Kósa: Soros nem hajlandó a magyar törvények betartására
Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint Soros György nem hajlandó betartani a magyar törvényeket.
2017. szeptember 19. 17:03

A kormánypárti politikus keddi budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a parlament szerdán tárgyalja a magyar kormány és az egyesült államokbeli Maryland állam között a felsőoktatási együttműködésről szóló, a budapesti McDaniel College ügyében született megállapodás kihirdetését.

Kósa Lajos kifejtette: a felsőoktatási törvény módosítása - amely kormányközi megállapodást ír elő a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények ügyében - nagy vihart váltott ki, de "csak a Soros-féle egyetemmel", a CEU-val kapcsolatban élénkült meg a vita.

Sokan nevezték betarthatatlannak a törvénymódosítást, ám kiderült, minden feltétel könnyen teljesíthető - mondta a frakcióvezető. Jelezte, három amerikai intézmény is érintett, közülük pedig a Marylanddel aláírt egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot szerdán már tárgyalja is a Ház, és rövidesen a bostoni egyetemmel kapcsolatos megállapodás is kihirdethető lesz. Soros György azonban "nem hajlandó a magyar törvények betartására", fenn akarja tartani jogtalan versenyelőnyét - tette hozzá a CEU-ról szólva, amelynek esetében New York állammal kellene megegyezni.

"A törvény betartható, mindenki be tudta tartani, csak az nem, aki nem is akarja", "Soros György azt gondolja, a törvények felett áll" - fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője ismertette a parlamentben kedden megszavazott előterjesztéseket is. Az ukrán oktatási törvényt ötpárti egyetértéssel elítélő határozatot úgy kommentálta: örvendetes, hogy a képviselők egyemberként álltak a kezdeményezés mögé. Az ukrán törvény súlyosan sérti a nemzetiségi jogokat. Olyan országnak pedig nincs helye az európai nemzetek közösségében, amely így "fittyet hány" a józan ész diktálta megfontolásokra - mondta, emlékeztetve, hogy a jogszabály - ötödik osztálytól felfelé - megtiltaná a nem ukrán nemzetiségűeknek az anyanyelven tanulást.

Ez az intézkedés hosszú távon destabilizálná Ukrajnát - jelentette ki, arra kérve az ukrán elnököt, ne írja alá a törvényt.

Beszámolt arról is, hogy az Országgyűlés kitolta az önkormányzati településképi kézikönyvek elkészítésére vonatkozó határidőt az év végéig.

Emellett elfogadták azt a jobbikos Btk.-módosítási javaslatot, amely egységesen 12 évre emeli a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét. Kósa Lajos azt mondta, rendszerszintű korrupcióellenes előterjesztésről van szó, ezért támogatták. Jelezte ugyanakkor, hogy az elévülési idő megemelése minden korrupciós tényállásnál sértheti azt a Btk.-elvet, amely szerint az arányosságot az elévülésnél is figyelembe kell venni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelkezés nem visszamenőleges hatályú.

A leendő új tisztségével, a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszterséggel kapcsolatos költségeket firtató kérdésre a politikus azt mondta: a programon jelenleg különböző minisztériumokban különböző beosztású tisztviselők dolgoznak, most csoportosítani fogják őket, egységes irányítás alatt. Vagyis nem sok új embert kell felvenni, hanem a munkát kell átszervezni - magyarázta, jelezve, hogy ezért a költségvetést nem is kell módosítani. Megjegyezte, hogy természetesen keres majd új munkatársakat, de erre bőven elegendő a költségvetési tartalék, az átcsoportosítás.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a velencei Fidesz-KDNP-frakcióülésen elhangzott beszédéről a frakcióvezető kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő-pártelnök arról beszélt, "akár most, akár 2030-ban" olyan magyar gazdasági teljesítményre, bérszínvonalra kell törekedni, hogy reális célkitűzés legyen az európai uniós átlag utolérése belátható időn belül, "ne adj' Isten, számos mutatóban megelőzhetjük akár még Ausztriát is".

A "Soros-tervről" kezdeményezett nemzeti konzultációt érintő kérdésre Kósa Lajos közölte: az első elemzésekről, eredményekről minden bizonnyal még idén beszámolnak majd, a konzultáció költsége pedig az előzőével hasonló nagyságrendű lesz.

Hangsúlyozta: azért fontos a konzultáció, mert a migrációért felelős uniós biztos a kvótaper után azonnal azt nyilatkozta, hogy itt az idő a felső korlát nélküli, állandó áttelepítési mechanizmus előkészítésére. Az Európai Bizottság "a Soros-tervet készíti elő" - értékelt a fideszes politikus.

Arra a kérdésre, hogy Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselő úgy nyilatkozott, "megszabdalná" a határkerítést, a frakcióvezető úgy reagált: többször bebizonyosodott már, hogy az MSZP igazából fel akarja számolni a kerítést, "most Szanyi elszólta magát", de Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is így nyilatkozott korábban.

Az LMP és Ron Werber kampánytanácsadó kapcsolatát firtató kérdésre azt felelte: helyesebb "MLMP-t" emlegetni, mert kiderült, mégsem lehet más a politika. Ron Werber korábban is - még az MSZP oldalán - "a gyűlölet karmestere" volt, az LMP-s Szél Bernadett mostani felszólalása pedig "a legjobb Ron Werber-i hagyományokat követte" - tette hozzá, úgy értékelve: "az LMP, ha még van neki ilyen, elveszíti a hamvasságát".

A két kampánystratégát, Ron Werbert és a nemrégiben elhunyt Arthur Finkelsteint összehasonlító kérdésre úgy reagált: kettejüket egy lapon emlegetni olyan, mint ha "összekeverném a Hír Tv-t a BBC-vel".

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Idők szerint Kovács Béla távollétében kezdődik meg ügyének iratismertetése kedden, mert a kémkedéssel és költségvetési csalással vádolt jobbikos EP-képviselő a hírek szerint Mongóliában tartózkodik, Kósa Lajos azt mondta: amikor valamilyen eljárás zajlik ellene, Kovács Béla rendszerint távoli, elérhetetlen helyeken gyógykezelteti magát.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó