Szcientológusok - Lelkük rajta?
Miklovicz Attila, az „egyház” magyarországi vezetője arról beszélt, hogy a hatóság megpróbálja elpusztítani a szcientológia egyházat.
2017. október 30. 17:51

A szcientológusok tevékenységét világszerte komoly bírálat övezi. Például Németországban a szövetségi kormány 1997-ben szektának minősítette a társaságot. A német kormány szerint ez a szervezet „a társadalom és annak intézményei fölött teljes befolyás megszerzésére törekszik, bizonyos tevékenysége károsítja a demokratikus alapelveket és az emberi jogokat”. Sokan, akik korábban intenzív kapcsolatba kerültek a szcientológia „egyházával”, utóbb azzal bírálják a vallási szervezetet, hogy visszaéltek személyes adataikkal, nyilvántartott „gyónási titkaikkal”. Kritikusai állítják azt is: a szcientológia valójában egy üzleti vállalkozás, ahol a hívek által fizetett és elvégzett költséges tanfolyamok révén a szervezet komoly haszonra tesz szert, miközben a „hívek” kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek

Itthoni tevékenysége miatt már az Antall-kormány idején, 1993-ban destruktív szektának minősítették a szcientológiát, és törölték a költségvetés által támogatott egyházak sorából. 1995-ben azonban az MSZP–SZDSZ-koalíció ezt a döntést megváltoztatva ismét egyháznak ismerte el a szcientológiát. Az „egyház” tevékenysége, bár nevesítés nélkül, rendre szerepelt a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveiben, ahol többek között ezt olvashattuk: „Elsősorban olyan adatokat gyűjtenek, amelyek lehetővé teszik terjeszkedésüket a politikai és a gazdasági szférában. A jövőbeli burkolt érdekérvényesítés reményében – a >>vallási<< hátterüket eltitkolva – elsősorban az állam- és közigazgatási szervek, illetve a döntéshozói testületek tagjainak bizalmát igyekeznek elnyerni, majd őket céljaiknak megfelelően befolyásolni.”

2011-től azután – a Fidesz–KDNP-többség által elfogadott – új egyházügyi törvény elvette az egyházi státuszt a szcientológiától.

Az elmúlt hetekben Péterfalvi Attila jelentette be: jogellenes adatkezelés miatt a maximális 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabta ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az „egyház” központi szervezetére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A döntés egyik indoka, hogy a „hívőktől” szerzett bizalmas információk révén – rájuk és ismerőseikre vonatkozóan – olyan „információs erőfölény” alakul ki az egyház oldalán, amely rendkívüli módon sérti az érintettek személyes adatainak védelméhez és magánéletük tiszteletben tartásához fűződő jogát.

Október végén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) razziát tartott a szcientológusok fővárosi székházában. Személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A szcientológusok ellentámadásba lendültek. Már Péterfalvi Attila sajtótájékoztatóján is megjelentek, ahol Miklovicz Attila, az „egyház” magyarországi vezetője arról beszélt, hogy a hatóság megpróbálja „elpusztítani a szcientológia egyházat”. A székházukon történt „rajtaütés” alkalmával Miklovicz úgy nyilatkozott, hogy „kommunista, ÁVH-s” eljárás zajlik velük szemben. „Az elmúlt 26 évben senki nem tett panaszt, mégpedig azért, mert senki nem élt vissza a hívek adataival” – fogalmazott a vezető, tagadva többek között Péterfalvi Attila erre vonatkozó állításait.

Védekező kampányukban egy látszólagos kakukktojás is megjelent. A 444.hu-n feltűnt hirdetésükben (ami saját oldalukon mint tényszerű tájékoztatás jelenik meg) vallásalapítójukon, L. Ron Hubbardon kívül csupáncsak egy tekintélyre hivatkoznak: Máté-Tóth András valláskutatóra, a téma egykor SZDSZ-es szakértőjére. „Azt tapasztalhattuk, hogy a közösség minden tekintetben törekszik a Magyarországon hatályos törvények szerint ellátni [tevékenységét], ami kiterjed természetesen az adatvédelmi törvényre is” – idézik a jeles szaktekintélyt. Ezek után három dolog lehetséges.

1.    Máté-Tóth Andrásnak hitelesebb információi vannak a szcientológia adatkezelési gyakorlatáról, mint a Péterfalvi Attila vezette Hatóságnak és a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársainak együttvéve;

2.    A szegedi professzor – bár korábban tényleg írt hasonlót – nevével visszaéltek, és neki most (már) nem is ez a véleménye erről a – hogy is fogalmazott? – „közösségről” (ennek a változatnak a hitelességét gyengíti, hogy az egy hete a neten terjedő, a nevét is tartalmazó propagandaanyagtól eleddig nem határolódott el);

3.    Máté-Tóth Andrásnak valamiért fontos, hogy ebben a helyzetben a szcientológusokat mentegesse.

Nem tudhatjuk, a három verzió közül melyik felel meg a valóságnak. Egy biztos: mi nem vagyunk olyan jól tájékozottak a szcientológia mibenlétéről, mint a professzor, így csak a közkeletű információkra támaszkodhatunk.

A Theta életenergia teremtette az egész univerzumot. A gonosz Xenu 75 millió éve, miután több milliárd űrlényt fogdosott össze a galaxisban, lefagyasztotta őket. Ezután egy ufóval a földre hozta, és egy vulkánba dobta a lényeket. A vulkánt egy hidrogénbombával felrobbantotta, a kiszabaduló lelkeket agymosásnak vetette alá, majd elengedte őket. Idővel ezek thetánokként az evolúció során az emberi lényekbe költöztek – áll a szcientológus hit alapvetésében.

Lehet, hogy az igazság kimondása zavarja a magyar hatóságokat? Esetleg most is a gonosz Xenu mesterkedése áll a háttérben? Reméljük, erre is hamarosan hiteles választ kaphatunk a professzor úrtól.

-sbl-

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó