Gyurcsány szava döntött
Baráti hangnemben zajlanak a tárgyalások a DK és a szocialisták között.
2017. október 19. 10:13

Bár a DK és a szocialisták közötti tárgyalások baráti hangnemben folynak, egyelőre mindkét párt eltérően látja saját helyzetét, így novemberig biztosan nem lesz közöttük megállapodás – értesült a Magyar Idők. Az erőviszonyok alakulását jelzi, hogy egy helyi MSZP–DK-konfliktus következményeként – információnk szerint Gyurcsány Ferenc nyomására – menesztették a szocialisták szóvivőjét.

Botka László visszalépése óta egyre erősebb Gyurcsány Ferenc befolyása a szocialista párt vezetésében. A Magyar Idők információja szerint a volt miniszterelnök nyomására döntött úgy az MSZP elnöke, hogy azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól pártja szóvivőjét, Nyakó Istvánt. Az ügy előzménye, hogy a szocialisták szekszárdi szervezete több, azóta eltávolított Facebook-posztban is azt állította: Gréczy Zsolt, a DK szóvivője múlt pénteken a szekszárdi Heimann pincészetben tárgyalt két fideszes politikussal, Horváth Kálmánnal és Horváth Istvánnal. Gréczy kedden közleményben utasította vissza a vádakat, leszögezve, hogy azon a napon Budapesten tartózkodott, amire több tanúja is van.

 

November előtt nem várnak megállapodást a baloldali pártok vezetői Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Soha életemben nem jártam a fent nevezett pincészetben, a nevezett fideszes politikusokkal soha nem találkoztam, még a nevüket sem hallottam soha” – hangoztatta Gréczy Zsolt, közölve, hogy bepereli az MSZP szekszárdi szervezetét. Ezután ragadott tollat Nyakó István. „Ha minden, az MSZP számára sértő és igaztalan Facebook-bejegyzés után feljelentenénk a DK-t, akkor Handó Tündének külön táblabíróságot kellene felállítani az ügyek tárgyalására. Ám az MSZP ilyet soha nem tett. Ha azonban Gréczy úr úgy érzi, hogy az ő szava nem elég és bírói döntés kell arról, hogy soha nem járt a szekszárdi pincészetben, lelke rajta – a bíróság dönteni fog” – írta közleményében a szocialisták immár egykori szóvivője.

Kedd este az MSZP elnöke bejelentette, hogy Nyakót még aznap felmentette a munkavégzés alól. „Az a célunk, hogy az Orbán-kormányt leváltsuk, hogy igazságosabb Magyarországot teremtsünk. Ezt a célt szövetségben érhetjük el, szövetséget kötni pedig csak jóhiszeműen lehet. Ez a jóhiszeműség és bizalom sérült egy helyi vita kapcsán egy ma átgondolatlanul kiadott rossz stílusú közlemény miatt. Most a jövőt építjük, ezt múltbéli vélt vagy valós sérelmek miatt nem engedhetem kockáztatni” – magyarázta Molnár Gyula.

Gyurcsány Ferenc növekvő befolyását igazolja, hogy a történteket szocialista elnökségi forrásaink is inkább Nyakó hibájának tulajdonították. Elmondásuk szerint a pártban mindenki számára világos volt, hogy a szekszárdi MSZP nem akarja a DK-val való tárgyalásokat, Gyurcsány Ferencék pedig azon háborodtak fel különösen, amikor a volt szóvivő bírósághoz fordulást emlegetett közleményében. Az MSZP és a DK közötti tárgyalásokról elnökségi forrásaink azt mondták: bár azok baráti hangnemben folynak, egyelőre mindkét párt eltérően látja saját helyzetét, így novemberig biztosan nem lesz közöttük megállapodás.

magyaridok.hu
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó