Mit szól Brüsszel Gyurcsány ügyéhez?
Csütörtökön tárgyalhatja az Országgyűlés a Fidesz Czeglédy-ügyben benyújtott országgyűlési határozati javaslatát. A nagyobbik kormánypárt szerint a szocialista Czeglédy Csaba által megkárosított több száz diák ügyében a parlamentnek és a kormánynak kell lépnie. Deutsch Tamás pedig az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az uniós megbízást is elnyerő Altus nyolcvanmillió forintot adott az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabának.
2017. október 16. 15:27

A Fidesz európai parlamenti képviselője azzal kapcsolatban, hogy mit vizsgálhat az unió csalás elleni hivatala, elmondta: 2013-ban írt ki egy pályázatot az Európai Bizottság, amiben az EU különböző szakmai tevékenységet folytató cégei indulhattak, hogy tanulmányt írjanak az európai regionális fejlesztési politikáról. Ezen a pályázaton a Gyurcsány Ferenc-féle Altus és az általuk vezetett, 11 céget magába foglaló konzorcium elnyerte a lehetőséget, hogy 1,5 milliárd forintért tanulmányokat írhasson.

Deutsch Tamás felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban írott szabályok vonatkoznak a politikai összeférhetetlenségre, tehát uniós forrásból megbízást egy volt miniszterelnök nem kaphat. Ráadásul Gyurcsány Ferenc aktív pártpolitikai tevékenységet folytat, hiszen ma is parlamenti képviselő, egy parlamenti párt elnöke. Emellett Gyurcsány abból a cégből vett fel 100 milliós osztalékot, amelyet korábban az EU támogatott. A Demokratikus Koalíció (DK) beszámolóiból pedig látható, hogy a volt kormányfő több tízmilliós összegekkel támogatta a saját pártját – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Az európai adófizetők pénze tehát elment Gyurcsány Ferenc cégéhez, aki aztán tulajdonosként felvette az osztalékot, majd ebből a pénzből támogatta a saját pártját. Ez nem burkolt, hanem teljesen nyílt pártfinanszírozás – mutatott rá Deutsch Tamás.

A politikus arra is emlékeztetett: az is nyilvánvalóvá vált, hogy az Altus 80 millió forintot adott Czeglédy Csaba baloldali önkormányzati képviselő cégének. Annak a Czeglédynek, aki a gyanú szerint szervezetten, bűnszervezetben követett el több mint 3 milliárd forintos költségvetési csalást, aminek kapcsán már 17-en vannak előzetesben. Ráadásul az a 3 milliárd onnan jöhetett össze, hogy az általa kiközvetített diákokat nem fizette ki.

Emiatt nyújtott be a Fidesz-KDNP egy olyan országgyűlési határozati javaslatot, amelyen a kisemmizett diákok kártalanítására vonatkozik – hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.

M1/Ma reggel
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó