Kibékült Merkel a bajorokkal
Megállapodott egymással vasárnap a CDU és a CSU, lesz felső határa a Németországba befogadható menekültek éves számában - jelentette a Reuters. Előzőleg a Bild vasárnap késő este gyorshírben jelentette be, hogy megállapodhattak egymással a kereszténypártok. Azt még nem tudni, hogy más témákban - mint az EU jövője - is megegyeztek-e, ez egy hétfői sajtókonferencián fog legkorábban kiderülni.
2017. október 9. 14:18

Felszállt a fehér füst, elhárult az utolsó nagyobb akadály a kereszténypártok között a közös kormányzást illetően azután, hogy a német pártelnök-kancellár és Seehofer bajor tartományi miniszterelnök megállapodott abban, hogy ezután évente csak 200 ezer embert fogad be Németország, főként humanitárius okokból.

A megállapodás megtárgyalása a brit sajtóügynökség szerint összesen hét órán át tartott, és végül a két pártvezető szentesítette azt.

Ezzel megnyílhatott az út az ún. Jamaika-koalíció előtt, tehát a kereszténypártok, a német szabaddemokraták és a Zöldek igen érdekes és választási programjaik alapján korábban kevésbé esélyesnek gondolt közös kormányzása előtt. Merkelnek ugyanis – ismerteti a Reuters (is) – előbb a háza táján kellett rendet teremteni, ugyanis Seehofer régebb óta azon az állásponton van, hogy egy újabb CDU/CSU kormányzás csak menekültplafonnal együtt képzelhető el.

A mostani megállapodás azonban annak tekinthető, hiszen korábban a német kancellár – akinek bevallottan ez lenne az utolsó kormányzati ciklusa – még a kampányba határozottan a menekültek befogadásának számnélküliségéről beszélt.

hirado.hu / Bild
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó