Kevesebb Brüsszel, erősebb nemzetállamok
A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatón, ahol megismételte, hogy Magyarországnak joga van ahhoz, hogy ne váljon bevándorlóországgá. A lengyel miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult.
2017. szeptember 22. 15:03

„Nem kívánunk bevándorlóország lenni, ehhez jogunk van” – jelentette ki Orbán Viktor Varsóban azt követően, hogy a lengyel kormányfővel tárgyalt. A két miniszterelnök szerint kevesebb Brüsszelre és erősebb nemzetállamokra van szükség, ezért Lengyelországot és Magyarországot is támadják.

A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni uniós fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé. Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni – fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású EU-s eljárások okaként.

A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni európai uniós (EU-s) fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé.

Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni - fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású uniós eljárások okaként.

Lengyelországba érkezni azt jelenti, hogy az ember az EU egyik legsikeresebb országának lesz a vendége - jelentette ki Orbán Viktor. A lengyelek gazdasági, tudományos és kulturális teljesítményét megnézve azt lehet látni, hogy az unió jóval szegényebb lenne Lengyelország nélkül - tette hozzá.

A lengyel GDP növekedése fantasztikus, az állam gazdasági teljesítménye húzóerő az EU számára - hangoztatta, megjegyezve: a magyarok, de a szlovákok és a csehek is ott vannak a lengyelek nyomában; egy olyan régió két miniszterelnöke találkozott, amely nélkül az unió gazdasági teljesítménye jóval szerényebb lenne.

Azt mondta, a magyarok és a lengyelek jól működtek együtt a történelem során, és most is keresik ennek lehetőségeit.

Közölte: Beata Szydlóval arról beszéltek, hogy egy-két nagy közös lengyel-magyar projektet mindenképpen el szeretnének indítani. Ha ehhez csatlakozik a többi visegrádi ország is, azt örömmel veszik - fűzte hozzá, jelezve: a konkrétumokról még tárgyalnak majd.

Orbán Viktor szavai szerint beszéltek Európa jövőjéről, és megállapították magukról: ha az unió jövőjével kapcsolatos viták fényében nézik, Lengyelország és Magyarország az eredeti, jelenleg hatályban lévő alapszerződés őre. Azért dolgoznak, hogy senki se térhessen el ettől a szerződéstől, amely a tagállamokból indul ki. "Mi ezt a gondolatot őrizzük" - fogalmazott.

A szerződés szerint az EU alapját a minden országot megillető kölcsönös tisztelet és együttműködés szellemére kell építeni - mondta Orbán Viktor.

Azt állapította meg, hogy ami ma az unióban Lengyelországgal kapcsolatban zajlik, az nem egyszerűen politikai hiba, hanem alapvetően tiszteletlenség. Holott Lengyelországgal a tisztelet hangján kellene beszélni, ahogy azt az EU alapszerződése is előírja - szögezte le.

Beszéltek az EU-val fennálló vitáikról is. Orbán Viktor közölte: meghallgatta Beata Szydlo érvelését, és azt állapította meg, hogy alaptalanok a Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák.

Magyarország nem tartja helyesnek, ha bármely tagállammal szemben alaptalan jogállami kritikát fogalmaznak meg, ezt az unió nem engedheti meg magának - hangoztatta.

Azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Lengyelországot ért kritikák politikai indíttatásúak, a folyamat "inkvizíciós eljárásra hasonlít". Magyarország mindig szolidáris lesz azokkal, akikkel szemben ilyen eljárást akarnak megindítani - szögezte le.

Orbán Viktor kijelentette: olyan EU kell, amely nem teszi lehetővé, hogy az európai intézmények, különösen a bizottság "lopakodó módon" újabb és újabb jogköröket vonjon el a tagállamoktól. Kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat akarnak - mondta, hozzátéve: szerinte ezért támadják Lengyelországot.

Közölte, hogy a találkozón a migráció is szóba került. Elmondta lengyel kollégájának, hogy Európában új helyzet alakult ki, élesen elvált egymástól a tagállamok két csoportja. Vannak azok az országok, amelyek már bevándorlóországok. Ezek jellemzően korábbi gyarmattartók, amelyek most bevándorlókra építenék a munkaerőpiacukat.

A másik csoportba tartozók nem kívánnak bevándorlóországgá válni. Ezek a demográfiai problémáikat családpolitikával, a munkaerő-problémáikat gazdaság- és családpolitikával akarják megoldani.

Orbán Viktor kijelentette: az EU jövője azon múlik, hogy a két csoport hogyan tud megegyezni egymással.

Úgy fogalmazott, nem látja fényesnek a jövőt, a kölcsönös elfogadás helyett ugyanis jelenleg a bevándorlóországok arra akarják rákényszeríteni a nem bevándorlóországokat, hogy ők is azokká váljanak.

Bár a miniszterelnöki mandátum négy évre szól, a felelősség hosszabb időre, és nem akarnak olyan államot örökül hagyni, amely bevándorlóországgá vált - szögezte le.

Azt mondta, ők nem kritizálják a bevándorlóországokat, de elvárják tőlük: tartsák tiszteletben a magyar nemzet döntését, hogy nem akar azzá válni. Nem akar kevert népességet, nem akarja azt, amit másutt látni, hogy "a keresztény elem folyamatosan csökken", és veszít az életet befolyásoló képességéből.

Meg akarják védeni Magyarországot, és csak annyit kérnek, hogy ezt tartsák tiszteletben a bevándorlóországok. Ezt a magyarok kikövetelhetik, ehhez joguk van - nyomatékosította.

Orbán Viktor azt mondta, sikeres megbeszélésen vannak túl. Hálás Beata Szydlónak, és alig várja, hogy nagy, közös lengyel-magyar gazdasági projektet indíthassanak meg - hangsúlyozta.

Közölte, hogy hivatalos látogatás történt, amely mindig eltér a munkalátogatástól. A hivatalos látogatás alapvetően a tiszteletről szól - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor megbeszélést folytat még Marek Kuchcinskivel, a lengyel parlamenti alsóház, valamint Stanislaw Karczewskivel, a felsőház elnökével. Tárgyal Andrzej Duda lengyel államfővel, interjút ad a varsói magyar nagykövetségen, valamint találkozik Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökével is.

Délelőtt Orbán Viktor koszorúzáson vett részt az ismeretlen katona sírjánál, innen ment a lengyel miniszterelnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadták.

A magyar kormányfőt útjára többek között Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is elkísérte.

Helyes a lengyel és a magyar kormány által választott út

A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében  helyesnek bizonyult  - hangsúlyozta Beata Szydlo lengyel kormányfő pénteken Varsóban, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel  tárgyalt.

Szydlo a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése.

"A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult" - szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: "Tudomásul vesszük az európai  bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen".

Varsó és Budapest támogatja  az Európai Unió (EU) azon lépéseit, "amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak  legyőzését célozzák" - erősítette meg Szydlo.

Beszámolt arról is, hogy az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot  a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4 közös állásfoglalást dolgozott ki.

"Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra" - húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó "külön megoldások" fontosságát.

"Térségünk fuvarozói nem eshetnek áldozatul  a bevezetendő változásoknak" - jelentette ki.

Szydlo szerint  azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont, a 2020-2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.

A magyar V4-elnökségről beszélve  a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az  "jó és intenzív". Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere "mindnyájunk sikere lesz".

A V4 formátum "nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként" - hangsúlyozta Szydlo.
  

Orbán Viktor miniszterelnök megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját Varsóban 2017. szeptember 22-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Beata Szydlo lengyel kormányfő katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a varsói miniszterelnöki hivatalban 2017. szeptember 22-én. (MTI/PAP/Marcin Obara)

Beata Szydlo lengyel kormányfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a varsói miniszterelnöki hivatalban 2017. szeptember 22-én. (MTI/PAP/Jacek Turczyk)

Orbán Viktor miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke tárgyal Varsóban MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (j2), Marek Kuchcinski, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm elnöke (b2), Joachim Brudzinski, a PiS soraiból megválasztott alsóházi elnökhelyettes (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Varsóban 2017. szeptember 22-én. Jobbra Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország varsói nagykövete. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Andrzej Duda lengyel elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Varsóban MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó