A határzár két éve védi az országot
Két éve lépett életbe a jogi határzár, amely szerint a déli határkerítéssel kapcsolatos több törvénysértés bűncselekménynek minősül. A fokozódó illegális migráció elleni védekezésképpen Orbán Viktor elképzelése alapján rendelkezett a kormány a magyar–szerb, majd a magyar–horvát határra tervezett kerítés építéséről 2015 nyarán, illetve őszén. Míg 2015-ben 400 ezer illegális bevándorló lépett hazánk területére, a határkerítésnek, illetve a jogi határzárnak köszönhetően ez a szám mára a töredékére csökkent, naponta csak néhányan próbálkoznak törvénytelen határátlépéssel.
2017. szeptember 15. 09:45

Az Országgyűlés döntése után, 2015. szeptember 15-én lépett hatályba a jogi határzár, vagyis azok a jogszabály-módosítások, amelyek alapján bűncselekménynek minősül többek között a határkerítés tiltott átlépése, megrongálása, valamint építési munkálatainak akadályozása.

Így az említett törvényszegések szabadságvesztéssel, illetve kiutasítással büntetendők. A jogalkotást az is szükségessé tette, hogy a törvényi rendelkezés hatályba lépése előtti napon még csaknem tízezer illegális bevándorló érkezett Magyarország területére, pedig a kerítés egy vonala már augusztus vége óta állt a magyar–szerb határszakaszon.
A migrációs nyomás 2013-tól kezdve egyre nagyobb problémát okozott: míg az említett évben kétezer, 2014-ben már 42 777 menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon. A helyzet 2015-re tovább romlott, május közepéig több mint 46 ezer új kérelmet regisztrált a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Közben jelentősen megváltozott a hazánk területére érkezők állampolgársági összetétele is: az év első hónapjaiban főként Koszovóból jöttek tömegesen menedékkérők, márciustól már inkább a válságövezetekből, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkeztek az illegális bevándorlók.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015 elején a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás szörnyűségeit felidézve arról nyilatkozott, hogy Magyarország veszélyforrásként tekint a tömeges bevándorlásra, és a jövőben minden eszközzel igyekszik megakadályozni a gazdasági migrációt, csak a politikai menedékkérőket fogadjuk be.

A szigorítások hatálybalépése után Röszkénél betondarabokat dobálva megtámadták az átkelőt Fotó: Kurucz Árpád

Az egyre mélyülő migrációs válság hatására 2015 április végén a kormány úgy döntött, hogy széleskörű nemzeti konzultációt indít a bevándorlásról. Néhány héttel később a kabinet határozott arról is, hogy júniusban tájékoztatókampány indul az emberek megkérdezésével párhuzamosan. Orbán Viktor miniszterelnök 2015. június 12-én jelentette be: a teljes fizikai határzár lehetőségét is megfontolják.

A tarthatatlan helyzetre válaszul – ekkor már napi 1500-2000 illegális bevándorló jött át Szerbia felől – a kormány 2015. június 17-én úgy döntött, hogy – hasonlóan a görög–török, a bolgár–török, valamint a lett–orosz határon követett gyakorlathoz – lezárja a zöldhatárt a magyar–szerb szakaszon, és a migránsokat a legális belépési pontok felé terelik.

A kabinet aznap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy hét alatt készítse elő a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határ lezárását egy négy méter magas ideiglenes kerítés létesítésével.

A munkálatokat megelőzően az Ország­gyűlés elfogadott egy arról rendelkező törvénymódosítást, hogy a Magyarország határvonalától számított tízméteres sáv igénybe vehető az államhatár védelmét biztosító létesítmények építésére és üzemeltetésére. A jogszabály szerint az ott található ingatlanokon az államot közérdekű használati jog illeti meg, a tulajdonos megfelelő kártalanítása mellett.

Az építési munkálatok 2015. július 13-án kezdődtek, befejezésük eredeti határideje az év november 30-a volt. Ám Orbán Viktor 2015. július 25-én a Bálványosi Szabadegyetemen bejelentette: a határzár még azon a nyáron, augusztus 31-ig megépül. A kivitelezés felgyorsítása érdekében a 3800 katonából álló csapatot közmunkásokkal egészítették ki.

Kovács Zoltán kormányszóvivő július 29-én bejelentette, hogy 22,2 milliárd forintot fordítanak a határzár körüli munkálatokra. Augusztus 29-én a Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy két nappal az augusztus 31-i határidő előtt a határzár első szakaszának a telepítése befejeződött, a magyar–szerb határt lezárták, a balkáni állam felől már csak a hivatalos határátkelőhelyeken lehetett belépni hazánkba. A műszaki zárral párhuzamosan továbbépült az ideiglenes biztonsági határzár, egy további, három méter magas drótkerítés.

Háborús állapotokat teremtettek a röszkei átkelőnél a Szerbia felől betörő illegális bevándorlók

A jogi határzár életbelépését követően, szeptember 16-án 300-400 főből álló agresszív migránscsoportok gyülekeztek az egyik röszkei határátkelő szerb oldalán, ultimátumot adva a magyar rendőröknek, hogy vagy beengedik őket, vagy áttörik a kaput. Ezt követően néhány hangadó vezetésével köveket, betondarabokat dobálva megtámadták a határátkelőt védő egységeket és áttörték a határt lezáró kaput. A rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a rend helyreállítására.

Az egyik szervező egy Ahmed H. nevű, 39 éves szír állampolgár volt, akit néhány napon belül elfogtak a terrorelhárítás kommandósai. Az arab férfinál hét különböző, érvényes schengeni vízummal ellátott útlevelet találtak, és kiderült róla: tagja volt a Tablighi Jamaat iszlám fundamentalista szervezetnek, amelyet a terrorszervezetek fedőszervként arra használnak, hogy radikális személyeket juttassanak be egyes célországokba.

A magyar–szerb zöldhatár lezárását követően a migránsáradat a magyar–horvát határ felé fordult. Emiatt Orbán Viktor szeptember 18-án közölte, hogy a magyar–horvát határon is műszaki határzár épül, 41 kilométer hosszan. A munkát még aznap elkezdték, a határzár kevesebb mint egy hónap alatt készült el, a kormány összesen 12 milliárd forintot különített el a rendkívüli beruházásra.

A két déli szomszédunkkal közös zöldhatár lezárásával sikerült feltartóztatni a migránsáradatot: míg 2015 októberében csaknem százezer illegális bevándorlót fogtak el hazánk területén, novemberben már csak 315-öt. A 2015-ös év folyamán több mint 400 ezer határsértő migráns érkezett Magyarországra, tavaly már csak kevesebb mint 30 ezer.

A kerítés második védvonalának idén tavasszal befejeződő kiépítése, valamint az elektronikus jelzőrendszer beállítása eredményeképpen manapság legfeljebb egy-két tucat migráns próbálkozik naponta az átjutással.

magyaridok.hu - M1
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó