Soros nem az egyedüli probléma
Soros György szerint a 20. századi szörnyűségekért a nemzetállamok a felelősek, ezért üdvözlendő minden, ami rombolja őket. A szakértő szerint a nyílt társadalom eszméje nem valósult meg, ehelyett párhuzamos társadalmak, a szegregáció, valamint a társadalmi, kulturális, gazdasági konfliktusok a jellemzőek.
2017. október 30. 11:27

A nyílt társadalom elmélete azt jelenti, hogy egy ideális társadalomban, egy ideális világban minden véleménynek meg kell jelennie, és akkor lehet működőképes, ha a kisebbségek és gondolatok egy vitatkozó, ám egymással együttműködő térben tudnak kiteljesedni – magyarázta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette azonban, hogy a valóság és a gyakorlat nagyon mást mutat.

Soros György kijelentésével kapcsolatban azt mondta: hálózata felismerte, hogy a bevándorlási nyomás valójában szolgálhatja a nyílt társadalom eszméjének megvalósítását. Ám a valóságban nem ezt látjuk, hanem épp ellenkezőleg: párhuzamos társadalmak, szegregáció, társadalmi, kulturális, gazdasági konfliktusok a jellemzőek – húzta alá a szakértő, kiemelve, hogy a kultúrák találkozásánál is ezt látjuk: nem működnek együtt, inkább a kultúrák harcának korát éljük.

Soros György elképzelése mögött ideológiai és gazdasági megközelítések is vannak; pénzügyi tevékenysége nem nemzetállamokhoz kötődik, sőt, azok inkább akadályozzák elképzeléseit. Soros sosem az egyedüli probléma, ő csupán az, aki megtestesíti a jelenséget, de emögött egy széles körben terjedő megközelítésről van szó – magyarázta Orbán Balázs.

Kossuth rádió 180 perc
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
 • Kormányrendelet rögzítette a Városliget építésszabályozási sarokpontjait
  A jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengő módon rögzítette a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet.
MTI Hírfelhasználó