Fordulat jöhet a német bevándorláspolitikában
Televíziós fórumot tartottak vasárnap este az aznapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetői. A tegnapi német választás nyilvánvalóvá vált, hogy a kormánypártok erodálódása az illegális bevándorlás hibás kezelésének köszönhető. Csak Angela Merkel pártja, a CDU egymillió szavazót vesztett emiatt. Ők mind a bevándorlásellenes Afd-hez vándoroltak, maga Schulz pedig "megérdemelt vereségnek" nevezte az eredményeket. Merkel legvalószínűbb koalíciós partnerei közül a liberálisok ráadásul jelentősen szigorítanának a migránsok beáramlásán.
2017. szeptember 25. 09:29

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőinek televíziós fórumán.

Hangsúlyozta: Merkel – az eddigi koalíciós társ, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője – „rendszerszerűen megtagadta” a vitát a „demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal” között, és ezzel „vákuum” keletkezett, amelybe benyomult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt.

A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése „megérdemelt vereség” – mondta Martin Schulz.

Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben “stabilizálja a demokráciát”, és “erős bástyát” alkosson a “demokrácia ellenségeivel”, az AfD-vel szemben – tette hozzá.

Merkel nem zárja ki a nagykoalíciót

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – jelezte a televíziós fórumon.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője hangsúlyozta: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban.

A számok azt mutatják, hogy „nincs leváltott nagykoalíció”. Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést „holnap újra meg lehet beszélni”.

Kiemelte, hogy a mostani „viharos időkben” minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Cáfol az AfD

Az Alternatíva Németországnak nem idegenellenes és szélsőjobboldali, és azt vallja, hogy a jól integrált „migrációs hátterű” emberek Németországhoz tartoznak – jelentette ki a párt egyik társelnöke a televíziós fórumon.

Jörg Meuthen aláhúzta: sok kiválóan beilleszkedett, dolgozó ember él az országban bevándorló háttérrel, éppen „ezek a migránsok” támogatják leginkább az AfD-t, mert megdöbbennek mindattól, ami Németországgal történik.

Mint mondta, az illegális migráció „nemzetünk fokozatos felszámolásához” vezet, és a nagyvárosok központjaiban „alig látni németeket”.

Angela Merkel kancellár megjegyezte: ő nem tudja megkülönböztetni az utcán, hogy ki az, aki migrációs hátterű német állampolgár, és ki az, aki migrációs hátterű nem német állampolgár, az pedig, hogy az AfD egyik vezetője szerint „el kell takarítani Anatóliába” a társadalmi integrációért felelős, Németországban született török származású államminisztert, jelzi hogy azért „vannak problémák” a Bundestagba újonnan bejutott pártnál.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó