Lázár: a Soros-tervre vonatkoznak a nemzeti konzultáció kérdései
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendszerváltozás óta soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség Magyarországon, mint most.
2017. szeptember 28. 15:20

A 2017-es május-júliusi időszakban 4 millió 44 ezer ember dolgozott, ami az utóbbi egy év alatt óriási növekedés: 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottság, a külföldön dolgozó magyarok száma nem változott – számolt be a miniszter a munkaerőpiaci helyzetről, kiemelve: hazánkban a foglalkoztatási ráta 14 százalékkal növekedett, a munkanélküliségi ráta pedig a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony.

Hozzátette: Magyarországon a korábbi 54,5 százalékos foglalkoztatási ráta 68-69 százaléka változott; a munkanélküliség 4,1-4,2 százalékos.

„Mindenki dolgozhat, akik akar” – szögezte le a miniszter. Ez az elmúlt 27 év legnagyobb társadalmi és gazdasági sikere.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 nyarán azt hirdette meg, hogy legalább egymillió új munkahelyet teremt.Az elmúlt hét évben sikerült ezt a vállalást teljesíteni, hétszázezer új munkahely jött létre – mondta.

Hazánk stabil német kormányzásban érdekelt

A vasárnap lezajlott németországi választás eredményével kapcsolatban Lázár János három dologra hívta fel a figyelmet: egyfelől a CDU-CSU pártszövetség győzelme fontos Magyarországnak, ehhez gratulál a magyar kormány.

Kiemelten fontos az is – folytatta –, hogy ez a két politikai erő, a német kereszténydemokraták fogják a kormányt vezetni, tehát „közös értékeink”, az európai és kereszténydemokrata értékek fognak érvényesülni Németország következő kormánya életében.

Harmadik fontos pontként jelölte meg a miniszter, hogy hazánk egy stabil és erős német kormányzásban érdekelt.

Nem támogatható az ukrán törvény

A kárpátaljai oktatási törvénnyel összefüggésben a miniszter elmondta: Ukrajnában mindeddig megvolt a magyarság anyanyelv használatához, az anyanyelven való tanuláshoz való joga.

Nem világos, hogy ettől az alapjogtól miért akar Ukrajna visszalépni, ez nem támogatható – mondta. Az európai nemzetiségek anyanyelvhasználata alapjog, amit az EU-nak védenie kell – magyarázta.

„Árulásnak tekintjük a törvény elfogadását, hiszen Ukrajna és Magyarország között alapvetően jó az együttműködés” – tette hozzá a miniszter, aki szerint az EU-s intézményrendszernek is komolyan kell vennie a kérdést.

„Egy lépést sem vagyunk hajlandóak engedni azokból a jogokból, amelyek korábban a magyar közösséget megillették Ukrajnában” – szögezte le a miniszter.

A kvótarendszer megbukott

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azzal magyarázta kijelentését: a szeptember 26-i határidőre az Európai Bizottság (EB) által előírt létszám 29 százalékát fogadták be a tagállamok. A tárcavezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az előírt 98 ezer 255-ből 29 ezer 144 migránst fogadtak be az EU-ban.

Ez azt jelzi, hogy a közös migrációs intézményrendszer bukásra van ítélve – tette hozzá.

Lázár János szerint ez válasz az EB újabb, 50 ezer embert érintő, önkéntes alapú elosztási mechanizmusára is. Érthetetlen, hogy miért erőltetik ezt – vélekedett. A miniszter kiállt amellett, hogy a határok megvédése nemzetállami hatáskör, továbbá megerősítette:a kormány a következő időszakban nem fog részt venni közös migrációs politikában és „természetesen senkit nem fog betelepíteni Magyarországra”.

Elérhető a nemzeti konzultáció kérdőíve

Döntően a Soros György által ismertetett momentumokra vonatkozik az október elején induló nemzeti konzultáció – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János közölte, hogy a kérdőív elkészült és hozzáférhető, november elejéig minden magyar háztartásba el fog jutni.

A Nemzeti Konzultáció kérdései

A korábbi nemzeti konzultációktól eltérően a Soros-tervvel kapcsolatban feltett kérdések mindegyikéhez külön indoklást is fűz a kormány annak érdekében, hogy a választópolgárok nagyobb rálátást kapjanak Soros György tevékenységéről

A Soros-tervben szerepel évente 1 millió bevándorló befogadása az EU-ba, a határvédelmi rendszerek lebontása, az illegális bevándorlók anyagi támogatása az első két évben 9 millió forinttal, az, hogy enyhébb elbírálás alá esnének az általuk elkövetett jogellenes cselekmények, egy közös uniós ügynökség létrehozása, továbbá a nemzetállamok helyett egy más társadalmi struktúra megvalósítása – sorolta a tárcavezető.

A kormány helyt áll a kórházak adósságért

Lázár Jánost annak kapcsán kérdezték, hogy augusztusra a kórházak adóssága elérte a 35 milliárd forintot. A miniszter közölte, arra lehet számítani, hogy minden lejárt, jogszerű és elismert számlát kifizet az államkassza. Hozzátette: az adósságok kifizetéséről várhatóan az év végén dönt a kormány, attól függően, mennyi lejárt tartozás van.

Lázár Jánost beszélt arról is, hogy védőoltások támogatásával kapcsolatos előterjesztések kerülnek a jövő héten a kormány elé. Hozzátette: szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. Elmondta, az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet. Közölte, tárgyalnak a rotavírus és a hepatitis elleni vakcinák támogatásáról is.

MTI, Magyar Idők, hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó