Áder: bővül az együttműködés Ausztráliával
Több területen is bővülhet Magyarország és Ausztrália együttműködése a közeljövőben - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten.
2017. szeptember 27. 15:26

Az államfő Peter Cosgrove-val, Ausztrália főkormányzójával találkozott a Sándor-palotában, és a tárgyalásukat követően tett közös sajtónyilatkozatban kiemelte: van arra mód és lehetőség, hogy a két ország vízgazdálkodási kérdésekben, a klímaváltozás miatt a mezőgazdaságra leselkedő veszélyek elhárításában, tovább az infokommunikáció, informatika területén együttműködjön.

Kifejtette: van egy közös program, amelynek keretében Ausztrália és Magyarország együtt dolgozik, és amelyben közös feladatuknak, felelősségüknek tekintik, hogy a világot fenyegető vízválság problémájára hasznos megoldásokat dolgozzanak ki.

Áder János elmondta: a vízgazdálkodást illetően komoly tapasztalatokkal rendelkezik Ausztrália, amely már évekkel ezelőtt kezdeményezést indított a klímaváltozás hatásainak kezelésére. Ez különösen a mezőgazdaság szempontjából volt fontos az országnak, de legalább ennyire lényeges a bányászat és az ipar számára megfelelő mennyiségű vizet biztosítani, hiszen Ausztrália egyik legfontosabb exportcikke az ásványi anyagok - magyarázta.

A köztársasági elnök kitért rá: Ausztrália a hagyományos iparágak, exportágazatok tekintetében nyitást tervez. Egyrészt földrajzi értelemben nyitna az Ázsián kívüli térségek felé, másrészt pedig az export szerkezete tekintetében a szolgáltató szektor felé. E nyitásnak az EU és Magyarország a haszonélvezője lehet, ki kell használni ezt a lehetőséget - mutatott rá.

Áder János emellett kiemelte a kétoldalú tudományos együttműködés jelentőségét is, úgy vélte e kooperáció bővítését nagy mértékben segítheti a főkormányzó látogatása.

Megjegyezte: ez az első alkalom, hogy ausztrál főkormányzó Magyarországra látogat, miután Peter Cosgrove tavaly elfogadta a meghívását, hogy Magyarországon folytassák az Ausztráliában megkezdett beszélgetésüket.

Peter Cosgrove hangsúlyozta: várakozásokkal tekint a kétoldalú kapcsolatok erősödése elé.

Felidézte: Áder János tavalyi ausztráliai látogatása az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. fordulójával esett egybe. Ausztrália örömmel fogadott be magyar menekülteket, akik a megtorlás elől érkeztek oda, és ma 73 ezer ausztrál büszkélkedhet magyar ősökkel - közölte. Hozzátette: az ausztráliai magyar közösség gazdagabbá teszi az országot, hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztrália sokszínű és virágzó társadalom lett.

Peter Cosgrove méltatta a hosszú múltra visszatekintő magyar-ausztrál barátságot, és kiemelte, hogy a két ország felelősségteljes tagja a nemzetközi közösségnek, együttműködnek az ENSZ-ben, Afganisztánban, az Iszlám Állam elleni küzdelemben, valamint különböző nemzetközi fórumokon.

A főkormányzó üdvözölte, hogy Magyarország külgazdasági irodát nyitott Sydneyben.

Arról is beszélt, hogy látogatása során felkeresi a brit nemzetközösség magyarországi katonai temetőjét, ahol tizenhárom, 1944-ben elesett ausztrál katonát temettek el. Áldozatuk a két ország közös áldozata - fűzte hozzá Peter Cosgrove.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita fogadja Peter Cosgrove-ot, Ausztrália főkormányzóját és feleségét, Lynne Cosgrove-ot a Sándor-palotában 2017. szeptember 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
   

MTI
MTI Hírfelhasználó