Egyre nagyobb összeg jut az otthonteremtésre
Európai szinten Magyarország már két éve is kiemelkedően sokat költött lakástámogatásokra, azóta pedig csak nőttek a családok számára elérhető források. Rétvári Bence államtitkár azt mondta, folytatódik az otthonteremtési program.
2017. október 3. 10:27

Magyarország a negyedik helyen állt a GDP arányában lakhatásra költött támogatások mértékét tekintve a 2015-ös adatok szerint – olvasható az Eurostat hétfőn publikált jelentésében. Az unió statisztikai hivatala szerint két éve az állam a hazai össztermék 1,1 százalékát fordította e célra, majdnem kétszeresét az uniós átlagnak.

– A következő évek statisztikái várhatóan tovább javulnak, hiszen a kormány célja, hogy a lehető legtöbb módon támogassa a családokat az otthonteremtésben – közölte a Magyar Időkkel Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Mint kifejtette, az elmúlt években nemcsak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és kedvezményes hitel formájában kaptak támogatást, hanem a lakásáfa öt százalékra csökkentésével, a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségével is segítették, hogy a családoknak lehetőségük legyen az otthonteremtésre. Hangsúlyozta, hogy a program folytatódik: a 2018-as költségvetésben az ideinél 25 milliárddal többet, 235 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre.

A támogatások a lakásépítési adatokban is megmutatkoznak: a második negyedévben 24 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma az egy évvel ezelőttihez képest. A fellendülés kétszerese az unió átlagának, hazánk mellett a teljes közép-európai régióban fokozódott a lakásépítési kedv. Az Ingatlan.com szerint lehetett számítani a kedvező adatokra, Balogh László vezető gazdasági szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden engedélyből lesz lakás. – Az idén is volt példa rá, hogy egy társasházfejlesztő a kapacitás- és munkaerőhiány miatt nem kezdett bele a korábban tervezett és engedélyekkel rendelkező építkezésbe – fogalmazott Balogh László. Szerinte ezzel együtt folytatódik a növekedés, a fejlesztőket ugyanis sürgeti az idő, mert a jelenlegi állás szerint az ötszázalékos lakásáfa 2019 végéig lesz érvényes.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó