Erősíteni kell a határon túli közösségeket
Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar közösségek a határon túlon is megerősödjenek, ilyen lehetőség a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér is, amelynek a létrehozására törekszik a magyar kormány – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Szabadkán, ahol átadta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ (VM4K) új épületét.
2017. november 18. 18:29

A menni vagy maradni kérdésében tiszteletben kell tartani mindenki döntését, és nem szabad hamis moralizálással támadni ezt a döntést, ugyanakkor a magyar kormány kötelessége az, hogy ha valaki maradni akar, akkor olyan feltételei legyenek, hogy megérje neki – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Olyan képzésekre van szükség, amelyek versenyképes tudást képesek biztosítani – mondta, majd úgy folytatta: ám nemcsak a teljesítmény vezet a boldoguláshoz, hanem az a közösség is, amelyben élünk.

Balog Zoltán kiemelte: olyan közösségre van szükség, amelyben lehetőség van arra, hogy egy-egy ügyet közösen lehessen sikerre vinni.

A magyar kormány egységes Kárpát-medencei felsőoktatási terének kialakítása már megkezdődött, de ennek a folyamatnak még koránt sincs vége – magyarázta a miniszter. Annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy a diaszpórában és a nagyvárosokban élő kis magyar közösségek is meg tudjanak erősödni – tette hozzá. Ebben az oktatási intézmények fejlesztése tud segíteni, ha ugyanis a magyar nyelvű oktatási intézmények jobb lehetőségeket biztosítanak, mint a többségi nyelven oktatók, akkor akár a vegyes házasságokból származó gyerekeket is magyar nyelvű intézményekbe küldik majd – emelte ki az emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető aláhúzta: a magyar kormány azokat a programokat támogatja, amelyekre az adott külhoni magyar közösségnek szüksége van, illetve amelyekről a politikai érdekképviseleti szervekkel tárgyalni lehet.

A miniszter a felsőoktatási témák mellett egyéb olyan támogatási formákat is megemlített beszédében, amelyeket a magyar kormány biztosít a külhoni magyarság számára, például a január elsejétől igényelhető babakötvényt és anyasági támogatást.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi beszédében rámutatott: a VM4K kialakításáról egy évvel ezelőtt tárgyalt Balog Zoltán miniszterrel, és már meg is tudták nyitni az intézményt. 2004 óta többször is felmerült egy szabadkai székhelyű magyar felsőoktatási intézmény létrehozásának a lehetősége, ám most sikerült olyan megoldási formát találni, amely kielégíti a vajdasági magyar diákok igényeit, és versenyképes tudást képes számukra biztosítani.

A VMSZ elnöke aláhúzta: a politikai megállapodások és szerepvállalások mellett a szakmai megfontolások is meghatározzák azt, milyen fejlesztéseket valósítanak meg. A józan ész, valamint a közösség mérete és szándékai is befolyásolják azt, hogy milyen programok, elképzelések kelnek életre.

Annak ellenére, hogy Szabadkán, Zentán és Zomborban is van magyar nyelvű felsőoktatási képzés, a VMSZ elnöke továbbra is azt vallja, hogy a vajdasági magyar közösség számára az az előnyös, ha elsősorban az Újvidéki Egyetem karain tanulnak tovább magyar nyelven a diákok. Mindazonáltal, a szabadkai képzőközpont – a többi, magyar kormány által támogatott intézménnyel együtt – a szülőföldön való boldogulást segíti elő – tette hozzá Pásztor István. Leszögezte: a VM4K fontos tartóoszlopa lesz a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási térnek.

Az utóbbi száz évben a vajdasági magyar közösség gyakran érezte azt, hogy megfogyatkozott és meggyengült, ám annyira soha nem volt gyenge, hogy ne tudott volna talpra állni, és az anyaország segítségével tovább erősödni – hangsúlyozta az ünnepi épületátadáson Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. A mostani ünnepi alkalom üzenete az, hogy „ha erős magyarságot akarunk a határon túlon, csak nemzetben lehet gondolkodni” – húzta alá az MNT elnöke.

A VM4K épületében a közeljövőben inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indul magyar nyelven. A másoddiplomás képzéseket a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézettel, a budapesti Pető András Főiskolával, valamint az Óbudai Egyetemmel együttműködve valósítják meg Szabadkán.

A műemlékvédelem alatt álló egykori polgári ház, a Donát Mór-bérház képzőközponttá alakítását 400 millió forinttal támogatta a magyar kormány. Ebből az összegből hat tantermet, irodákat, könyvtárat, számítógépes szaktantermet, valamint egy alagsori klubhelyiséget építettek ki.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) épülete Szabadkán, az avatás napján, 2017. november 18-án. MTI Fotó: Molnár Edvárd

MTI
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó