Medián: Mélyponton az MSZP, kétszer olyan erős a Jobbik
Az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt a választani tudó biztos szavazók körében nem éri el a 10 százalékot.
2017. szeptember 27. 16:04

Az összefogást megelőző iszapbirkózást rossz helyzetből indítja a baloldal két vezető pártja - derül ki a Medián legújabb közvélemény-kutatásáról, amit a Hvg.hu-n lehet olvasni.

A DK is gyengült: az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, most csak 3 százalékon áll.

Az LMP viszont növelni tudta táborát, minden szempont szerint előzi a DK-t. A választani tudó biztos szavazók között 7 százaléka van, míg az MSZP-nél ez a szám 9, a DK-nál 5.

A közelgő választások egyelőre nem igazán hozzák lázba a szavazókat: bár 4 százalékpontot emelkedett, csak 52 százalékon áll azok aránya, akik biztosnak gondolják, hogy egy közeljövőben tartandó parlamenti választáson részt vennének – derül ki a Medián szeptember 15–20. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A júniusi felmérés óta a Fidesz érdemben növelte támogatottságát. A teljes népesség 36 százalékát tudhatja maga mögött a kormánypárt.

Miközben a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott, a választani tudó biztos szavazók körében – a szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.

Az Orbán-kormány eddigi teljesítményét a válaszadók 46 százaléka jónak értékelte. Ennél azonban valamivel kevesebben (43 százaléknyian) szeretnék, ha a következő választások után a mostani kormány maradna hatalmon. A válaszadók 49 százaléka kormányváltást szeretne, de 52 százalék a közepesnél kevesebb esélyt lát az ellenzék győzelmére.

A Medián szokás szerint mérte a 25 legismertebb politikus népszerűségét is. A legnagyobb mértékben Tarlós István főpolgármester népszerűsége növekedett (június óta 5 százalékponttal), a liberális Fodor Gáboré viszont 6 százalékot zuhant.

Áder JánosOrbán ViktorVarga MihályTarlós IstvánKarácsony GergelyLázár JánosSzél BernadettKósa LajosSzijjártó PéterNavracsics TiborRogán AntalKövér LászlóVona GáborBalog ZoltánPintér SándorKunhalmi ÁgnesSemjén ZsoltJuhász PéterFodor GáborSimicskó IstvánHiller IstvánBotka LászlóBokros LajosSzanyi TiborGyurcsány Ferenc051015202530354045
június
szeptember

* a 25 legismertebb vezető beosztású politikus

** „szívesen látná fontos politikai szerepben” – említések aránya, az adott politikust ismerők százalékában

Forrás: Medián

index/hvg
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű
  Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
MTI Hírfelhasználó