Mindennél fontosabb a nukleáris kísérletek tilalma
A jelenlegi helyzetben, amikor Észak-Korea az egész világra óriási fenyegetést jelent, minden eddiginél fontosabb a nukleáris kísérletek teljes tilalma - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszaka keretében az átfogó atomcsend szerződésről rendezett miniszteri konferencián.
2017. szeptember 20. 23:15

Felszólalásában a külügyminiszter kiemelte: az egyezmény elfogadása, 1996 óta az ENSZ csaknem minden tagállama tartózkodott a nukleáris kísérletektől. A nemzetközi közösségnek egységesnek kell maradnia az Észak-Korea által jelentett fenyegetéssel szemben - hangsúlyozta. Hozzátette: teljesen elfogadhatatlan, de ma az a valóság, hogy egy "őrült kommunista diktátor" veszélyt jelent az egész világra.

Úgy látja, Észak-Korea esete világosan megmutatja, milyen következményei lehetnek, ha a szerződés elbukik. A húsz éve elfogadott egyezménynek nagyobb támogatást kell kapnia - hangoztatta.

Szijjártó Péter azt kérte azoktól az országoktól, amelyeknek jelentős nukleáris kapacitásai vannak, hogy írják alá és ratifikálják az egyezményt.

A külügyminiszter kitért továbbá a nukleáris energia békés célú felhasználására. Magyarország elkötelezett a nukleáris energia békés felhasználása mellett, hiszen ez az energiaforrások diverzifikálását segíti - mutatott rá.

Az átfogó atomcsend szerződést (CTBT) az ENSZ közgyűlése fogadta el, Magyarország 1996. szeptember 25-én Washingtonban csatlakozott az egyezményhez. A szerződés jelentősége abban áll, hogy a robbantások betiltásával gyakorlatilag kivitelezhetetlenné teszi új nukleáris fegyverrendszerek kifejlesztését. Eddig 166 ország ratifikálta és 183 állam írta alá, mások mellett az Egyesült Államok, Izrael, India, Pakisztán nincs az aláírók között.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó