Áder: bővül az együttműködés Ausztráliával
Több területen is bővülhet Magyarország és Ausztrália együttműködése a közeljövőben - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten.
2017. szeptember 27. 15:26

Az államfő Peter Cosgrove-val, Ausztrália főkormányzójával találkozott a Sándor-palotában, és a tárgyalásukat követően tett közös sajtónyilatkozatban kiemelte: van arra mód és lehetőség, hogy a két ország vízgazdálkodási kérdésekben, a klímaváltozás miatt a mezőgazdaságra leselkedő veszélyek elhárításában, tovább az infokommunikáció, informatika területén együttműködjön.

Kifejtette: van egy közös program, amelynek keretében Ausztrália és Magyarország együtt dolgozik, és amelyben közös feladatuknak, felelősségüknek tekintik, hogy a világot fenyegető vízválság problémájára hasznos megoldásokat dolgozzanak ki.

Áder János elmondta: a vízgazdálkodást illetően komoly tapasztalatokkal rendelkezik Ausztrália, amely már évekkel ezelőtt kezdeményezést indított a klímaváltozás hatásainak kezelésére. Ez különösen a mezőgazdaság szempontjából volt fontos az országnak, de legalább ennyire lényeges a bányászat és az ipar számára megfelelő mennyiségű vizet biztosítani, hiszen Ausztrália egyik legfontosabb exportcikke az ásványi anyagok - magyarázta.

A köztársasági elnök kitért rá: Ausztrália a hagyományos iparágak, exportágazatok tekintetében nyitást tervez. Egyrészt földrajzi értelemben nyitna az Ázsián kívüli térségek felé, másrészt pedig az export szerkezete tekintetében a szolgáltató szektor felé. E nyitásnak az EU és Magyarország a haszonélvezője lehet, ki kell használni ezt a lehetőséget - mutatott rá.

Áder János emellett kiemelte a kétoldalú tudományos együttműködés jelentőségét is, úgy vélte e kooperáció bővítését nagy mértékben segítheti a főkormányzó látogatása.

Megjegyezte: ez az első alkalom, hogy ausztrál főkormányzó Magyarországra látogat, miután Peter Cosgrove tavaly elfogadta a meghívását, hogy Magyarországon folytassák az Ausztráliában megkezdett beszélgetésüket.

Peter Cosgrove hangsúlyozta: várakozásokkal tekint a kétoldalú kapcsolatok erősödése elé.

Felidézte: Áder János tavalyi ausztráliai látogatása az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. fordulójával esett egybe. Ausztrália örömmel fogadott be magyar menekülteket, akik a megtorlás elől érkeztek oda, és ma 73 ezer ausztrál büszkélkedhet magyar ősökkel - közölte. Hozzátette: az ausztráliai magyar közösség gazdagabbá teszi az országot, hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztrália sokszínű és virágzó társadalom lett.

Peter Cosgrove méltatta a hosszú múltra visszatekintő magyar-ausztrál barátságot, és kiemelte, hogy a két ország felelősségteljes tagja a nemzetközi közösségnek, együttműködnek az ENSZ-ben, Afganisztánban, az Iszlám Állam elleni küzdelemben, valamint különböző nemzetközi fórumokon.

A főkormányzó üdvözölte, hogy Magyarország külgazdasági irodát nyitott Sydneyben.

Arról is beszélt, hogy látogatása során felkeresi a brit nemzetközösség magyarországi katonai temetőjét, ahol tizenhárom, 1944-ben elesett ausztrál katonát temettek el. Áldozatuk a két ország közös áldozata - fűzte hozzá Peter Cosgrove.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita fogadja Peter Cosgrove-ot, Ausztrália főkormányzóját és feleségét, Lynne Cosgrove-ot a Sándor-palotában 2017. szeptember 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
   

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó