Így reagáltak a pártok Botka visszalépésére
A pártok eltérően értékelik Botka László bejelentését.
2017. október 2. 12:51

Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő - kommentálta a Fidesz-frakció Botka László lemondását az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról. A kormánypárt közleményében úgy fogalmazott: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a "Bajnai-megszorításokat", mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól - írták.

A Fidesz-frakció szerint "a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek", a baloldalon semmi sem változik.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor a Facebookon reagált, és sajnálatát fejezte ki, hogy Botka László visszalépésével elmarad televíziós vitájuk. „Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma... Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom” - írta.

Az Együtt tudomásul veszi Botka László visszalépését.

„Meggyőződésünk, hogy Orbán legyőzéséhez megújulás és együttműködés kell. Az Együtt továbbra is hisz az Új Pólus listájában és abban, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyes egyéni választókerületben, ahogyan azt az elmúlt hónapokban mindvégig hangoztattuk” - közölte a párt. Juhász Péter, az Együtt elnöke szerdán várja az Új Pólus pártjait megbeszélésre.

A Momentum közleményben jelezte, hogy Botka László távozásával megerősítve látja korábbi álláspontját: „nem a folyamatos összefogás-diskurzus, nem a politikai elit önmagával való foglalkozása érdekli a választókat. Botka szerint a politikai maffia behálózta az ellenzéket, beleértve az MSZP-t is.” Mint írják, a Momentum többek közt ezért is jött létre: „hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik abban hisznek, hogy Magyarországnak egy új politikai generációra van szüksége. Olyanra, amely szakít az elmúlt 27 év berögződéseivel.”

A Magyar Progresszív Mozgalom vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, nem érez felelősséget abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. Tarjányi Péter azzal egyetért, hogy nyomást helyeztek a szocialista jelöltre. „Egy tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is" - fogalmazott. Szerinte nem volt céljuk Botka távozása, sokkal inkább egy új, közös ellenzéki jelölt megtalálása. Most új helyzet van, s újra egyeztetésre hívják a baloldal jelöltjeit - tette hozzá.

MTI