézni, s azt közösen megtervezni.

Az RMDSZ elnöke egy szombati pártrendezvényen is kitért a centenáriumra. Mint elmondta, arról sosem a sértés vagy a bántás szándékával beszélt, de nem félt feltenni azokat a fontos kérdéseket, hogy mi javult és romlott a magyar közösség szempontjából száz év után. „Nem szabad sündisznóállásban végigvárni, hogy 2018 elteljen” – fogalmazott Kelemen Hunor.

December elseje szóba került a Magyar Polgári Párt (MPP) tanácskozásán is. Az RMDSZ-szel közös parlamenti frakciót alkotó formáció elnöke, Biró Zsolt elmondta, erdélyi magyar nemzeti konzultációt szerveznek a politikai szereplőkkel, az autonómia kérdését felvállaló civil szervezetekkel, de kikérik a polgárok véleményét is.

Fotó: MTI

Az MPP sajátos státusú önkormányzati régióként ismertetné el a Székelyföldet, amelynek a többi leendő régióhoz hasonlóan saját politikai-közigazgatási önkormányzata van, de többlethatásköröket kap sajátos kulturális-nyelvi karaktere, életmódközössége védelme érdekében.

A kolozsvári Krónika című napilap beszámolója szerint a párt alkotmánymódosítást is javasol. Eszerint az alaptörvény leszögezné: Románia szuverén, oszthatatlan nemzetállama a románoknak s az együtt élő őshonos nemzeti közösségeknek, akik államalkotói tényezői a román államnak.

A közelgő magyarországi választások kapcsán hozott határozatában az MPP szükségesnek tartja a Kárpát-medencei magyarság lelki, szellemi és anyagi erőforrásainak összpontosítására irányuló nemzeti integráció politikájának folytatását.

Pataky István (Marosvásárhely)

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó